keresés

2015. április 14., kedd

A vikingekről 4.

A viking téma iránt általában egy adott körbe tartozó emberek érdeklődnek, ezért nem könnyű megismertetni azokkal a személyekkel, akiket egyáltalán nem foglalkoztat ez a kérdéskör. Azonban én most ebben a bejegyzésemben mégis ezt szeretném elérni.

A webről tájékozódó személy általában a google-el kezdi a keresést, ahol számos eredményt fog találni az adott témára nézve. Itt olyan tartalom is megjelenhet, ami nem is tartozik igazán azok közé, amire igazán vágyott és sokszor nem is biztos, hogy hiteles információkkal szolgálhatnak. Azonban pont ez teszi szerteágazóvá és így jobban megismerheti mások gondolkodásmódját, véleményét az adott tárgyról.
Az általam képviselt viking témában szerencsére a közkedvelt wikipediás oldalak egészen hitelesek és jól használhatók, ha valaki szeretne egy kevés alapismerettel rendelkezni róluk. Mivel ez kezdésnek igen jó, így az érdeklődő tovább fog kutatni, miáltal megtalálhat olyan más tartalmakat, amelyekből még több adatot, tényt tudhat meg. Persze mindez függ attól is, hogy az egyén mennyire érdekelt a témában, - saját felhasználás, esetleg előadás céljából stb. -  vagyis mire fogja felhasználni a kérdést. Fontos, hogy meglegyen az átvezetés két honlap között. Például blogomban sok linket használva szeretném átvinni a kíváncsi érdeklődőt más hasonló témával foglalkozó oldalakra, hogy még több tudást szívhasson magába.


Továbbá meg kell próbálni úgy átadni a tudást, hogy ebból tanulhassanak is mások, esetleg elérni egy olyan szintet, hogy az olvasó azt gondolja, hogy a szerző “mindent” tud az adott témával kapcsolatban. Ezzel akár elérhető egy olyan szellemiség, hogy a látogató nem fog “kötekedni”, hanem úgy érzi, neki is egyet kell értenie az alkotóval. Nem utolsó sorban el kell érni azt is, hogy szimpátiát ébresszünk másokban, hogy azok máskor is visszatárjenek és így kialakulhat akár egy személyse viszony is, akár további levelezések. Persze az is szempont, hogy az olvasó milyen háttértudással rendelkezik a tárgykörről, mert ennek függvényében tudnunk kommunikálni és ismeretet átadni neki.


Az a remek tulajdonsága van a webes hálónak, hogy nem kell egy időben vagy egy térben lennünk az olvasókkal, ily módon bármikor tarthatjuk velük a kapcsolatot. Ha van egy esemény - viking témában mondjuk egy hagyományőrző találkozó - akkor ahhoz előbb is hozzászólhatnak, mint hogy maga az esemény megtörtént volna vagy utólag is hozzá lehet szólni, megvitatni, milyen volt a fesztivál hangulata, érdemes-e máskor is megszervezni stb. Egyszóval erre jók a fórumok, ahol az időnktől függetlenül, akár visszemnőleg is értékelhetünk valamit, következésképpen nem lesz az az érzése senkinek, hogy lemaradt róla.

Van még egy nehéz kérdés, amelyre megpróbálok választ keresni az én témámban is. Ez a webdesign kérdése, vagyis az, hogyan is nézzen ki a honlapunk/blogunk/fórmumunk. Szeressenek ide visszajárni, újra megnézni az oldalt, legyen naprakész, firssített tartalom, mert ha ez nincs, akkor később unalmasnak fogják tartani és nem fogják látogatni. Viking témában is bizony a 21. századi eszközökkel kell rávenni az embereket, hogy érdekeltek legyen benne. Esetleg egy beszkennelt könyvtrészlettel felkelthetjük az érdeklődést az adott könyv iránt, úgy hogy közben szerzői jogokat sem sértünk. Mobilon is meg lehessen nézni az oldalt szétcsúszás nélkül, továbbá talán még facebookon is elérhetővé kéne tenni, vagy leglábbis ott reklámozni, mert manapság sok fiatal nem is igaznán internetezik, hanem csak a közösségi oldalakat használja, azt remélve, hogy ott bármit elérhet. Pont ezért lenne fontos az oldalak kinézete, mert ma már annyira teret nyert a vizualitás, hogy ha például nincs kép egy könyvben a fiatalok el sem olvassák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése