keresés

2015. január 20., kedd

Mutasd, ne mondd!

Adatmegjelenítés könyvtárak részére

Vannak szerencsések, akik szeretik és egyből értelmezik a táblázatok adatait – akár egy költségvetési beszámolóban is. A legtöbb ember azonban erre nem képes, nehezen fogja fel a táblázatokba zsúfolt adatokat. Hans Rosling, a Karolinska Egyetem professzora tartott egy híres TED-beszédet 2006-ban az adatmegjelenítés erejéről, amiben kifejtette, hogy a grafikus ábrák beiktatása lehetővé teszi az adatok azonnali megértését, a mondanivaló lényegének megértetését. A nyilvános könyvtárak folyamatosan küzdenek a finanszírozásukért, így egyre fontosabbá válik, hogy képesek legyenek bemutatni értékeiket – mindezt gyorsan, tisztán, könnyen érthető formában. A Kaliforniai Állami Könyvtár készített egy nyomtatott bemutatót, ami a könyvtárak történetét és napjainkban betöltött fontos szerepét ábrázolja. Ez a munka nagyon sok pénzt igényelt és kétségtelenül profi grafikusok tervezték. Felmerül a cikk írójában, hogy vajon amatőrök tudnak-e készíteni olyan grafikai elemeket, amelyek kihangsúlyozzák a lényeges mondanivalót?


A szerző számba veszi az adatmegjelenítő eszközöket. Megállapítja, hogy az utóbbi néhány évben számos alacsony költségvetésű vagy ingyenes infografika-tervező applikáció jelent meg. Párat ezek közül laikusok is egyből használni tudnak. A cikk szerzője utána járt, és az alábbi alkalmazásokat megvizsgálta.

Visualy.ly – Grafikus tervezők portfólió oldala. Akkor javasolja használatát, ha profi külsős tervezőt akarunk megbízni, min. ezer dollárért.

Infogr.am – 2012-es alapítású, XXXX, könnyen hazsnálható webes alkalmazás.Az ingyenes regisztráció után feltölthetünk táblázatokat, és a program az adatokat átalakítja grafikonokká, torta, kör vagy oszlopdiagrammá, ágrajzot, szófelhőt és egyéb képi bemutatókat készít. Az oldalon szabadon visszajátszahatjuk az elkészült grafikákat. Letöltés is lehetséges, de ez 18 $/hó vagy 180 $/év összegbe kerül.

GoogleCharts – Ingyenesen létrehozhatunk saját adataink beillesztésével grafikonokat és a legkülönfélébb diagrammokat (szétszórt, buborék, űrtartalom stb). Az infografikák interaktívak: a szakaszok az egérrel változtathatóak. A kész diagrammokat át is másolhatjuk jelentésünkbe, vagy akár weboldalunkra.

Easel.ly – Ingyenes applikáció, már meglévő infografikai sablonokat alakíthatunk át és menthetünk el a saját adatainkkal. Használata kissé nehézkes, mivel nem készít arányos grafikát automatikusan, a felhasználónak kell megadni a grafikai elemek méretét.

Számos listát találunk a neten az ingyenes vagy olcsó adatmegjelenítő eszközökről. Ezek között található Saikat Basu listája „A 10 legjobb infografika készítő eszköz” 2013 januárjából. Brian Suda is megosztotta három tucat kedvenc alkalmazását 2014 márciusában egy cikkben: „A 36 legjobb adatmegjelenítő eszköz” címmel. Wiederkehr Benjamin, egy svájci tervező társaság igazgatója ingyenes alkalmazásokat ajánl grafikon és infografika készítéshez blogján (Datavisualition.ch).

Ha kevés adatunk van és nem erősségünk a harmónikus színválasztás, akkor segítenek a színválasztó alkalmazások:

COLOURlovers – Ezzel az applikációvál lehetőség van a színek név alapján történő keresésére, és árnyalataik felfedezésére.

Kuler – Az Adobe ingyenes alkalmazása segít, hogy a színelméleten alapuló színpalettákat fejlesszünk. Kép feltöltésekor a Kuler hozzá illő színpalettát ajánl fel. Regisztrálva elmenthejük az elkészített anyagainkat.

A szerző utána járt a példáknak és a jó tanácsoknak is. Az infografikák létrehozásának célja, hogy az általuk bemutatott adatokkal könnyen érthetővé tegyük mondandónkat. Amy Balliett-nek a Smashing Magazine egy 2011-es cikkéből ajánl néhány szaktanácsot és hívja fel a figyelmet arra, hogy Balliett 2006 óta blogján ad webdizájn tippeket. Balliett rámutat arra, hogy egy hatásos infografika drámai hatást is elérhet: „Mutasd, ne mondd!” – állítja. Szöveg kísérete nélkül is meg kellene értenünk a mondandót a grafikonokból. „A legnagyobb vizuális hangsúlyt a legfontosabb információra kell helyezni, így a nézők megértik azt,” írja Balliett. Nathan Yau az adatmegjelenítés megszállotja is világos és kitűnő példákat mutat blogján az infografikákról és grafikonokról (flowingdata.com). Applikációkat is ajánl, például a Tabula programot, ami átalakítja a .pdf fájlba ágyazott táblákat .csv fájllá, hogy táblázatokat, infografikákat készíthessünk a felhasználásukkal (tabula.nerdpower.org). Kiagyalt néhány eredeti grafikont is szórakozásul híres mozi idézetekből (flowingdata.com/famous-movie-quotes-as-charts). A ProQuest elektronikus és mikroform kiadó pedig összegyűjtötte a könyvtárak nyilvános infografikáit a Pinterest oldalán (pinterest.com/proquest/infographics-for-libraries-and-librarians). Érdemes megnézni az oldalt, nagyszerű ötleteket adhat!

Végezetül a szerző idézi Hans Rosling gondolatát, hogy a legnagyobb problémánk „nem a tudatlanság, hanem az előre gyártott és megmerevedett fogalmak”. Az infografikák alkalmazása felszabadítja a könyvtári adatainkat, hogy elmondhassák az új történetet: a könyvtárak változnak, és többet használják őket, mint valaha. Az igaz, hogy a nyomtatott anyagok kölcsönzése eltűnő félben van. Mégis, a nyilvános könyvtárak látogatóinak száma még mindig növekszik, és értékeinket mással kell indokolnunk a fenntartóink felé: azzal, hogy a könyvtár közösségi tér, és az internetes információ szolgáltatás helyszíne. Ha megtaláljuk mondanivalónk hangsúlyozásához, kellő dramatizálásához a megfelelő képi megjelenítést, akkor a jövőnk valóban biztosított lesz.

Irene E. McDermott a San Marino-i Crowell Public Library könyvtárosa.

McDermott, Irene E. : Show, don't tell : Data visualization for libraries
In: Online Searcher, jul-aug. 2014, Vol. 38., No 4., p. 35-37.
Ref.: Darabosné Maczkó Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése