keresés

2015. szeptember 30., szerda

Határon túli magyar költők a weben

 Határon túli magyar költők. Határon túl határtalanul. A mindennapi életünkben jelen levő internet és ez által a különféle webes felületek által túl szárnyalhatjuk a politikai térképek határait. Innen jött az első bejegyzésem címének ötlete, mely a blog címével egybevéve valamelyest el is árulja azt, hogy mit is szántam a blogom fő témájának. Határon túli magyar költőkről szeretnék írni, őket szeretném bemutatni az alapján, amit róluk lehet találni a különféle webes felületeken. A blog egy időben igyekszik a címadó témával kapcsolatos tartalomszolgáltatásra és ismeretterjesztésre - népszerűsítésre. Elsődleges célja megvizsgálni azt, hogy a határon túli magyar költészet hogyan jelenik meg a magyar web tartalomban. Az interneten, a különféle webes felületeken mennyire elérhetőek a határon túli - nem csak Kárpát-medencei - magyar költők művei, és milyen tartalmak kapcsolódnak hozzuk. Ez által a blog bejegyzéseket, amint az elején említettem, egy fajta tartalomszolgáltatásnak szánom, ugyanis össze szeretném gyűjteni a határon túli magyar költők sorából szemelgetve mindazt, ami róluk ingyenesen elérhető, található a weben. Vizsgálódásom nem fog kiterjedni a különböző könyvtárak és más intézmények online elérhető adatbázisaira, azonban igyekszem minden bemutatott költő esetén megemlíteni néhány efféle forrást is, ahol hozzá lehet férni az illető személy műveihez vagy ennek egy részéhez, esetleg róla szóló irodalomhoz.

     A tartalomszolgáltatáson túl, mintegy másodlagos célként megfogalmazódott az ismeret terjesztés. Úgy vélem, hogy ez a kis kutakodásom által nemcsak népszerűsíthetem a vers olvasást, hanem sikerül az olvasók számára bemutatnom bejegyzésről - bejegyzésre egy - egy újabb költő élet útját, műveit is és mindenki talál majd benne számára érdekeset, értékeset vagy éppen kedveset.
    A blogom témájának kiválasztásában fontos szerepet játszott a versek, a költészet és a szavalás iránti szeretetem és tiszteletem. Ugyanakkor érdekes és izgalmas vállalkozásnak találom megvizsgálni és összegyűjteni azt, hogy mire is bukkanunk a különféle webes felületeken, ha egyszerűen csak egy valahol hallott, nem Magyarországon élő magyar költő nevét beütjük valamelyik népszerű böngészőbe vagy internetes kereső felületre.
    A blogbejegyzések reményeim szerint hasznos és kellemes tartalmat nyújtanak majd az érdeklődők számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése