keresés

2015. április 13., hétfő

Mese krónika 4.

A mesék fejlődésével kapcsolatban nincs gyűjtés az interneten, esetleg egy-egy blogon feltűnhet ezzel kapcsolatos bejegyzés érdekességként, de ezek nem ütik meg a tudományos mércét. Ha a mesék változatait keressük, érdemes az adott mesére rákeresni és akkor már nagyobb szerencsével találunk valamit. Sajnos a legnagyobb segítségünk itt is a Wikipedia, és ez alapján elmondható, hogy az interneten nem jött még létre egy olyan nagyobb közösség, ahol nem csak a mesék hatását a fejlődésre vizsgálják, hanem maguknak a meséknek is a fejlődését. Az egyetlen helyet ahol egy Hamupipőke változaton vitatkoztak a felhasználók sajnálatos módon a Gyakori kérdések weblapon találtam meg. Ezért a következőkben egy képzeletbeli közösségről szólnék és ezzel kapcsolatos kialakulási problémákról, elképzeléseimről, gondolataimról.

A blogom egy jó kiindulási pont lehetne egy ilyen csoportnak. Ahogy a valóságban is láthatjuk, inkább egy-egy mese érdekli az embereket, és nem maga a mesék fejlődése. Ezt felhasználva egy egyszerű címkefelhő segítségével a felhasználó megtalálhatja az általa érdekesnek talált mesét, témát és leszűrheti a keresését. Egy kommunikációs felületen lehetősége lenne hozzászólni a témához, vagy csak passzív olvasó lenni. Itt elkerülhetetlenné válna egy fajta átfedés más mesetémákkal, és ez egyfajta válasz is arra, hogy a témának (mesék fejlődése) magának miért nincs gyűjtése. Annyira specifikus és mély a téma, hogy inkább egy fajta ’off-témaként’ merül fel más oldalakon, minthogy saját, csak ezzel foglalkozó szerzőt tudhasson magáénak. Nem a mesék eredettörténete utal át más mesetémákra, hanem a mesetémák utalnak át a mesék eredettörténetére.


A hálózati tudásélmény

Nem csak a túlzott specifikus tudás, ami riasztó, hanem az a mennyiségű tudás is, amit magunkhoz kellene venni ahhoz, hogy megértse a felhasználó a közösségben lévő érveket, elképzeléseket. Hiába mondják, hogy „Olvassa el ezt és ezt a könyvet, utána meg fogja érteni”, egy átlag felhasználót, érdeklődőt ez el fogja riasztani. A mai életünkben túl sok információhoz jutunk hozzá egyszerre és jobban szeretjük, ha a lényeg röviden, tömören, és érthetően van nekünk tálalva. Ahhoz viszont, hogy tudjuk értelmezni a mesék közötti különbségeket és apró változásokat, ezeket nagyon nehéz megvalósítani. A témák rétegezése egy jó kiinduló pont lehetne arra, hogy a kevésbé tájékozott, de érdeklődő felhasználókat bevonzzák: alapvető, számukra is ismert mesék könnyedebb, aktuális feldolgozások összehasonlítása népszerű meseváltozatokkal (pl. Grimm-változatok). Ez nem csak azért jó, mert aktuális, hanem azért is, mert a modern feldolgozások jelrendszere letisztult és könnyen érthető, megadja a tudás szerzés örömét, és ösztönzően hat arra, hogy nehezebb művek felé forduljanak.


A hálózati időélmény és térélmény

A fórum jellegű fejlesztések lennének a legjobbak, egy blog nem tudná kiszolgálni a hozzászólók igényeit. Lenne idő az olvasásra és utána a hosszabb kifejtésekre, és erre a klasszikus fórummotorok tökéletesek lennének. Egy megfelelő hierarchikus kialakítás a megfelelő helyre vonzaná a felhasználókat. A felhasználók elemzésével és akár bevonásával lehetne megfelelő designt létrehozni és lehetőséget adni arra, hogy szűrhessék a megjelent tartalmat – például egyéni fontossági sorrend alapján rendezhető témák. Így a nem releváns témák nem kavarodnának a fontosakkal és a felhasználó akár egy nagyobb kihagyás után is tudná, hogy mi érdekelte anno, és ott mennyi frissítés történt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése