keresés

2015. december 9., szerda

Kínai könyvtárak - az elérhető tartalom tipizálása

A legnépszerűbb keresők találatai között (Baidu, Bing, Google, Yahoo, Yandex) a kínai könyvtárakra keresve részletes leírásal főleg az angol nyelvű források szolgálnak. A magyar találatok a korábban bemutatott találatokra korlátozódnak. A Google keresőjében a megjelenő találatok elsősorban a Wikipédia oldalaira mutatnak. A nagyobb kínai könyvtárakról készült általában rövidebb angol nyelvű leírás is, de a többségéről nem. A külön Wikipédia oldallal nem rendelkező könyvtáraknak még a webes elérhetőségét sem tudjuk meg, de az oldalon szerepelnek a könyvtár angol és a pinjin nyelvű átíratai, így kedvenc keresőnkkel rájuk lehet keresni.

A Wikipédia felsorálásából kiindulva, a nagyobb kínai könyvtáraknak van már angol nyelvű felülete. A nankingi, a nemzeti és a sanghaji könyvtár viszont rendelkezik angol felülettel, ahol a könyvtár általános információin kívül, a könyvtár története is megismerhető. A nankingi könyvtár angol nyelvű honlapja elsősorban a tájékoztatást szolgálja, míg a Kínai Nemzeti Könyvtár és a sanghaji könyvtár weboldalain már a fontosabb cikkek fordítása is elérhető.

A találatokat tovább böngészve kínai könyvgyűjteménnyel rendelkező könyvtárak kerülnek előtérbe, majd a kínai könyvtártörténettel foglalkozó tudományos cikkek, amelyek különböző nem kínai egyetemek weboldalain férhetőek hozzá (pl.: The Univeristy of Texas at Austin, The University of Rhode Island).
A dalinai Médiaközpont és könyvtár 2012-es terve
Ha az általános keresőket elhagyjuk és a tudományos adatbázisok (pl.: JStor) keresőivel haladunk tovább akkor angol nyelven a kínai könyvtárak fejlődéstörténetével foglalkozó cikkek jelennek meg, de általában ugyanazt a témát járják körbe, nagy léptekben az ókortól napjainking. Ha jobb eredményekhez szeretnénk jutni, akkor az általános keresés helyett konkrét könyvtárakra, eseményekre érdemes rákeresni többféle átírási móddal is, mert a régebbi szakcikkek még nem a pinjin átírás szerint íródtak.

A szöveges tartalmon kívül képes- és videóanyagot is lehet találni a témában az interneten. A "chinese library" kulcsszóra rákeresve a vizsgált keresőkben a Google és a Yahoo találatai között nagyobb számban találhatók meg a könyvtárakról készült belső képek. A Bing és Yandex találati között viszont a külső, épületfotók dominálnak. A Baidu keresőjében a különböző könyvtárátadások vannak túlsúlyban, a helyzet csak akkor változik meg, ha a kínai megfelelőjével (中国图书馆) keresünk rá a könyvtárakra. A képkeresőknél a Pinterest keresőjével próbálkoztam meg, de a "chinese library" túl általános kulcsszónak bizonyult és az a kevés találat is gyakran nem a témának megfelelő volt. A videóknál, ha nem konkrét könyvtárakra keresünk rá (Youtube, Youku), akkor nagyon sok nem odaillő találatot kapunk, így keresésnél már érdemes konkrét könyvtárra keresni, ekkor viszont gyakran találatot sem kapunk.

Az információforrásokat megvizsgálva a tartalom tényleges előállítói azok a kínai könyvtárak, amelyek rendelkeznek angol nyelvű felülettel is. Ugyanis ezeknek a könyvtáraknak vannak angol nyelvű Wikipédiás oldaluk is, ahol forrásként az angol nyelvű honlap van megadva. A másik, egyben a tudományosabb információkat adó, kutatásokat tartalmazó elsődleges információforrások, azok a szakmai témában megjelent cikkek, amelyek a legnagyobb folyóirat adatbázisokban találhatóak meg.
A sencseni Longhua Művészeti Múzeum és Könyvtár
Hasznos információforrás lehet még a Library Learning Space, ami megpróbálja összegyűjteni az összes nagyobb ázsiai, könyvtáros rendezvényt. A konferencia címe és időpontja mellett a konferenciák weboldalát is feltüntetik, ahol a konferencia programját, a vitaindítók rövid életrajzát, sőt egyes helyeken a konferenciáról készült képek és a később megjelent publikációk is elérhetőek. Ilyen konferencia például a Shanghajban megrendezésre kerülő ICIKM (International Conference on Information and Knowledge Management).

Összegzésként megállapítható, hogy a kínai könyvtárakról szóló információk két részre oszthatók. Az egyik az angol nyelvű tudományos információk a témában, amelyek a folyóiratok adatbázisaiban férhető hozzá az előfizetők számára. De még így gyakran találni témákat, amelyek itt sem érhetőek el angol nyelven. A másik az ismeretterjesztő kategória, amelyek a kínai könyvtárak angol nyelvű oldalain és az angol nyelvű Wikipédián férhetők hozzá.

A saját tartalomszolgáltatás a kínai könyvtárakról még egy fölfedezésre váró terület, hiszen  az általános információk nagy része még nem érhető el magyar nyelven, ami betudható az alacsony érdeklődésnek, illetve annak is, hogy Kína olyan hatalmas, hogy egy-egy szűkebb téma feldolgozására már nincs elég szabad kapacitás, hiszen nagyon sok mindent le kell hozzá fordítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése