keresés

2015. április 25., szombat

Szakácskönyvtár 4.


Értékpluralizmus és tudásélmény

Szakácskönyvek bemutatása során is szembesülhetünk különböző értékrendekkel, mivel az emberek életmódja, életfelfogása és így az ételhez és a főzéshez való viszonya más és más. Ha célközönségem vegetáriánus lenne, nagy hiba lenne húsételekről szóló könyvet bemutatni. Minthogy egy adott könyvállományból csemegézek, szubjektíven válogatva, inkább általános olvasóközönséget céloztam meg.


Amennyiben túlsúlyba kerülne egy téma, az egyfelől olvasóvesztéssel járna, másfelől lehet, hogy szilárd közönség alakulhatna ki. Mivel célom a figyelem felkeltése a szakácskönyvek iránt, ezért változatos, tematikusan sokféle könyvet kell bemutatnom. A könyvek kapcsán nyitni lehet rokon témák felé, pl. érinteni lehet az egészséges táplálkozási szokásokat, hangsúlyozni a minőségi alapanyag beszerzésének fontosságát. Ezzel a fajta informálással észrevétlenül növelhetjük az olvasó hálózati tudásélményét, gazdagíthatjuk ismereteit is azáltal, hogy az övétől eltérő értékrendről is olvashat. Azokon a honlapokon (pl. http://divany.hu), amelyek sok, teljesen más tartalom mellett mutatnak be szakácskönyveket, a figyelem könnyen más irányba terelődhet. A gasztroblogokon már más a helyzet, itt a gasztronómia berkein belül kínálnak tartalmakat. A Chili & Vanilia bloggere nagyon széles spektrumon közvetít tudást, míg a Limara péksége marad a kenyérsütés és "határterületei" mentén. Esetemben a tartalom rétegzettségét a sokféle szakácskönyv tematikus rendszerezésével, aloldakra történő csoportosításával tudom elképzelni. A bejegyzésekben elhelyezett linkekkel pedig a témában való elmélyülést lehet felajánlani az olvasónak. Pl. egy kenyérsütésről szóló könyv kapcsán eljuttathatom az olvasót  Limara pékségéhez, ahol aztán elmélyülhet a témában. (Igen ám, de mi van, ha így "sutba dobja" a könyvemet? A kockázatot kell-e vállalni? :) Ezenkívül konkrét blogajánlót tudok elképzelni az oldalsó sávban, így tudnám még bővíteni az olvasóim ismereteit.


Hálózati tér- és időélmény

Tervezett blogom esetében, éppúgy mint más online felületeken, megmarad mindaz, amit bejegyzek oda. A témából adódóan állandósultabbnak érzem az időt - kevésbé befolyásolják a külvilág történései, eseményei például. Éppen ezért nem érzem, hogy a lemaradástól való félelem nagy veszély lenne, ami egy hírportálnál nagyon is valós. Ez a fajta állandósultság érzés periodikus bejegyzésekkel és kellemes webdesign-nal valóban segíthet a kötődés kialakulásában. Bár egy könyv megjelenése aktualizálhatja, felpezsdítheti a blogot, és időviszonyítási pontként is szolgálhat. Az általam megtekintett blogok nem testre szabhatóak, és egy szakácskönyv bemutatását célul kitűző blognak sem kell feltétlenül annak lennie. A tartalom, tehát kedvenc bejegyzések elmentése,hírforrásra való feliratkozás mind jó ötletnek tűnik. 

/ További bejegyzések


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése