keresés

2015. április 27., hétfő

Börtönfilmek 5.

A börtönblog esetében is fontos, hogy a blogot olvasó ne csak befogadó legyen, hanem részt vegyen a blog javításában, de akár kiegészítésében is. A tartalomszolgáltató rendszeren is múlik, mennyire sarkalja a felhasználót személyes tapasztalatai leírására és ezáltal az online teren kívűl való életből való merítésre, de persze a legfőbb tényező ebben a folyamatban a felhasználó és csak az ő szorgalmán és akaraterején múlik, hogy ne áldozatvá, függőjévé, hanem tudatos fogyasztójává váljon a tartalomszolgáltató oldalaknak.Ha az olvasó, akár kritikával, akár javaslattal vagy egyéb építő jellegű kommenttel tiszteli meg a bloggert, arra érdemes minél hamarabb válaszolni, tehát a visszacsatolás is elsődleges. Ahogy egy tanulmány, egy blog megírásakor is érdemes megvizsgálni, hogy épülnek fel más blogok. Én, mivel filmes blogot készítek, főként a börtönfilmek vagy a börtön tematikájával foglalkozó szakmai blogokat tekintettem meg, de nagyon jó kiindulási alapot jelentettek számomra az IMDB legjobb 50 börtönfilm felsorolásai is, amelyet hozzám hasonló nem szakértő webfelhasználók készítettek.


Véleményem szerint káros minden olyan illúzió keltése a felhasználókban akár a közösségi oldalak, akár a blogok vagy bármely más közösségi funkciót s magában foglaló oldalak részéről, hogy bárki bármikor elérhető és azonnali visszajelzést kap minden kérdésre. Ez a gyakorlatban ugyanis nem mindig valósítható meg az átlag ember napi teendői (munka) miatt. Visszajelzés természetesen szükséges, sőt, a börtönblog esetében is érdemes figyelembe venni minden építő jellegű kritikát, akár a blog elrendezésére, akár a tartalmára vonatkozik és a blogalkotás folyamatába be lehet vonni a szakavatottabb felhasználókat.
Szükség lenne arra is, hogy a szakértői blogokat rendszerezzük, mert a Google ezt nem teszi meg helyettünk és jelenleg is csak bizonytalan, illetve szakértői oldalak vannak jelen rendezetlenül a weben, de vélhetőleg a szemantikus web könnyebbé teszi az egyes oldalak közötti átláthatóságot és folyamatos lesz a webarchiválás magyarországi szinten is, ahogy pl. Csehországban és Litvániában. Addig is nem tehet mást a felhasználó, minthogy a böngésző könyvjelző szolgáltatását használva ha nem is archiválja az oldalakat, de legalább a linkeket meg tudja őrizni.
Az archiváláshoz modern szoftverkörnyezet kell és úgy lehet a leggyorsabban és leghatékonyabban fejleszteni a szoftvereket, ha nyílt forráskódúvá tesszük azokat. Ez azonban annak a veszélyét is magában hordozza, hogy néhány program vírusos lesz.


A blogok esetében is jellemző, hogy az amatőr blogkészítő kezdeti lelkesedése alábbhagy és ritkábban (vagy egyáltalán nem) frissíti az oldalt, ezzel párhuzamosan pedig a blog látogatóinak száma vészesen apad. Saját - börtönnel foglalkozó - blogom kapcsán is látom, hogy a szociológiában, valamint a börtönpszichológiához kapcsolódóan is újabb eredmények születnek, melyekről igenis érdemes legalább megemlíteni. De nemcsak tartalmilag, formailag is ki kell egészíteni a blogot, újabb - a legfrissebb web 2.0-ás technológiával összhangban - modulokkal bővítve azt. Ezáltal naprakészebb lesz az oldal.


A börtönblognál érdemes olvasni és elemezni nemcsak a laikus, de a témához hozzászóló, a börtönben dolgozó vagy éppen börtönviselt személyek véleményét is. Ezeket a véleményeket - természetesen a hozzászólók engedélyével - be is lehet építeni a blogba, sőt, a jobban fogalmazó hozzászólókat akár be is lehet vonni a blogszerkesztési folyamatba. Egy biztos: mindenképpen pozitív visszajelzést kell adni a felhasználóknak és el kell fogadni az építő jellegű kritikát.

Ahogy a fentiekben, már említettem, a mai web és a felhasználók sokszínűsége miatt a blog olvasóját nem szabad csupán befogadónak tekinteni, szabad teret kell adni számára a hozzászólásban, alkotásban, vagyis a blogfelületen való aktív jelenlétben.

negyedik bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése