keresés

2015. március 7., szombat

Jelnyelv-tanulás 4.

Ha a világhálón fellelhető jelnyelv-tanulással kapcsolatos információszervezési viszonyokat akarom meghatározni, első lépésként az alapvető tényeket kell leszögeznem. A jelnyelv-tanulással foglalkozó ismereteket jellemzően egyes országokban egy-egy központi oldalról érhetőek el, amelyek általában a nemzeti jelnyelvi szövetség gondozásában működnek. Ezek az oldalak összességében is az internetes tartalmak csak meglehetősen kis szeletében kapnak helyet. A jelnyelv alapvetően egy-egy adott nemzethez köthető így súlyos eltérések figyelhetőek meg az angol, amerikai, francia, vagy magyar jelnyelv között. Nemzetközi eseményeken alkalmaznak egy nemzetek közötti kommunikációra alkalmas jelnyelvet, az úgynevezett gestuno-t, azonban ezzel csak igen-igen speciális környezetben találkozhatunk (általában a fejlettebb nemzeti honlapokon), így az ezzel foglalkozó oldalak még korlátozottabb számban vannak jelen.
Jelnyelv-tanulás alatt, mint azt már korábban is leszögeztem, a magyar jelnyelv elsajátítását értem. Mint ahogy az integrált rendszerek területén sem szerveződünk országosan egy kalap alá, ugyanez a széthúzás a jelnyelv-tanulást segítő szervezek sokaságában is megmutatkozik. Hogy ez mennyire jó nekünk abban egyáltalán nem vagyok biztos…
Az előző bejegyzésemben már rögzítettem a témával kapcsolatos legfontosabb internetes felületeket, azonban ennek megírása óta az oldalakon új típusú, számunkra releváns tartalmak, illetve új közösségi csoportok is megjelentek. Ennek az lehet az oka, hogy a felszínes tájékozódásra eddig több helyen is sort keríthettünk, azonban a mélyebb nyelvtani témákra fókuszáló vagy folyamatos jelelést tartalmazó videós jelnyelv-tanulást segítő felületek eddig nem igazán voltak jelen a hálón, inkább csak összefoglaló jellegű alapozó tanulási segédleteket találhattunk. Ez egy olyan komoly hiányosság, amelyet tényleg szükséges lenne egy ideális struktúrában közvetíteni, mind a siketek és nagyothallók, mind pedig a téma iránt érdeklődő egészséges társaik érdekében. Ha szétnézünk a világban külföldön ezt az igényt már sokkal korábban felismerték és tettek is az ilyen jellegű tartalmak ingyenes elérhetővé tételének érdekében. Példának tekinthetjük az alábbi amerikai oldalakat: AmerikaiJelnyelv (ASL) + LifePrint.com, Indián Jelnyelv (ISL).
Ennek a szükségletnek a kielégítése, ha nem is rendezte át jelentős mértékben a magyar oldalak közötti hierarchiát, de ezen változásokat számba véve mutatom most be a nyelvtani fejlődést is megcélzó legrelevánsabb oldalakat. Jelenleg elsődleges forrásnak számít a SINOSZ frissen kialakított felülete a jelnyelv.hu, amelyet a jelnyelv tanulóinak hoztak létre. Itt nem csak a tanfolyamaikról találunk információt és segédeszközként használhatjuk a jelenleg is fejlesztés alatt álló jelnyelvi szótárukat, de kialakítottak egy jelnyelvi tudástárat is, ahol a jelnyelvvel kapcsolatos gyakori kérdésekre, érdekességekre és jelnyelvészeti kérdésekre is válaszokat kaphatunk, utóbbi esetében a Nyelv és Tudomány weboldal videós cikkeire utaló linkek segítségével.
A következő a sorban a Hallatlan Alapítványhoz kapcsolódó felületek együttese lesz, a honlapjukon a jól felépített videó szótár tartalmazza a szükséges alapkifejezéseket, és egy naponta frissülő hírszolgáltatással karban tarthatjuk/ fejleszthetjük meglévő tudásunkat. Ugyanezt a tartalmat egy újonnan létrehozott facebook csoportban a Hallatlan Hírek oldalán is közzéteszik.
A facebook oldalakon a tartalmak az egyes szervezethez kapcsolódóan különülnek el egymástól pl. Korner Jeltolmács Központ, Hallatlan Alapítvány. Valamint ugyanez speciális területekkel foglalkozó csoportok formájában jelenik meg pl. International Sign Language, Magyar Jelnyelv. Ezeken a felületeken általában a jelnyelvvel kapcsolatos tévhiteket igyekeznek eloszlatni, illetve rövid videókban mutatnak be egyes nyelvi elemeket. Az ide feltöltött anyagok könnyen visszakereshetőek és az ott feltett kérdések a későbbiekben is tanulságul szolgálhatnak nekünk. A webdesign nemzetközi porondon a legkevésbé sem kap hagsúlyt az elkészített felületeken, míg Magyarországon sokkal igényesebb munkával találkozhatunk.
Előző bejegyzés a témában.
Dula Marina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése