keresés

2014. március 18., kedd

A porcelánfestés témakörében felhasználható információforrások

Porcelánfestés című blogom a porcelánfestéssel foglalkozik, többek között tárgyalásra kerülnek benne a porcelánfestési praktikák, a porcelánfestő műhelyek, valamint a porcelánfestéssel kapcsolatos egyéb témák is.
 Ebben a több részből álló bejegyzésben összefoglalom, hogy milyen forrásokból nyertem információkat a blogban szereplő anyag közzétételéhez, valamint azt fogom kutatni, hogy a porcelánfestés, mint téma, milyen formákban van jelen a közösségi weben.


A porcelánfestés területén számos információforrás állt rendelkezésemre. A téma általános vizsgálata során számos nyomtatott forrás - leginkább könyvek - álltak rendelkezésemre, de a világháló is számos anyagot tartalmaz ebben a témában.

Az általános áttekintés, valamint a porcelánfestési praktikákhoz szükséges információk leginkább könyvekben lelhetők fel. Voltak a teljes témát áttekintő könyvek, de számos, a porcelánfestést kedvelő személy is adott ki könyveket a porcelánfestés praktikáinak témájában. A tevékenység dokumentálásához érdemesnek tartottam videókat is beágyazni blogomba, amelyben a YouTube- on található videók nagy segítséget jelentettek. Emellett a különböző, a porcelánfestéshez szükséges eszközöket forgalmazó szaküzletek, porcelánfestéssel foglalkozó személyek honlapjai is hasznos információforrások voltak ebben a témában.


Néhány példát szeretnék hozni ilyen tematikájú könyvekre:
- KŐHEGYI Orsolya: A herendi porcelán. Budapest : TKM Egyesület, 2001.
- RINTELEN, Jutta: Porcelánfestés. Budapest : Cser Kiadó Bt., 2000.


Néhány példa interneten fellelhető forrásokra:
- Csajághy Laura honlapja. URL: http://www.csajaghylaura.hu
- Csik Jenő porcelánfestő honlapja. URL: http://www.csikjeno.uv.hu
- A Hobby Áruház honlapja. URL: http://www.hobbyaruhaz.hu
- A Kreatív Diszkont honlapja. URL: http://www.kreativdiszkont.hu

A jelen kutatásom célja az, hogy felderítsem: a mai világban igencsak jelen levő Web 2.0 -ás szolgáltatásokban mennyire van jelen a porcelánfestés, mint téma, közösség.
Ezen a területen leginkább az Interneten folytatott kutatás révén jutottam információhoz.
Megvizsgáltam minden olyan web 2.0- ás alkalmazást, amely lehetővé teszi, hogy az emberek egymással interakcióba léphessenek. Ennek értelmében tehát vizsgáltam a Youtube videó megosztót,  de kitértem a kevésbé ismert videó megosztó oldalakra (IndaVideo, Videa) is. A közösségi oldalak közül az Iwiw-et, valamint a Facebookot vizsgáltam, hogy fellelhető-e ott valamilyen porcelánfestéssel kapcsolatos klub, csoport. Végül pedig a fórumokat vizsgáltam meg, hogy ott milyen formában van jelen a porcelánfestés, és hogy mióta aktív, illetve inaktív az adott fórum ebben a témában.

A következő bejegyzés a fentiek értelmében a porcelánfestés, mint téma, közösség jelenlétét tárgyalja a Web 2.0- ás szolgáltatásokon belül.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Gabi! Örültem volna ha a fotó mellé oda írja ki készítette, vagy legalább szól, hogy felhasználja. Szívesen engedtem volna de így egy kicsit meglepett. A fotón látható terítőt édesanyám varrta, a tányérokat én festettem Iznik-i motívumokkal.
    Üdvözlöm. Bencsik Anikó

    VálaszTörlés
  2. Kedves Bencsik Anikó!
    A kuatásiNapló blogon hallgatóim gyakorlják a tematikus blogolást, általuk válaszott témából, de az általam megszabott feladatok szerint.
    A porcelánfestés-téma szerzője már elvégezte az egyetemet, s nem szerzője a blognak, így sajnos csak én tudok reagálni bejegyzésére.
    Teljesen igaza van, s kérem jelezze, mit tehetek ebben a helyzetben?
    - bejegyzése Gabi blogposztja alatt természetesen olvasható marad kiigazításával.
    - ha kívánja, beleírok Gabi bejegyzésébe, megjelölve ott a kép forrását
    - természetesen mód van a bejegyzés törlésére is, előfordul sajnos néha, hogy utólag kiderül, a hallgató felületes volt, netán tárgyi tévedés vagy hibás forrás került a blogbejegyzésbe.

    Kérem jelezze, ha további intézkedést kér
    megértését köszönöm
    üdvözlettel

    Fodor János

    VálaszTörlés