keresés

2023. október 19., csütörtök

magyarezredek.hu 1. – A Hadtörténeti Könyvtár tematikus oldala



Célközönség és tartalom

A magyarezredek.hu a Hadtörténeti Könyvtár tematikus oldala, mely az I. világháború iránt érdeklődők számára kínál digitalizált könyvtári és múzeumi anyagokat. Az adatbázis nagy előnye, hogy tartalma bárki számára helytől és időtől független elérhető, mégpedig díjmentesen és regisztráció nélkül. A főoldalon két interaktív térkép segíti a magyar királyi honvéd kerületek és ezredek, valamint a császári és királyi hadtestek és ezredek keresését. Az elérhető dokumentumok sokfélék, találunk köztük alakulat történeteket, névkönyveket, fegyvernemtörténeteket, fotóalbumokat, múzeumi műtárgyakról készül fotókat és monográfiákat. 

A magyarezredek.hu hasznos anyagokat kínál a tudományos kutatóknak és a katonaősök iránt érdeklődőknek egyaránt, de az itt fellelhető információk akár az oktatás célját is jól szolgálhatják. A 2017 óta elérhető oldal az I. világháború centenáriumának alkalmából, A Magyar Katona Áldozatvállalása a Nagy Háborúban program keretében jött létre. Az előkészítő munkák, mint a digitalizálás és anyaggyűjtés kb. 3 évet vettek igénybe. A készítők igyekeztek egy felhasználóbarát oldalt létrehozni, ezért például manuális korrektúrával tették hatékonyabbá a személynevek kereshetőségét. 

További lehetőségek

Ha valamilyen nyertes pályázat vagy támogatás által lehetőség lenne az oldal tartalmát bővíteni, akkor  az oldal fejlesztőinek több lehetőséget is érdemes lenne átgondolni. Az egyik ezek közül az elérhető dokumentumok körének bővítése lenne. Pontosabban levelek, fotók, naplók, egyéb emlékek elérhetővé tételére gondolok, melyek magánszemélyektől, hagyatékokból kerülhetnek elő. Ezek szkennelését, fotózását, feltöltését és címkézését végezhetné a  közösség/önkéntesek vagy a könyvtár. Indíthatnának blogot is, melynek keretében nemcsak szakértők által írt tematikus cikkek jelenhetnének meg, de esetleg laikusok katonaősökről szóló bejegyzései is. További ötlet lehet még a chat vagy messenger működtetése, vagy az I. világháború témáját feldolgozó dokumentumfilmek feltöltése az oldalra.

Miért érdemes a témával foglalkozni?

Az I. világháború 1914. június 28-án, Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös meggyilkolásával kezdődött, és 1918-ban ért véget. A Nagy Háború négy éve alatt az antanthatalmak (Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Olaszország, 1917-től az USA) és a központi hatalmak (Németország, az Osztrák-Magyar Monarchia és az Oszmán Birodalom) álltak egymással szemben, sok pusztító csatában és állóháborúban összemérve erejüket. A harcok során olyan haditechnikai újdonságokat alkalmaztak, mint a harci repülőt, a tankot, a tengeralattjárót és a harci gázt. A katonai áldozatok száma kb. tízmillió volt, és több millió civil is életét veszítette, nem beszélve az ipari és anyagi kárról. A magyar katonai veszteség 600 000 fő volt, ehhez jött kb. másfél millió hadifogoly és sebesült. A háború végül az antanthatalmak győzelmével végződött, hazánk pedig az Osztrák-Magyar Monarchia részeként vereséget szenvedett. Az 1867-es kiegyezés során létrejött monarchia 1918-ban felbomlott. 

A nagy háború súlyos károkat okozott a résztvevő országoknak. Ezek azonban nemcsak emberéletek voltak. Hazánkban például 1916-ban állandósult az infláció és az áruhiány, új adókat vetettek ki a lakosságra, továbbá több helyütt sztrájkok törtek ki. A háború első évétől életbe lépő hadigazdaság anyagi nehézségeket és társadalmi elégedetlenséget hozott magával, a sajtót cenzúrázni kezdték. Fontos társadalmi jelenség volt, hogy a nők is munkába álltak a háború éveiben, mely a női egyenjogúság kivívásának egyik szakasza volt. 

Az I. világháború sokak által kutatott, népszerű téma még napjainkban is, illetve a családfakutatások szempontjából is fontos. A nagy háború időben tőlünk egyre távolabb kerül, és nem akad már élő szemtanú, aki akár gyermekként is átélte volna a harcok borzalmait. Ezért a múlt ápolása, és a kollektív emlékezet szempontjából is fontos lehet a korszak tárgyi emlékeinek és dokumentumainak őrzése. 

Források

  • [s.n.]: Dédapáink után nyomozhatunk az interneten. Hirado.hu, M1/Médiaklikk,  2017. augusztus 20. Elérhető itt
  • Az I. világháború. Holokauszt Enciklopédia, elérhető itt
  • Feminizmus. Wikipédia cikk, elérhető itt
  • Halmos Ferenc szerk.: A magyarság kézikönyve. (Pannon Enciklopédia). Budapest, 1993, Pannon Könyvkiadó. Elérhető itt
  • A magyar katona áldozatvállalása a Nagy Háborúban.  Magyarország Kormánya, 2020. szeptember 14. Elérhető itt
  • Magyarország az I. világháborúban. In Magyarország a XX. században 1. köt. Kollega Tarsoly István szerk.: Politika és társadalom, hadtörténet, jogalkotás. Szekszárd, 19962000, Babits Kiadó. Elérhető itt  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése