keresés

2015. március 10., kedd

A Warhammer 40.000 forrásai

Aki a Warhammer 40.000 témájában kíváncsi valamire, az nagy valószínűséggel meg is fogja találni a keresett információt, de attól függően, hogy az ember mire kíváncsi, különböző forrásokra lehet szüksége. Megemlítendő, hogy az angol tudás itt már-már alapkövetelmény. Találni magyar nyelvű forrásokat, de a hivatalos fordítások gyakran annyira roszak, hogy azt már nehéz tolerálni (pl.: honorable battle brother=tisztelhető csatapajtás, In the grimm darkness of the far future, there is only war=A sötétlő jövőben nincsen béke, geneseed=sejtmirigy és még sorolhatnám).   Az online forrásokat főleg négy nagyobb csoportba lehet osztani.
Az első csoport magával az univerzummal, annak történelmével foglalkozik. Ezek közül talán a legfontosabb a lexicanum, ami egy nem hivatalos, de meglehetősen pontos forrás, ami széles körben ismerteti ennek az univerzumnak a történetét, a benne élő fajokat és egyéb fontos információkat. Amikor először megnyitjuk az oldalt, ki kell választanunk, hogy a sci-fi (ez a 40k), vagy a fantasy warhammer érdekel e minket, bár sajnos a fantasy oldal még nincs olyan szinten, mint a sci-fi. Megemlítendő még itt a wiki, ami szintén sok érdekes információt tartalmaz, például a Császárról és használható forrás a 40k univerzumának a keletkezésétől egyészen 40.000-ig lezajlott események szempontjából is. (A wikipedia is rengeteg hasznos, bár nem mindig pártatlan információt tartalmaz.)
A második csoportot a terepasztalos stratégiai játékokról szóló oldalak alkotják. Ide tartozik többek között a Forge World, a Games Workshop hivatalos oldala, magyar oldalak közül pedig talán a legjelentősebbek a Wargammers és a Főnixcsarnok oldalai. Ezek elsősorban a figurák, festékek, kiegészítők és szabálykönyvek eladásávall foglalkoznak, de közben minimális információt is tartalmaznak az univerzumról.
Harmadik csoportnak nevezhetjük a számítógépes online, vagy offline játékokat. Ezen a téren már nehezebb információkat szerezni az interneten, mivel ilyen téren leginkább csak a játékok saját weboldalai szolgáltatnak valamirevaló információt. Ilyen például a megjelenés küszöbén álló Eternal Crusade és Regicide, ami gyakorlatilag a sakkot bújtatja új köntösbe, valamint a Space Hulk: Deathwing. Nagy általánosságban még a Reilc weboldala tartalmazhat hasznos információkat ebben a témában.
A negyedik csoport tartalmaz minden mást, mint például a társasjátékokkal, könyvekkel és zenékkel (pl.:HMKids) kapcsolatos forrásokat. Ezek bár nagy számban vannak jelen, többnyire csak minimális mennyiségű információt tartalmaznak és nagyrészt nem a népszerűbb nyelvek egyikén íródnak.

/ További bejegyzések


Albrecht Dániel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése