keresés

2015. március 10., kedd

Börtönfilmek 4.

A börtön témájának esetében nem könnyű megragadni a webfelhasználók tömegének figyelmét, mert mint minden témának,megvan a maga "rajongótábora” így nincs könnyű feladata annak, aki más érdeklődésű olvasókat is át akar csábítani saját weboldalára vagy blogjára. A börtön, ha a maga kegyetlen valóságával nem is tartozik a legszívmelengetőbb témák közé, mégis megragadja az emberek fantáziáját. Vannak, akik a rabok viselkedésére kiváncsiak, a börtönpszichológiára, vannak akik együttélésükre (szociológia), de akadnak olyanok is, akik a börtönszlenget szeretnék megismerni, sőt a börtönrajzok is sokakat foglalkoztatnak. Látható tehát, hogy a börtön számos egyéb érdeklődési körrel egybevág.


Ez azonban önmagában még kevés volna, a felhasználók többsége ugyanis elszokott attól, hogy weboldalakat látogasson, sokkal inkább a közösségi oldalakba integrált tartalmakat olvas.
Ilyen a Webbeteg is, amelyre börtönös témák után kutatva bukkantam rá és szaktanácsokat, gyógymódokat stb. ad át "orvosoktól betegeknek, hitelesen", de emellett más, így börtönnel kapcsolatos cikkeket is tartalmaz (A börtönpszichológus feladatai, Börtönpszichológia, mi vár az elítéltre), melyre az olvasó Facebook bejegyzéseket görgetve találhat rá, az esetek többségében úgy, hogy eredetileg más tartalmú cikket keresett, vagy csak a szabadidejét töltötte el ilyen módon.
Börtönblogok között keresve én Fligeauf Gergely szakmai blogját találtam a legsokszínűbbnek. Ez több különálló szakmai blogot jelent, beleértve a börtönpszichológiai híreket és tematikus börtönrajzokat, amelyek a laikusok számára is izgalmasak lehetnek. A blog nagy hátránya viszont, hogy a szerző a Facebookon nem oszt meg bejegyzéseket (habár ő maga fenn van) és nem frissül, csak igen nagy kihagyásokkal.

Habár a Facebookon való jelenlét elengedhetetlen, szükség van egy nagy, a “börtönt körbejáró” portálra, ami a börtönnel kapcsolatos weboldalakat és a börtön témáját részben lefedő cikkeket válogatva gyűjti, de nem úgy, mint pl. a borton.lap.hu,amely csupán egy linklista, hanem mind a témakörben kevésbé jártas, mind a profi felhasználók igényeinek megfelelő szinten.Ha egy felhasználó a Facebookon ráakadna egy “börtönös” cikkre, az automatikusan erre az oldalra lenne irányítva és a Facebookon kedvelt oldalainak tükrében ajánlana az oldal további cikkeket vagy egyéb webhelyeket (pl. a Magyar Sajtófotó börtönös képei).

Minden egyes főbb témához, illetve eseményhez vita -és tájékozódó fórumot is biztosítani kell. Egy kiváló magyarországi példa erre a port.hu vitafóruma, melyen kronológikus időrendben lehet visszanézni minden egyes hozzászólást és természetesen a régebbi hozzászólásokra is lehet utólag válaszolni. A lehető legmodernebb és éppen ezért legegyszerűbb és legátláthatóbb web 2.0-es designt kell alkalmazni a “börtönportálon”. Természetesen ehhez hozzátartozik az is, hogy az alap számítógépes és a mobil nézete más legyen az oldalnak.

harmadik bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése