keresés

2015. április 13., hétfő

Minden, ami vámpír 4


Az ezredforduló első éveiben tucatjával jelentek meg - elsősorban a fiatal olvasókat megcélzott - olyan könyvek, amelyek a középkor rettegett vámpír “hőseit” hívták ismét “életre”. A nagy sikernek köszönhetően a filmipar is felfigyelt a vámpírokra, és rövid időn belül több könyv témája feldolgozásra került, akár sorozat formájában is. A filmek, sorozatok megjelenése után akadtak olyan rajongók, akik elkezdtek blogokat, közösségi oldalakat készítenii. Tartalomszolgáltatásom egyedi értéket képvisel, mivel a témában még nem találkoztam átfogó, összegző oldallal a weben. Ebből következik, hogy blogommal ezt a hiányt betöltve egyedi információkat biztosítok. Mivel a témáról szóló anyagok a neten szétszórva találhatók és csak egy-egy film/sorozat címre fektetik a hangsúlyt, ezért előfordul, hogy akadnak olyan információk, amelyek kimaradnak a vizsgálatból. Teljességre törekedve én ezen kívánok változtatni, akár ezek összeszedésével vagy új ismeretek közlésével.



A hálózati tudásélmény

Szinte az egész világon és szinte minden korban találkozhatunk vérszívó, természetfeletti lényekről szóló történetekkel, legendákkal, mítoszokkal, melyek rettegésben tartották az embereket. Bram Stoker, az ír származású író 1897-ben megjelent Drakula regényével a vámpírokat beemelte a populáris kultúrába. Anne Rice 1976-ban írta meg az Interjú a vámpírral című művet, amellyel új vámpírfigurát teremtett. A vámpírok iránti legújabb lelkesedést Stephenie Meyer 2005-ös Alkonyat című regénye váltotta ki. A XXI. század elejére a Stoker által megalkotott vámpírkép teljesen átalakult. Az interneten azonban nem nagyon találunk arról információt, hogy tulajdonképpen hogyan is alakultak ki a vámpírokról alkotott vélemények, népi hiedelmek.


A hálózati időélmény

A rengeteg blog és közösségi oldal között sok olyan található, ami már elavult, rövid életű és nem biztosítanak megfelelő információkat. Persze akadnak olyan oldalak is, amelyek napra kész információval rendelkeznek. Az oldalakon lehetőség van párbeszédek cseréjére, amik megmaradnak így bármikor vissza tudjuk azokat nézni illetve kereshetünk köztük. Állandó élet van a hálón, így valami mindig történik, frissülnek a bejegyzések, folyamatos a párbeszéd a blogokon, közösségi oldalakon, így éjjel-nappal de valaki mindig jelen van.


A hálózati térélmény

A mai világban már nagyon fontos, hogy a weblapok/fórumok/blogok/közösségi oldalak kinézetét úgy készítsék el a szerkesztők, hogy azok kapcsolódjanak a témához. Először is fontos a színek és képek használata, mert ha nincsenek képek vagy nem elég színes az oldal akkor elsőre nem lesz érdekes a kutató számára az adott oldal. Másodszor pedig célszerűbb gyakrabban frissíteni, újdonságokat, érdekességeket megosztani az oldalon.

Előző bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése