keresés

2018. május 15., kedd

Projektzáró - interaktív gyerekkönyvek

A Tartalomszolgáltatás eszközrendszerei című kurzus keretein belül az interaktív gyerekkönyvek témáját választottam. A blogom bejegyzésein keresztül megpróbáltam feltárni azokat a főbb gyermekkönyv típusokat, amelyeket valamilyen  módon az interaktív kategóriába sorolhatóak.


Az interaktivitás a gyerekkönyvek esetében nagyon szerteágazó fogalom. Az idők folyamán megváltozott ennek is a jelentése, elsősorban az applikációk és az elektronikus környezet elterjedésének köszönhetően. Éppen ezért az első bejegyzésekben igyekeztem egy áttekintéssel rávilágítani az interaktivitás fogalmára. Ezt követően az egyes bejegyzésekben sorra vettem azokat az egyes típusokat, mindegyiket különféle példán keresztül mutattam be.

A típusok rövid bemutatása

Zenélő mesekönyvek

https://www.book24.hu/img/boritok/Egmont/9789633431641.jpgEzek azok a művek, amelyek "zenélnek", azaz a könyv olvasása közben különböző hangokat adnak ki gombok segítségével, ha a szereplőhöz tartozó gombot megnyomjuk.
Ebben a kategóriában is számos mese - főleg azért klasszikusok - magyar nyelven is megjelent. Az egyik ilyen klasszikus mese Micimackó, minden gyerek kedvence.  Amit Micimackó a legjobban szeret címmel jelent meg zenés könyv, amelyben a szereplők hangjait lehet megeleveníteni egy-egy gombnyomással. A Fisher Price Kacagj és fejlődj sorozat keretében jelent még meg a 3 éves korosztály számára a mesemondókákat tartalmazó könyvecske, amely hangosan mondja ki a számokat, az ABC betűit és a színeket, ezáltal fejlesztve már a kicsiket. Ezeket a könyveket már 1 éves  kortól lapozzák a kisbabák, amelyeknek a szórakoztatáson kívül fejlesztő jellegük is van.

Csendes könyvek

A textilből készült "könyvek"  más néven csendes könyvek (Quiet Books) napjainkban egyre elterjedőben vannak elsősorban a tengerentúlon, de lassan meghódítják az egész világot. Az egyik előnye, hogy a benne bemutatott tárgyakat a szülő találja ki, hiszen ő is készíti - adott esetben a kisgyermekkel együtt - a könyvet. A másik, hogy ha úgy készítjük el, akkor a benne szereplő kellékeket az egész könyvben ide-oda lehet rakosgatni az éppen kitalált mese szerint - hiszen ehhez a kis könyvhöz mindig újabb és újabb történeteket lehet kitalálni más-más szereplőkkel. Emellett pedig a gyerekek készségeit is nagyban fejleszti. A témával kapcsolatban számtalan blogban lehet már róluk olvasgatni (MeselapozóBebe blogjaSzera blogja), ötleteket gyűjteni. Ezek elkészítésének módjáról is megannyi oldalon tájékozódhatunk, ezen kívül pedig különböző YouTube videót is találhatunk a témával kapcsolatban.

                                             
Nyitogatós könyvek

Ha azt mondja valaki interaktív gyerekkönyv, akkor talán az emberek nagyobb részének azok a könyvek jutnak eszébe, amikben kiskorában lapozgatás közben az éppen a mesében vagy történetben szereplő tárgy egy ajtó mögött rejtőzött a lapon vagy például egy virágot ki lehetett húzni a cserépből és ekkor derült ki, hogy milyen színű és hogyan néz ki.  A mai gyerekek előtt nem kell bemutatni a Scolar Kiadó által készített ilyen könyveit, amelyek segítségével a gyerekek a különböző járművektől kezdve a tanyasi farmon keresztül az óceánok világáig megismerhetik az ott élő állatokat vagy az adott járműhöz tartozó alkatrészeket. Hazánkban a Harmat Kiadónál, illetve  Pagonynál is megjelentek ilyen mesék, többek között A róka zoknija  és a Mackó levelei című művek.

Keressünk együtt!

Ezek az interaktív könyvek a gyerekek megfigyelőképességét fejlesztik azáltal, hogy a mese alapján különböző képeken meg kell keresniük a megadott tárgyakat. Ilyen sorozatot jelentetett meg a Passage Kiadó a 2000-es évek elején Láss! Keress! Tanulj! címmel, amelynek 4 kötete jelent meg. Ide tartoznak azok a könyvek is, amelyekben minden oldalon van egy elfordítható karton, amelynek forgatásával fokozatosan „bukkannak elő” a tárgyak, hogy így találja meg kisgyermek. Ezáltal részesévé válnak a kisgyermekek a történetnek, amellyel még jobban élvezi a mesét. Habár kicsit más típusú könyvek a lapozgatós szerepjátékos könyvek, azokat is ide lehet venni, hiszen nem egymás utáni oldalakon folytatódik a történet, hanem a könyv "utasításainak" megfelelően, sokszor több válaszlehetőségből választva.

Térbeli könyvek

A térbeli (angolul pop up) könyvek attól különlegesek, hogy az oldalakat amikor kihajtjuk, akkor az ott lévő kép 3 dimenzióssá  - térbelivé - válik, így téve még szemléletesebbé a történeteket. Több kiadó és könyvterjesztő kínálatában lehet találni ilyen könyveket, például a Napraforgó Kiadónál, a Rukkola oldalán, illetve a Pagony oldalán is.  Ilyen könyvet szintén mi is tudunk készíteni egy kis kreativitással, így mi magunk is alkothatunk meséket, amelyeknek csak a képzelet szabhat határt.


Az applikációk 

https://1.bp.blogspot.com/-W6lHwJTuiMw/WSx2R8iRjyI/AAAAAAAAAVM/2T2m28gTbhMlTiiuaX-QuQjkEDmG92qegCLcB/s1600/bookrkids4.jpgA legújabb blogbejegyzésekben eljutottam az applikációkig, hiszen napjainkban már az elektronikus eszközökre letölthető mesekönyvek számítanak a legújabb interaktív olvasmányoknak. Hazánkban a BookR Kids úttörő szerepet tölt be ebben a témában, hiszen hétről-hétre újabb könyvek érhetőek el a kínálatukban. Minden BookR Kids mese gazdagon illusztrált, tele izgalmas meglepetésekkel és fejlesztő feladatokkal kiegészítve. A meséket 2-11 éves gyerekek számára ajánlják, a szövegekben alkalmazható szövegkiemelés, amely segít a jobb megértésben és a történet tagolásában is. Több mese már angol és német nyelven is elérhető, - felirattal is - ezzel segítve az idegennyelvek fejlesztését is a gyermekek részére.

A fenti rövid bemutatásból látható, hogy az idők folyamán milyen változásokon ment keresztül az interaktivitás fogalma a gyerekkönyvek esetében. A legjobb az, ha mi is készítünk a gyermekekkel együtt könyveket, ezek sokkal nagyobb értékkel bírnak számukra. Az applikációk elterjedése pedig megállíthatatlan, a fejlesztők szinte napról napra újabb újításokat készítenek, hogy minél jobbá tegyék ezeket a műveket, amelyek játszva tanítanak.

Statisztikai adatok

A blogot az indulás óta több mint 1700-an tekintették meg.  A legtöbb megjelenítés itthonról érkezett, de az Egyesült Államokból, Európa számos országából és még Thaiföldről is érdeklődtek a bejegyzések iránt. A legtöbben Windows rendszerről kerestek rá, de nem elhanyagolható az Androidos megtekintések aránya (37%) sem. A legtöbb megtekintés a Zenélő mesekönyvek című bejegyzésre érkezett - 287 kattintás összesen. Tervezem folytatni a blogot, és továbbra is bemutatni  mind  hazai, mind pedig  külföldi példákon  keresztül az interaktív gyerekkönyveket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése