keresés

2018. május 26., szombat

A Tudományos Szakkönyvtár blogbejegyzései és a tartalomszolgáltatás alkalmazhatósága a honvédségi könyvtárak életében

A Tartalomszolgáltatás eszközrendszerei című tantárgy első óráján kaptam feladatként, hogy készítsek blogot, az abban szereplő téma mutasson más tartalmakra, ezzel gyűjtsek össze információt, amely segítségével tájékozottabbá tehetem a blog témája iránt érdeklődő használót. Munkahelyemen, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely könyvtárában pont egy olyan formátumot kerestem, amellyel a könyvtár rendezvényeire, dokumentumaira hívhatnám föl a figyelmet, mivel könyvtárunknak egyenlőre nincs olyan weboldala, ahol ezeket az eseményeket közreadhatnám.
Valamint egy olyan eszközre volt szükségem, amelynek segítségével a nálunk fellelhető magyar és idegen nyelvű hadtudományi, haditechnikai és biztonságpolitikai folyóiratok tartalomjegyzékét közzéteszem, továbbá ha a szerzői jogi szabályozás lehetővé teszi, a tartalomjegyzék címei a folyóiratban szereplő cikkekre mutassanak, valamint a könyvtárban fellelhető újdonságokra, és rendezvényeinkre fölhívhassam a figyelmet. 
Megvalósítva az ötletet, az első bejegyzések egyikében több könyvet is bemutattam egyszerre.
Valóban nem volt jó ötlet, hiszen nem túl hasznos széttördelni az információt: egy téma, inkább mutatkozzon meg többféle megközelítésben, mint hogy a különböző információtartalommal bíró dokumentumok sokfelé osszák a figyelmet.
A blogbejegyzéseket végignézve a látogató a következőt tapasztalja: 
- csak az elején talál néhány folyóirat-bemutatást
- több a könyvekről és a könyvbemutatókról szóló bejegyzés
- az első bejegyzések valóban bírják a tartalomszolgáltató funkciót, de az utolsók már csak a lényegre mutatnak: könyv tartalmát, a könyvbemutatóval kapcsolatos praktikus információt tartalmazzák. Ennek oka az időhiány. A későbbiekben mindenképpen változtatni kívánok ezen a gyakorlaton. Az adott könyv bemutatása során újabb tartalmakat közölni azért, hogy az érdeklődő tájékozottabb legyen a témában, mindenképpen jó ötlet. Így például egy könyvbemutató előtt olvasni tud az érdeklődő egy adott témában anélkül, hogy a frissen megjelenő könyvet a kezébe vette volna. A bemutatásra váró könyv témájához kapcsolódó háttér-információk megosztása tájékozottabbá tesz és egyben figyelemfelkeltő hatású az adott téma iránt. A könyvbemutatók megtartása után ugyanis mindig az a tapasztalat, hogy amit az író elmond az adott témáról figyelemfelkeltő, de ha háttér-információk birtokában vannak, kialakulhat egy beszélgetés a dokumentumról. Ez fokozottabban igaz abban az esetben, ha szakkönyvről van szó. A Tudományos Kutatóhely könyvtárában általában a hadtudomány, hadtörténelem, biztonságpolitika és az ehhez kapcsolódó dokumentumok bemutatására kerül sor, sokszor a Minisztériumban dolgozó szakértő érdeklődők részvételével. Nem egyszer voltam részese, hallgatója érdekes, szakemberek és a dokumentum írója közötti komoly véleménycserének, amely igazán izgalmasak, gondolatébresztők voltak.
Azonban egy olyan könyvtárban, ahol a könyvállomány kb. 60 százaléka alkalmas az elektronikus kölcsönzésre, és ahová folyamatosan érkeznek az új dokumentumok, és a leglényegesebb elemet, a kutatót, használót még nem is említettem, sajnos egyes munkafolyamatok elmaradnak, és a másik fontos ok: nem marad idő olyan hiteles tartalmat találni, amelyre rámutatva a használót értékes plusz információhoz juttatom. Sokszor csak a wikipédia szolgáltatott tartalmat az általam kiegészíteni vágyott könyvbemutató-tartalomra, az meg mint köztudott, nem mindig hiteles forrás.
Végső gondolatként megjegyzem, hogy nem kívánom abbahagyni a blog készítését. Tovább folytatom, és megvalósítom a folyóiratokkal kapcsolatos tervemet.Még mindig nem vetettem el az ötletet, hogy legalább a tartalomjegyzéket közzétehessem, mert ezzel sokat segítenék a kutatóknak, hiszen a cikket megtalálja a könyvtárunkban, bár a tökéletes az lenne, ha otthon, a saját foteljében, íróasztalánál ülve már fel is dolgozhatná. 
Talán ez lesz a jövő. Talán a mi könyvtárunk is eljut egyszer arra a fejlettségi szintre, hogy külföldi adatbázisokat megvásárolva, a kutatók és érdeklődők rendelkezésére bocsájthatja a legújabb hadtudományi kutatási eredményeket.
A folyóiratok tartalomjegyzékeinek, és egyéb, nálunk hozzáférhető dokumentumok ily módon történő feldolgozásával ehhez tenném meg az első lépést.

1 megjegyzés:

 1. Figyelmeztetés !!!!!! Figyelem !!!!!!! Figyelmeztetés !!!!!!! Ne hagyja ki ezt a hihetetlen lehetőséget, az Armstrong Holdings Plc több mint 20 milliárd dollárt nyújtott üzleti kölcsönökre több mint 30.000 vállalkozó számára. Saját kockázatkezelési technológiánkat használjuk, hogy megfelelő üzleti kölcsönt nyújtsunk Önnek, így gyorsan bővítheti vállalkozását. Szolgáltatásaink gyorsak és megbízhatóak, a hiteleket a sikeres alkalmazás után 24 órán belül jóváhagyták.

  Találsz magadban egy kis bajban a kifizetetlen számlákkal, és nem tudod, melyik útra menj? Mi a helyzet egy jó hírű adósság-konszolidációs cég megtalálásával, amely segíthet a havi részletcsökkentésében, hogy megfizethető visszafizetési lehetőségeket és tartózkodási helyet kapjon a hónap végén, és a számlákat be kell fizetni? Az Armstrong Holdings Plc a válasz. Csökkentse kifizetéseit, hogy megkönnyítse a havi költségeket.

  2% -os megfizethető kamatozású hiteleket adunk, az Armstrong Holdings Plc célja, hogy kiváló szakmai pénzügyi szolgáltatásokat nyújtson.

  SZOLGÁLTATÁSAINK BELEÉRTVE A KÖVETKEZŐKET:

  * Adósság konszolidációs hitelek * Üzleti hitelek * Személyi kölcsönök * Lakáshitelek * Autófinanszírozás * Kereskedelmi hitelek * Befektetések Hitelek * Adósság konszolidáció * Üzleti tervezés * Kereskedelmi fejlesztési pénzügyek * Tulajdonságok Jelzálog * Rossz hitelhitelek * Kereskedelmi hitelek * * Építési kölcsönök * Autó hitelek * Hotel hitelek * Diákhitelt.

  Kérjük, látogasson el minket e-mailen keresztül: armstrongholdingsplc@gmail.com

  VálaszTörlés