keresés

2018. május 14., hétfő

Mobil applikációk a könyvtárakban - projektzárás

Blogom a mobil applikációk könyvtári használhatóságát hivatott reprezentálni. A tartalomszolgáltatási feladat keretében próbáltam rávilágítani a telefonos alkalmazások széleskörű felhasználhatóságára a könyvtári szférában. A fejlődő világ és technológia megköveteli, hogy a hagyományos információszolgáltató intézmények - amilyenek a bibliotékák is – lépést tartsanak a legújabb trendekkel és próbálják integrálni szolgáltatásaikba a mindennapi ember által használt elektronikus eszközök adta lehetőségeket.


Applikációk a könyvtárban

Bevezetésként fontos volt elsősorban azt bemutatni, hogy hogyan fejlődtek a mobiltelefonok és mennyire részét képzik mindennapi életünknek ezek a pici, de hasznos eszközök. A fejlődés indukálta a széleskörű felhasználást, amit több cég és vállalat is kihasznál (bankok, weboldalak, webshopok). Ezt a könyvtárak is beépíthetik és felhasználhatják információszolgáltatási feladataikhoz. A szakma ugyan még kezdetlegesen, de már próbálja a telefonok adta lehetőségeket kiaknázni. De hogyan lehet applikációkat létrehozni? A blog egy külön posztja erre is kitért. Az appsgeyser.com oldal például lehetőséget ad bárki számára, hogy elkészíthesse egyszerű applikációját.
Az oldal lehetőséget kínál a következő alkalmazások létrehozására:
  • Egy weboldal mobilra optimalizált változatát,
  • böngészőt,
  • egyedi HTML kódokat,
  • fényképes alkalmazásokat,
  • e-könyveket,
  • kvízt,
  • háttérképes applikációkat.
Mitől lesz jó egy alkalmazás? című bejegyzésemben azt mutatom be, hogy a létrehozott applikációkat hogyan lehet úgy kialakítani, hogy népszerűek és felhasználóbarát kialakításúak legyenek. Továbbá bemutatásra került a legnagyobb könyvtári applikációkészítő cég a Boopsie is. A Boopsie for Libraries elnevezésű céget 2006-ban alapították. Napjainkban a világvezető könyvtári mobil alkalmazások platformkészítője. Mintegy 4000 könyvtár köszönheti a vállalatnak saját applikációját. A cég nagy előnye, hogy másféle rendszereket kínál a különböző könyvtártípusoknak. Például a közkönyvtáraknak a következő alkalmazásokat lehetőségeket ajánlja:
  • Catalog Search: alapfeltétel egy könyvtári szolgáltatásnál a katalógusban keresés lehetősége
  • Library Locator: egy nagyobb városban (például Kansasben a városi könyvtár 10 különböző épületben helyezkedik el) egy könyvtárkereső alkalmazás hasznos lehet
  • Ask a Librarian: Kérdezd a könyvtárost! Népszerű funkció számos weboldalon is
  • Calendar & Events: egy felületen gyorsan kaphatnak információt a könyvtárhasználók az új eseményekről

Blogom foglalkozik még az alkalmazások tipizálásával és könyvtári felhasználásukkal. A nem könyvtáraknak fejlesztett, de ott is alkalmazható típusok lehetnek a különböző „olvasó” applikációk, szövegszerkesztők, képszerkesztők, irodai chat programok, hírcsatornák alkalmazásai. Legújabb újításként pedig a GPS részletes bemutatása és a bibliotékákban való alkalmazhatóságára is kitértem.



A blog statisztikai adatai

A felület létrehozásától számítva (2016. október) 923-an látogatták meg a világ több pontjáról. A legtöbb olvasó Magyarországon kattintott a blogra. De amerikaiak, angolok, oroszok, írek, németek és még kanadaiak is felkeresték az oldal tartalmát. 

A népszerűség annak köszönhető, hogy a posztok megírásánál sok külföldi szaktekintélyre, vállalatra és szakirodalomra hivatkoztam.
Ez a magyarázat arra is, hogy a legnépszerűbb bejegyzés a Boopsie for Libraries lett. A legtöbben (91%) asztali számítógépről nyitották meg a blogot. 

Úgy gondolom, hogy a Mobil applikációk a könyvtárban című blog, ha nem is magasan szárnyaló adatokkal, de mégis jó statisztikát produkált. A felületet sehol nem reklámoztam, nem osztottam meg közösségi oldalakon, így az a 923 látogatás nagy aránynak mondható. A téma sokrétű és van benne potenciál, ezért mindenképpen tervezem a folytatását a későbbiekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése