keresés

2015. március 27., péntek

Digitális Képarchivum

Első ránézésre a Digitális Képarchivum egy igen színvonalasnak tűnő, jól összeállított képtár különféle funkciókkal, változatos keresési lehetőségekkel és szolgáltatásokkal. Szembetűnő a precizitás mely az egész felületből sugárzik. Ha azonban a tartalomba is belemászunk, néhány keresést elvégzünk ez a kép némileg árnyaltabb lesz. Ugyanis sok olyan képanyagot raknak be, aminek nem biztos, hogy ott a helyet.

A Digitális Képarchivum fenntartója az Országos Széchényi Könyvtár, az URL címe is az oszk.hu címcsaládhoz tartozik http://keptar.oszk.hu

Ezen felül több támogató és még több partner van felsorolva a honlap baloldalán:
Mindenfajta elérhetőségről (postai cím, e-posta, telefonszám, facebook, twitter stb) és kapcsolatok minden fajtájáról van információ a felület jobb oldalán. Emellett egy sor olyan oldalt ajánlanak, melyek hasonló feladatot látnak el. Ilyen például a MEK(Magyar Elektronikus Könyvtár),  EPA (Elektronikus PeriodikaArchívum és Adatbázis),  MDK (Magyar Digitális Képkönyvtár),  BCD (Digitalizált Corvinák),  KÉPIDŐ (Magyarország képes történelmi kronológiája), SZÁZ SZÉP KÉP (Magyar festmények és alkotóik), KÉPZŐMŰVÉSZET MAGYARORSZÁGON (Művészek és műalkotások), DIGITÁLIS KINCSTÁR (A Nemzeti Könyvtár kincsei),  VILÁGKÉPTÁR (Képforrások az interneten)

A Képarchivum történetéről, fejlődéséről, alapelveiről, tartalmáról találunk elég bőséges és informatív anyagot, de az anyag rendszerezéséről, technikai felépítéséről, a keresési funkciók változatosságáról szintén kimerítő tájékoztatást kapunk. Mindezt a következő fejezetek tükrözik:

„A Digitális Képarchívum az Országos Széchényi Könyvtárban működő E-könyvtári Szolgáltatások Osztály fejlesztése. Az 1994-ben indult Magyar Elektronikus Könyvtár projekt célja a magyar vonatkozású, és oktatási, tudományos, illetve kulturális szempontból értékes digitális dokumentumok összegyűjtése, archiválása, katalogizálása és nyilvános szolgáltatása az Interneten. Ennek első eredménye a könyvjellegű anyagok gyűjteménye a mek.oszk.hu címen, a második az időszaki kiadványok adatbázisa és archívuma az epa.oszk.hu oldalon, és a harmadik pedig ez a keptar.oszk.hu honlap, mely a képi dokumentumok szolgáltatására jött létre 2007-ben, a MEK Egyesület és az Internet Szolgáltatók Tanácsa támogatásának köszönhetően.

A Digitális Képarchívum anyaga többféle forrásból származik. Egyrészt feldolgozzák benne a MEK és az EPA egyes kiadványaiban található képeknek egy válogatott halmazát, így ezek az illusztrációk - általában jobb minőségben - önállóan is kereshetőkké és hivatkoz­hatókká válnak. Másrészt pedig gyűjtik, katalogizálják és hosszú távon megőrzik az Interneten (pl. képmegosztó oldalakon), továbbá a CD illetve DVD kiadványokon megjelenő digitális képeket, amennyiben azok megfelelnek a gyűjtőkörnek és a tulajdonosuk hozzájárul a DKA-ban való szolgáltatáshoz. Az ilyen irányú felajánlásokat a "Kapcsolat" oldalon levő címeken várják. A Képarchívumról további dokumentumok talál­hatók az "Irattár"-ban.

A Képarchívumban állóképek, animációk és mozgóképek egyaránt helyet kaphatnak. Egy képi dokumentum több állományból is állhat (pl. diasorozat, több részre vágott térkép), és esetenként többféle alternatív formátumban is szolgáltatják (pl. JPG és veszteségmentes TIFF). Minden dokumentumról készül legalább egy, 150 pont széles "bélyegkép", továbbá - az állóképek esetében - egy max. 770 pont széles "normál kép" és rendszerint egy ennél részletgazdagabb "nagy kép" is rendelkezésre áll. A képek felbontását a dokumentum alkotója illetve tulajdonosa határozza meg, általában hozzá érdemes fordulni, ha valaki jobb minőségű változatot szeretne és ugyancsak ő az illetékes az egyéb célú felhasználásokkal kapcsolatos engedélyezési ügyekben. Amennyiben az illetékes elérhetősége nincs feltüntetve a kép részletes adatai között, akkor az általános dka-info@mek.oszk.hu információs címre érdemes írni.

Sokféle böngészési és keresési funkció segíti a megfelelő képek megtalálását. A kezdőlapon levő menüpontokkal kilistázhatjuk a teljes gyűjteményt sorszám szerint (a dokumentumok számát jelző számlálóra kattintva), vagy felkerülési sorrend szerint visszafelé, vagy a megtekin­tések száma szerint rendezve, vagy pedig alkotó és azon belül cím szerint. A bal oldali nagy témakörökre kattintva tematikus kategóriák alapján kereshetünk, és ezek a keresések továbbadhatók a MEK és az EPA gyűjteményei felé is. A jobb oldalon levő mezőkkel pedig néhány szó vagy vagy *-gal csonkolt betűcsoport beírásával célzott kereséseket indíthatunk. Itt lehetőségünk van egyszerre akár az összes (közel százféle) adatmezőben is keresni. A Képarchívum anyaga kisebb részhalmazokba is be van sorolva, ezek önállóan is kereshetők a "Gyűjtemények" menüpontra kattintva.

A cél egy változatos tartalmú, nagy felbontású dokumentumokból álló és jól kereshető képgyűjtemény kialakítása. A szolgáltatásba idővel majd olyan speciális funkciókat is bele szándékoznak építeni, mint a nagyon nagy méretű képek (pl. atlaszok) interaktív nagyítása, kották lejátszása a számítógéppel, vagy diafilmek automatikus vetítése. A gyűjtemény gyarapodása RSS csatornán át is figyelemmel kísérhető, a képállományok pedig anonim FTP-vel is le­tölthetők a ftp://mek.oszk.hu/pub/dka címről, az egyes számozott alkönyvtárakból. A Kép­archívummal kapcsolatos újdonságok a "Hírek" oldalon olvashatók. A rendszer - elsősorban a keresőfunkciók - használatának jobb megis­merését a megfelelő helyeken elhelyezett "súgó" gombok segítik. Felhasználói vissza­jelzéseket, kommenteket  a "Vendégkönyv"-be várják, kérdéseket pedig a dka-info@mek.oszk.hu e-mail címre.

Bárki küldhet képet az adatbázisba, de az a „Kapcsolat” menűpontba fel kell tölteni, a saját és a kép adatait be kell írni, a kép nem lehet 50 megabyte-nál nagyobb. A Képarchivumnak lehetnek látogatói, támogatói és linkelői is, mely funkciók külön megtalálhatóak szintén a „Kapcsolat” alatt.”

Feliratkozni nem lehet, de van RSS feed a honlapon, mely segít figyelemmel kísérni a folyamatos gyarapodást. Beágyazott paranccsal segítik a közösségi megosztást  pl. Facebook Like gomb-al.  A gyűjteménynek Facebook oldala is van Digitális Képarchivum néven: https://www.facebook.com/digitaliskeparchivum?fref=ts Havonta körülbelül 40 kép kerül valamilyen alkalomból vagy évfordulóra az üzenő falra. 919 ember kedveli (lájkolja) az oldalt.

Digitális KéparchivumNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése