keresés

2015. szeptember 30., szerda

Modern könyvtáros - A téma rövid bemutatása

Miért érdekes ez a terület, miért fontos, miért ezt a témát választottam?

A témaválasztásomnak két oka is van. Az egyik, hogy a könyvtár- és információtudomány területén manapság ez az egyik téma, ami minket, könyvtárosokat a leginkább foglalkoztat: hogyan tudnánk az emberekben kialakult szigorú, barátságtalan, megközelíthetetlen és talán még szűk látókörűnek is titulált könyvtáros képet megváltoztatni.
A másik ok (amivel jómagam is szembesültem), hogy a nem könyvtáros ember nem tudja a könyvtár helyét és létjogosultságát elhelyezni a mai társadalomban és intézményrendszerben. Ezzel a jelenséggel akkor szembesültem, amikor a végzettségem után érdeklődve kerek szemek néztek vissza rám és a legelső kérdés, ami megfogalmazódott beszélgetőpartnereimben, hogy „könyvtárak vannak még?”, illetve ezután rögtön a következő kérdés, hogy „mit is csinál egy könyvtáros?”.

Kiindulásképpen megvizsgálom a konkrét sztereotípiákat, illetve azt a kérdést, hogy hogyan jelenik meg a „könyv – könyvtár – könyvtáros” kombinációja  a tartalomszolgáltatásban.

Így a fentebb vázolt két okból kifolyólag a következő feladatokat tűztem ki, ami a következő bejegyzés témája lesz:
Olyan könyvtári feladatok, projektek bemutatása, amit az emberek nem gondolnának, hogy hozzánk kapcsolódnak, az általunk végzett munka eredményeképpen vált valóra.
Az információszolgáltatás modern irányzatainak bemutatása (pl: adatbáziskezelés).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése