keresés

2015. április 3., péntek

HUNGARICANA-RMK I.



Alapadatok a gyűjteményről
A Hungaricana közgyűjteményi portál a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott adatbázisokat tartalmazza, így a Régi Magyar Könyvtár I-et is. A Régi Magyar Könyvtár I. Szabó Károly gyűjteménye, mely az 1711 előtt megjelent magyar vonatkozású művekből a magyar nyelvű bibliográfiai tételeket foglalja magában, egészen pontosan 1793 db-ot, melyből az oldalon 600 tétel van felsorolva bibliográfiai leírással és néhány digitalizált oldallal.  



Információszolgáltatás
Az adatbázisok létrehozásában közreműködők között található pl. az OSZK, az Országgyűlési Könyvtár, egyéb könyvtárak, illetve számos levéltár és múzeum. Az adatbázisok fejlesztését és üzemeltetését az Arcanum Adatbázis Kft. végzi. A Hungaricana közgyűjteményi portál bemutatkozó részéből megtudhatjuk, hogy az oldal létrejöttével “egységesültek” és így egy felületről elérhetőek “az NKA különböző kollégiumaiban folyó digitalizálások”.


Navigáció, struktúra, webdesign, kínált formátumok és metaadatolás
Elő látásra könnyebbnek tűnik úgy keresni a Hungaricana rendszerében, hogy nem külön-külön választjuk ki az adatbázisokat, hanem egy egységes keresőben keresünk, mely az összes adatbázisban keres. Itt azonban nem lehetséges a többszempontú keresés, mely sok esetben nélkülözhetetlen és az operátorokat, karakterhelyettesítőket manuálisan egy mezőbe kell begépelni. A RMK I adatbázis kiválasztásakor viszont párhuzamos keresésnél kereshetünk név, cím, kiadó, év, nyelv szerint is. A tételek a következő metaadatokat tartalmazzák: azonosító, nyelvi kód, szerző, cím, megjelenés, terjedelem, idézet/hivatkozás megj., megjegyzés a kiadvány nyelvéről, megjegyzés a származásról, közreműködők, további cím. Ezek az adatok címkés, illetve mezőneves, HUNMARC formátumban is elérhetőek. A tételek digitalizált oldalai pdf-ben olvashatóak.
A Hungaricánál könnyed az eligazodás a menüpontok között, egy kattintással vissza lehet térni egy felsőbb hierarchiájú menüpontba, illetve a kezdőlapra, így az adatbázisok között sem nehézkes az átjárás.


Web 2.0-es eszközrendszer, interaktivitás
A Web 2.0-ás elvárásoknak megfelelően RSS feedként is beépíthető a Hungaricana és természetesen az oldalra való regisztálásra is adott a lehetőség. A Hungaricana Külön Facebook oldallal is rendelkezik és a Hungarican belül is lehetséges a Facebookos megosztás, illetve megjegyzéseket is lehet fűzni az egyes hírekhez.


Gyűjtemény nyitólap




Keresési felület



Tételek listázása



Tétel + adatok



Facebook oldal



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése