keresés

2015. március 25., szerda

Kortárs gyermekkönyv-kínálat 4

A bőség zavara

Számos honlap foglalkozik gyermekkönyvekkel, így ez a széleskörű kínálat lehetőséget biztosít számunkra, hogy a minket érdeklő témában rátaláljunk arra a közösségre, mely a legközelebb áll hozzánk. Ezek lehetnek például fórumok, blogok vagy közösségi oldalak, ahol információkat szerezhetünk és megoszthatjuk egymással élményeinket és tapasztalatainkat. A Bookline Könyves Blogja folyamatosan friss információkkal szolgál. Facebook-on az Egyszervolt.hu oldala talán az egyik legaktívabb és legaktuálisabb közösségi oldal, ahol a posztokat sokan lájkolják, megosztják és kommentelik is. Ez egy olyan közösségi tér, ahol a gyermekkönyveket szerető felhasználók gyűlnek össze. Látszólag ez a társadalomnak csak egy szűk csoportja, azonban ha mélyebben belenézünk, látjuk, hogy nem csak a gyermekkönyveket szerető szülők, tanárok, óvónők alkotják ezt a közösséget. Van aki a rajzok, a grafika iránt érdeklődik, olyan is van, aki főként gyermekprogramokat keres, esetleg tanítási, fejlesztéi módszerek után kutat a közösségi térben. A felhasználók egymás érdeklődési körét is bővítik azáltal, hogy a téma egy egy újabb nézőpontját villantják fel, mutatják be érdekességét.

Hálózati tudásélmény

Ezeken túl tanulhatunk a közösség tagjaitól, szocializálódhatunk, aminek következtében nézőpontunk, érdeklődési körünk kibővül. Különböző rokonterületek összpontosulhatnak ebben a témában, melynek a közös szimpátia ad megbecsülést és rangot. A tartalomszolgáltatás ebben a témában is csak úgy működhet zökkenőmentesen a felhasználók között, ha azok rendelkeznek némi háttértudással is a témában. A különböző honlapok között átfedések figyelhetők meg, amikre szükség is van, az egyes honlapok a tudás és ismeret különböző mélységét tárják fel. Kellenek olyan tartalomszolgáltatók, melyek a lehető legáltalánosabban, legtágabb körben nyújt információt, mert ezek azok, melyek kiszolgálják a hétköznapi ember legegyszerűbb igényeit is, mint például egy újonnan megjelent gyermekkönyv ajánlója, ismertetése. Más honlapok a téma egy kisebb szegletét járják körül, viszont azt sokkal mélyebben, részletesebben, például speciáisan a programok, vagy versenyek, vetélkedők iránt érdeklődőknek. Ez a rétegződés biztosítja azt, hogy ki ki saját érdeklődése és háttértudása alapján tudjon tájékozódni. A tartalomszolgáltatók rendkívül széles körben működnek. A Könyves Blogon a friss információkon és híreken túl kritikákat is olvahashatunk. Továbbá a Litera irodalmi portál még tudományosabban ragadja meg a témát. Könyvbemutatók alkalmával beszélgethetünk a szerzővel, vagy előfordul, hogy a fordító beszél az eredeti műről. A kötelező vagy ajánlott olvasmányok kiválasztásában is szerepük lehet ezeknek az oldalaknak, ajánlásukkal a tanitók segítségére lehetnek. Nem utolsó sorban ezeknek az olvasmányoknak a feldolgozásában és értelmezésében a gyereknek nyújthatnak segítséget.

Hálózati időélmény

A rengeteg fórumtopik és blog között sok az elavult vagy rövid életű, ellaposodott, melyek nem biztosítanak megfelelő színteret a szakmai vitákhoz és párbeszédekhez. A párbeszédek megörökítve maradnak, később is visszaolvasható minden amit írtunk. Nagy előnye a blogos párbeszédeknek, hogy tértől és időtől független, nem kell egy helyen vagy egy időben jelen lenni a beszélgető- vagy vitatársaknak. Állandó az élet a világhálón, folyamatosan jelennek meg új bejegyzések, hozzászólások, cikkek vagy bármely, a témához kapcsolódó információ. A nemtudás itt is “költséges” lehet, ha lemaradunk az újdonságokról. A tartalomszolgáltatóknak kellene felvállalniuk az archiválás feladatát, hogy minden esemény, hír és információ utólagosan visszakereshető legyen. Fontos a visszakereshetőség akkor is, ha például egy évekkel ezeleőtt könyvről szeretnénk véleményeket olvasni, hozzászólásokat megtekinteni. A katalógusszerű rendezés és az új információk folyamatos megjelenítése közötti kapcsolat megteremtése a cél.

Hálózati térélmény

A weblapok és fórumok kinézetét a létrehozók úgy alakítják ki, hogy azok legjobban passzoljanak a témához, valamint kiemelik az újdonságokat. Saját tereiket saját izlésük szerint alakítják ki, a design-t és a szerkezeti struktúrát egyaránt. Mivel a Web 2.0 számos lehetőséget biztosít a honlapok kialakítására, célszerű néhány praktikus dolgot megvalósítania a szerkesztőnek. A legalapvetőbb, hogy vegyük figyelembe a különböző felhasználói csoportok ízlésvilágát. Nem mindegy, hogy kamaszoknak, szülőknek, vagy tanítóknak, esetleg könyvtárosoknak szól-e az adott oldal. Praktikus lehet annak megjelenítése, hogy az adott könyvet megvásárlók, még milyen könyveket adtak hozzá vásárlási listájukhoz. Sok online könyváruház mutatja ezt be, további vásárlásra ösztönözve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése