keresés

2015. december 16., szerda

Vitorlázórepülés a digitális információ szárnyán

Az internet megjelenése, és főként elterjedése kétségtelenül megváltoztatta azt a módot, ahogyan ismereteket szerezhetünk a minket érdeklő témákról. Mindez igaz a sportrepülésre is. De ahogyan már korábban is szó volt róla, ez a sportág viszonylag kevés embert érint testközelből, mivel nem a tömegeknek szól. Ennek megfelelően a rámutató honlapok száma is ezzel arányos.
Ám, ha közelebbről megtekintünk egy ilyet, azt találjuk, hogy rengeteg hasznos adat rajta van, gyakorlatilag minden, amire szükségünk lehet teljesen kezdőként, vagy csupán érdeklődőként.
Nézzük példának okáért az Alföldi Repülőklub oldalát: http://www.aeroclubalfoldi.hu/
Mindjárt a címlap sokatmondó, azonnal látjuk a legfrissebb képes híreket, melyeknek mélységébe egy kattintással továbbjuthatunk, valamint a felső menüsort, ahonnan elindulva szintén megtalálunk minden érdekeset a klub repülőteréről, gépparkjáról, továbbmutató linkekkel a képzési lehetőségekről, a rendszeres programokról és versenyekről. Természetesen megszólíttatnak a repüléssel még csak kacérkodók is, és itt egy szép kedvcsináló video is:

https://www.youtube.com/embed/AlAt8JXz0OQ?rel=0&hd=1

Nem lenne teljes egy repülőklub honlapja aktuális időjárási térkép nélkül:

Ez pedig itt az Őcsényi Repülőklub honlapja, némileg más, mint az előző:
http://www.ocseny-airfield.hu/http://www.ocseny-airfield.hu/
De ne ragadjunk le hazánknál, ugorjunk át mindjárt az Amerikai Egyesült Államokba, a nevadai Mindenbe. http://www.soaringnv.com/index.php



Rendkívül jól szervezett, ránézésre nagyon mutatós, mégis egyszerűen használható weboldalat találunk temérdek tudnivalóval a temérdek lehetőségről.
A hétpontos főmenü-almenü rendszer nagyszerűen tájékoztatja a látogatót a felhajtóerő mibenlététől kezdve a távrepülés, a versenyek, a vitorlázó műrepülés rejtelmein keresztül a sétarepülésekig, a képzésekig és a vizsgázási lehetőségekig mindenről, ideértve természetesen az ezernyi szogáltatást, ezek árait, és - nagyon is amerikai módon gondolkodva - a nem elhanyagolható kedvezményeket.

Itt nem túl nagy meglepetésre vitorlázógépes szimulátor is rendelkezésre áll, de nagyon érdemes megnézni youtube-os saját felvételeiket is:

https://www.youtube.com/user/SoaringNV


Az alábbi videón pedig egy rövidke "átesést" láthatunk, a felragasztott szalagok mozgása mutatja az áramlás leválását, ami ez esetben szándékos, oktatói célzatú, nem folyamatos, így szerencsére nem is lesz belőle "dugóhúzó".

https://youtu.be/R3HLOpfYqkE


Most pedig, csupán csak a vizuális élvezet kedvéért nézzük meg, mi újság a namíbiai Bitterwasserben: 
http://www.bitterwasser.com/
  
Bitterwasser, Namibia

 És most vissza Európába..., avagy mi mindenre jó még a digitális információáramlás?


Az "online european gliding contest" egy olyan internetes európai vitorlázóverseny weboldal, ahova az érvényes nemzeti nyilvántartások alapján lehet regisztrálni, és az egyre frissülő adatokat feltölteni, és ilyen módon nemzetközi szinten is megmérettetni.
Ha például a nyitó lapon óvatosan kattintgatva elindulunk a magyar zászlótól, akkor megláthatjuk, hogy mely magyar klubok mely tagjai, milyen kategóriákban, milyen teljesítményekkel indulva vesznek részt a versenyben, és ezek az elektronikusan feltöltött repülési eredmények milyen rangsorokhoz vezetnek.




nyomvonal kép

magassági profil

Ilyen a versenyző loggeréből letöltött, kiértékelt repülési adat. Jól látszik, hogy háromszögrepülés volt a feladat, hogy milyen távolságot tett meg, pontosan merre repült (ennek közeli országhatárok esetén lehet jelentősége); az útvonaltérképecske alatti grafikonokból pedig a pillanatnyi magasság-, sebesség-, és emelkedési, illetve süllyedési sebességadatok olvashatók le.

Az alábbi weblap is hasonló, a legnagyobb világversenyekről lehet folyamatosan tájékozódni, és a legfrissebb adatok birtokába jutni.

http://www.onlinecontest.org/olc-2.0/gliding/index.html?c=C0&sc=&st=olc&rt=olc

Jobb oldalon egy függőleges sávban gyorslinkek mutatnak a támogató és partner cégekre, közülük nem egy éppen a vitorlázórepüléshez szükséges szoftverek gyártásával foglakozik.

Itt egy szép navigációs kütyü, de erről bővebbet talán legközelebb.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése