keresés

2023. november 13., hétfő

magyarezredek.hu 3. – Rövid tartalomismertető


Ebben a bejegyzésben a magyarezredek.hu weboldalon fellelhető tartalmakat fogom röviden ismertetni. A térképes nézet használatának részletes bemutatása után fogok áttérni az egyes menüpontokra. Az információkhoz saját keresések útján jutottam, illetve felhasználtam a menü bevezetőjében található információkat is.

Térképes nézet

A főoldalon két interaktív térkép segíti a császári és királyi hadtestek és ezredek, valamint a magyar királyi honvéd kerületek és ezredek hadkiegészítő területeinek keresését. A térképes nézet -a főmenü bevezető részében olvasható adat alapján- az 1914. évi állapotok alapján készült.

Császári és királyi hadtestek és ezredek hadkiegészítő területei c. térkép



Magyar királyi honvéd kerületek és ezredek hadkiegészítő területei c. térkép
 
Ha például arra vagyunk kíváncsiak, hogy Szegeden és környékén milyen ezredek és zászlóaljak működtek, akkor először is érdemes arra gondolni, hogy a császári és királyi hadtestek és a magyar királyi honvéd kerületek között egyaránt kereshetünk. Ha a császári és királyi hadtestek és ezredek fülre kattintunk, és a térképen megkeressük Szegedet, láthatjuk, hogy a város és környéke a VII. hadtestet alá tartozott. Ezt összesen 8 részre osztották, és ezeket egyenként kiválasztva mindegyiknél láthatjuk az oda tartozó ezredeket és zászlóaljakat. A fejlesztők külön színnel jelölték a gyalogsághoz, a lovassághoz, a tüzérséghez és a műszakiakhoz tartozó egységeket. Ezek a kategóriák előzetesen is kiválaszthatók, és akkor csak az adott kategória alakulatai jelennek meg a térképen. Ha a VII. hadtest térképén a szegedi körzetet jelöljük ki, akkor láthatjuk, hogy itt egy gyalogezred és két műszaki zászlóalj működött a következők szerint:

cs. és kir. Komlós-keresztesi báró Fejérváry Géza nevét viselő 46. gyalogezred,
cs. és kir. 7. utász zászlóalj,
cs. és kir. 7. árkász zászlóalj.

A bal oldalon a hadtest jelvénye is megtekinthető. 



Mindegyik alakulat neve kattintható. Ha kiválasztjuk a 46. gyalogezredet, akkor rövid összefoglalót olvashatunk az ezredről, megtekinthetjük a hozzá tartozó jelvényeket, és a YouTube-on meghallgathatjuk az indulójukat, a Johann Müller által szerzett Fejérváry-indulót is. Ezt a lehetőséget egy kis sárga kürt ikon jelzi az adatlapon. Információkat kaphatunk arról is, hogy az 1762-ben alapított, és Komlós-keresztesi báró Fejérváry Gézáról elnevezett 46. gyalogezredet összesen 4 zászlóalj alkotta, az egyenruhájuk hajtókájának a színe papagájzöld volt, a gombjuk színe pedig sárga. Megkapjuk az ezredtulajdonosok listáját, és a gyalogezreddel kapcsolatos olyan dokumentumokat, melyeket a magyarezredek.hu-n el lehet olvasni teljes terjedelemben, digitalizált formában (Hirn László: A negyvenhatosok fegyverben 1914-1918, és Ajtay Endre: A volt cs. és kir. 46. gyalogezred világháborús története 1914-1918). Az adatlapon az információk között a billentyűzeten található nyilakkal lehet fel- illetve lefelé görgetni. Természetesen a cs. és kir. 7. utász zászlóalj és a .cs. és kir. 7. árkász zászlóalj tekintetében ugyanilyen adatlapok nyithatóak meg.






Ha a főoldalon a magyar királyi honvéd kerületek és ezredek lehetőséget választjuk, és a megjelenő térképen megkeressük Szegedet, akkor azt láthatjuk, hogy a város a II. Honvédkerülethez tartozott, melyet 6 részre osztottak. Ha ezeket egyenként kiválasztjuk, az előzőekhez hasonlóan különböző színnel jelölve láthatjuk a gyalogsághoz, lovassághoz és a tüzérséghez tartozó alakulatokat (műszakiak itt nincsenek). Szegedhez a m. kir. szegedi 5. honvéd gyalogezred és a m. kir. szegedi 3. honvéd huszárezred tartozott. Az alakulat nevére kattintva itt is részletes adatlapot láthatunk, és a kapcsolódó dokumentumok is megjelennek. 





Menü

A Menüben a bevezető rész után külön alpontokban kaptak helyet a hadseregszervezet leírása, az alakulat történetek, a névkönyvek (sematizmusok), a további összefoglaló fegyvernem- és alakulattörténetek, az arcképcsarnokok és vitézi tettek, a múzeumi műtárgyak gyűjteménye és a fotóalbumok. Innen lehet továbbá összetett kereséseket is indítani. (Az egyszerű keresés bármikor elérhető a honlap tetején.)


A hadseregszervezet valójában egy rövid, de értékes leírást tartalmaz, a többi menüpont alatt pedig beszkennelt dokumentumokat találunk, melyek teljes terjedelmükben olvashatóak. Ezek a kötetek a Hadtörténeti Könyvtár és a Hadtörténeti Múzeum állományából származnak. A digitalizált anyag nem került OCR-ezésre, ezért a könyvek szövegében nem lehet keresni. 

A múzeumi műtárgyak gyűjteményében fényképeket lehet böngészni, a keresést pedig fegyvernemre és gyűjteményre egyaránt lehet szűkíteni. Ha például a Hidegfegyver Gyűjteményt pipáljuk be, majd a nagyító ikonra kattintunk, akkor számos hidegfegyver fényképét lapozhatjuk végig. A kiválasztott fegyver képére kattintva pedig rövid leírást is olvashatunk róla. Az Osztrák-magyar 1869 M lovas legénységi szablyáról például megtudhatjuk, hogy népszerű eszköz volt az úri körökben vívott párbajoknál. Ha pedig a Modern Lőfegyver Gyűjtemény darabjai között tallózunk, ráakadhatunk az Osztrák-magyar 1895 M 8 mm-es Mannlicher ismétlőpuska képére, melyet szuronnyal és hordszíjjal együtt őriztek meg.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése