keresés

2015. április 28., kedd

Zeneíró programok 4.

A kottázó programoknál sajnos nem könnyű megragadni az átlagfelhasználók figyelmét, mivel bizonyos szolfézs ismereteket kíván a használata. Ezért elmondható, hogy ez a réteg tájékozatlan a témában. Ettől függetlenül számos honlap foglalkozik a témával, ezek lehetnek egyszerű fórumok, de akár komplett és dizájnos honlapok is.

Egy jó példa erre egy marioverehrer felhasználónevet használó úriember, aki Synthesia videók Youtube-ra való feltöltésével kezdte, de mára már saját honlapot működtet. Regisztrálás nélkül is (bár van rá lehetőség) meg lehet nézni az általa lekottázott dalok Synthesia videóit, ingyenesen le lehet tölteni a kottákat és midi fájlokat, fórumon beszélgetni, kívánságlistába beírni, hogy mi legyen a következő dal, amit feldolgoz, valamint lehet anyagilag támogatni őt (mint pl. egy startup-ot).

Egy ehhez hasonló honlapot egy angol felhasználó, Mark Fowler működtet. Nála is meg lehet tekinteni kottákat, viszont ő nem Synthesia videókat tölt föl, hanem olyan felvételeket, amelyeken saját maga játsza le a dalt.

A fentebb említett Synthesia is rendelkezik saját honlappal, de mivel ez egy cég termékével és az általa létrehozott tartalmaival foglalkozik, az itt elérhető tartalmak jó részéért fizetni kell. A videók, kották, és midi-k letöltése mellett rendelkezik még egy kisebb wikipedia-val is, amelyen röviden meg lehet ismerni a szoftver működését.

Ezek a honlapok eléggé naprakészek (főleg a Synthesia-é), abból adódóan, hogy a közösség is részt vesz a tartalmak létrehozásában (lényegében ők határozzák meg, hogy milyen tartalmak fognak megjelenni a kéréseik által). Bár a honlapok “csili-vilik”, mégis egyszerű sémát használnak, könnyen megtalálhatóak rajta a menüpontok és a keresett információk. A felhasználók a Synthesia fórumain a legaktívabbak, adódik ez abból is, hogy ezt sokkal többen ismerik, mint a példának hozott két blogger honlapjait. Azt már mondani sem kell, hogy mind rendelkeznek Facebook, Twitter és egyéb Web 2.0-ás fiókokkal is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése