keresés

2015. április 28., kedd

Földtan gyerekeknek 4.

Az interneten bolyongók között vannak kíváncsi laikusok, hobbi gyűjtők, kereskedelemmel foglalkozók, oktatók és szakemberek akik kiállításra közgyűjteménybe vagy kutatási célra keresnek földtanról információt. 


Ha friss híreket szeretne egy olvasó, nem elég a hírportálokat nézni. Fontos a kutatói intézetek, szakkönyvtárak, felsőoktatás és egyesületek honlapjait olvasni.
Leggyorsabb, ha hírlevélre iratkozunk fel, itt heti/havi szinten tájékoztatnak. 
Egyre gyakoribb a blog elterjedése az iskoláknál, múzeumoknál, mert minél közelebb akarnak kerülni az emberekhez.   


A blogot fontos, hogy szakértő írja. A geológusok gyakran specializálódnak egy őket leginkább érdeklő témában és abba "ássák" bele magukat és válnak annak szakértőjévé.
Persze mindig van kivétel. Aki nem szakember, de elhivatott, kíváncsi, szereti a természetet és a könyvtárban nem restell irodalmat kutatni, azok közül kerültek ki olyan személyek, akik Magyarországon eddig nem ismert új ásványfajokat, ősmaradványokat találtak.
Ezek meg is jelentek szaklapokban és a "leleteket" oda is adományozták az állami gyűjteményeknek.
Tehát nincs kőbe vésve, hogy ki is tájékoztassa a fiatalokat. Fontos egy felnőttnél, hogy elhivatott, lelkes legyen és szeresse a gyerekeket. Ha csak Magyarországot nézzük, a földtan nem olyan téma, ahol napi szinten "történik" valami izgalmas, felfedeznek valamit és naponta új programot kínálnának. Az anyagi korlátokat nézve is kevés iskolás diáknak adatik meg, hogy eljusson nagyobb városba és ott kiállításra, diákversenyre, geoparkba menjen. 

Ennek egy új megoldása lehet a vándorkiállítás, melyet az ELTE Természetrajzi Múzeum anyagából a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban el is kezdtek: "Ásványok és a fény" címmel.
Az internetnek megvan az a szépsége, hogy sok mindent el lehet érni, megnézni és megosztani másokkal időkorlát nélkül. Az tény, hogy így személytelenebb. Tájékoztatásra még ott van a Televízió és a Mozi is. Itt is sok embert, családot lehet megnyerni. Ilyen volt pl. Jurassic Park filmek vagy a Jégkorszak rajzfilmek.
Mindegyiknek volt tudományos alapja, de csak a tájékozott tudja, hogy mennyi volt ebből a fantázia.
A blogozással, twitterezéssel gyorsabban lehet megosztani az újdonságokat. A mai fiatal szinte el sem képzelhető mobil és tablet nélkül. Nem csak otthon, hanem utazás közben és orvosi rendelőben várakozva is előszeretettel használják.
Jó kezdeményezés Angliában a Geologists' Association-nak a ROCKWATCH weboldala. Itt szülőknek, gyerekeknek adnak információt a földtanról, gyűjtő túrákat szerveznek, programokat ajánlanak, stb. 
Hazánkban sajnos ilyen komplex weboldal nincs. 
Mivel a kutatóintézeteknek, egyetemeknek kisebb erre a kapacitásuk, ezért a fő irányt a múzeumoknak kell átvenniük. Itt a szakemberek képzett múzeumpedagógusokkal együtt vezetik a programokat különböző korú gyermekeknek. 
Fontos a reklám, reklám és megint csak reklám! Most jellemzően az Állatkerteket reklámozzák úton-útfélen. Megjegyzendő, hogy a budapestiben van egy Varázshegy, ahol van kiállítás az evolúcióról, időalagút stb. 
Egy gyűjteménynek hiába jó a weboldaluk, bloguk, ha nem interaktív és nem frissítik őket. Figyelni kell a múzeumban hogy legyen csoportos kedvezmény, a oktatási szünetekre, mivel ilyenkor megnő a látogatottság. Minden gyűjteménynél szokott lenni Vendégkönyv, melyből meg lehet tudni a látogatók visszajelzéseit. Ilyen a blog kommentjei is, ezt viszont bárki olvashatja. 

Már az általános iskolában van számítástechnikai 
oktatás, megtanulja annak használatát az is, akinek
otthon anyagi okok miatt nincs gépe. 
Utána már csak a képzelet szab határt, merre érdeklődik tovább a gyermek. Az okostelefonoknál is figyelni kell a szülőnek, mivel már nem csak 10 éves kortól (felsőtagozatban) kapnak ilyen készüléket. Lassan már egy tinédzser jobban használja ezeket a készülékeket, mint a felnőttek és kijátszák őket. Ez a korosztály több titokra, rejtélyre kíváncsi és adja tovább. Titkos kódokat alkalmazhatnak. A felnőttnek, legyen az szülő, tanár vagy múzeumi dolgozó őszintének, megbízhatónak kell lenni-e, hogy hozzáforduljon a gyermek, ha kérdése van. Hiszen a tudásvágy viszi a Világot előre.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése