keresés

2015. szeptember 30., szerda

Tápiómente néprajza


Miért szól ez a blog a Tápiómentéről, annak néprajzáról? A válasz igen egyszerű: azért mert itt élek és már régóta terveztem, hogy összegyűjtök a témával kapcsolatos információkat aztán azokat valahova összegyűjtve közszemlére tegyem. Mivel egyik feladatom ebben a szemeszterben egy blog létrehozása, tartalommal feltöltése, így adta magát a téma és a hely ahol megoszthatom azokat.



Homályosan már látom magam előtt a főbb témákat, párhoz már az anyaggyűjtést is megkezdtem.A körülbelül 60 000 fős Tápiómente néprajzával fogok foglalkozni. Témáim között egyaránt szerepelni fognak a klasszikus (régebbi korok) és a jelenkor néprajzi témái.

Ikvai Nándor szerkesztett egy kétkötetes könyvet, Tápió mente néprajza, mely még 1985-ben jelent meg a Pest megyei Múzeumok Igazgatóságának kiadásában. Azóta átfogó kiadvány nem készült erről a tájegységről. Mivel igen ritka kiadvány volt, csak kevesekhez jutott el, többnyire a könyvtárakban sem lehetett kölcsönözni, csak helyben használni. Mára ez változott, hiszen a HUNGARICANA-n már megtalálható az első és a második kötet is.

Online felület, mely csak és kizárólag a Tápiómente néprajzával, hagyományaival foglalkozik, jelenleg nincs. (Egy jelentősebb honlap működik, de azon vegyesen szerepelnek mindenféle egyébb anyagok is.) Itt egy 60.000 fős vidékről beszélünk, ahol szinte mindegyik településen mőködnek néptánc együttesek, hagyományőrző együttesek, találhatóak tájházak, dolgoznak ma is jelentős népművészek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése