keresés

2023. október 19., csütörtök

Irodalmi körkép a felsőoktatási intézmények kutatástámogatási tevékenységéről

Ha a felsőoktatási intézmények és azok könyvtárainak kutatástámogatási tevékenységéről szeretnénk tájékozódni, arra a legkézenfekvőbbnek tűnő eszköz maga az intézmény, amelynek biztosan van erre a célra szolgáló irodája vagy munkatársa, illetve maga a könyvtár, ahová besétálva a könyvtárosok segítségét kérhetjük a kérdésben. Azonban ahogy sokan szeretjük előre megnézni a hamarosan meglátogatott étterem étlapját, úgy tudományos munkánk segítésében is hasznos lehet és kellő magabiztosságot adhat, ha előre tájékozódunk és az internet segítségével átfogó képet kapunk arról, hogy milyen lehetőségek közül választhatunk.

A tudományos munka, a tudományos kutatás folyamata, egy publikáció megszületésének lépései - mindezek izgalmas témák, amelyekkel számtalan könyv, folyóirat és internetes oldal foglalkozik.

Mindenki számára elengedhetetlen, aki kutatással foglalkozik, hogy ismerje az adott tudományterületet, annak módszertanát, egy szakirodalom megszületéséhez pedig kétségtelenül tudni kell tudományos szövegeket fogalmazni, így aztán Számos könyv íródott azzal a céllal, hogy mind a kutatókat, mind az egyetemi hallatókat segítsék tudományos munkájukban, tanácsokat adjanak a kutatásokhoz és a publikációk megírásához, lépésről lépésre taglalják, hogy miből áll ennek a folyamata. Ilyen szakirodalmak például:
  • Wayne C. Booth, Gregory G. Colomb, Joseph M. Williams: 

    A kutatás művészete - alapvető kézikönyv a kutatási folyamat minden szakaszában, részletesen bemutatva a témaválasztástól az eredmények bemutatásáig terjedő lépéseket.
  • John W. Creswell: 

    Kutatási tervezés: Minőségi, mennyiségi és vegyes módszere - áttekintést nyújt a kutatás tervezésének különböző típusairól.
  • Paul J. Silvia: 

    Hogyan írjunk sokat: Gyakorlati útmutató az eredményes tudományos íráshozpraktikus tanácsokat kínál az akadémikus írás hatékonyabbá tételére, és segít rendszeressé tenni az írási folyamatot.
  • Lawrence A. Machi, Brenda T. McEvoy: 

    Az irodalomkutatás: Hat lépés a sikerhez - bemutatja, hogyan készítsünk alapos irodalomkutatási áttekintést, amely kiindulópontként szolgál a kutatás számára.

A témában jelennek meg folyóiratok is és természetesen a tudományos világ publikációi végtelenek nyomtatásban és az internet világában is, számtalan adatbázis és folyóirat áll rendelkezésre. Kutatás-módszertannal foglalkozó időszaki kiadványok például:
  • Research Policy: a kutatási és innovációs politika területével foglalkozik
  • Research Evaluation: a kutatástámogatás hatékonyságának és hatásának elemzéséről publikál
  • Journal of Research Administration:  kutatási adminisztráció és menedzsment területéről nyújt információkat, beleértve a finanszírozást és a kutatástámogatást is
  • Higher Education Research & Development: a felsőoktatásban végzett kutatásokat érintő cikkeket is publikál, beleértve a kutatási finanszírozást, az adminisztrációt és a kutatástámogatást
  • Science and Public Policy: foglalkozik a kutatástámogatás és a tudományos eredmények szélesebb közönség számára történő elérhetővé tételével is
  • Tudományos és Műszaki Tájékoztatás: a magyar könyvtárosok és információszakemberek számára hasznos folyóirat, melynek cikkei kiterjednek a tudományos kommunikáció, az információszerzés, valamint a kutatási támogatás és információs infrastruktúra témáira
  • Magyar Tudomány: a magyar tudományos világ minden területéről publikál tanulmányokat, ezzel célja, hogy összképet nyújtson a magyar kutatások fő irányvonalairól és a fontosabb témákról

Az interneten számos weboldal és blog érhető el főleg angol nyelven, amelyek a kutatók munkáját, a számukra rendelkezésre álló lehetőségeket és módszereket taglalják. Ilyenek például:
  • The Thesis Whisperer és nagytestvére The Research Whisperer: mindkét oldal kutatási módszerekkel és stratégiákkal foglalkozó cikkeket oszt meg, tippeket és tanácsokat ad a hatékony tanuláshoz és tudományos munkához, illetve utóbbi bejegyzéseiben foglalkozik a finanszírozással és egyéb támogatással kapcsolatos kérdésekkel is.
  • GradHacker a blog szintén szintén a kutatástámogatással és a tudományos élet különböző aspektusaival kapcsolatban kínál tippeket.
  • SAGE MethodSpace Blog: olyan témákkal foglalkozik, mint a kutatások tervezése, adatgyűjtés, elemzés és az eredmények bemutatása és a bejegyzésekben gyakran meghívott szakértők osztják meg tapasztalataikat.


A magyar tudományos világ eredményeiről és a kutatások támogatásáról, illetve a magyar könyvtárak tevékenységeiről és szolgáltatásairól az alábbi oldalakon találhatók információk:

Mindezek mellett azonban arról, hogy a könyvtárak, maguk az egyes egyetemek és az egyetemek könyvtárai mit tehetnek a kutatással foglalkozó hallgatóikkal és a kutatóikkal kevés összefoglaló oldal van az interneten. A tájékozódás leghasznosabb eszköze maga az egyetem és annak könyvtárának weblapjai, ahol ezek az információk nagy vonalakban taglalva vannak.

Mégis minden tájékozódni vágyó számára hasznos lehet egy olyan platform, ahol ezeket a lehetőségeket és információkat összegyűjtve és elemezve találhatja meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése