keresés

2023. október 5., csütörtök

Könyvek újrahasznosítása könyvtári környezetben I.

A könyvtárak mázsaszámra kapják – sokszor kéretlenül – a megunt könyveket, lakáskiürítéskor összegyűjtött és feleslegessé vált hagyatékokat.
Mihez kezdenek velük?



A könyvtári rendszer dokumentumállományának meghatározó részét – habár egyre nagyobb számban szolgáltat elektronikus formátumokat –, még mindig a papíralapú, nyomtatott könyvek és időszaki kiadványok jelentik. A jól működő állománymenedzsmentnek a gyarapítás és apasztás egyensúlyának fenntartása mellett időről-időre reagálnia kell a sokszor kiszámíthatatlan mennyiségű és minőségű ajándékkönyveket felajánlók megkereséseire.

Egy-egy települési könyvtár – természetesen a lakosságszámtól is függően – több ezer, mázsaszámra érkező könyvvel, dobozokba ömlesztett újságokkal számolhat éves szinten. A könyveket sokszor előzetes bejelentés nélkül hozzák és a könyvtárak a bejáratuknál szembesülnek a probléma súlyával.

A könyvtárak különböző módokon állnak hozzá a feleslegessé vált könyvek befogadásnak, további hasznosításának kérdéséhez. A széles spektrumú skála két végén az egyértelmű elzárkózás, a másik végén a válogatás nélkül mindent befogadó és raktáraiban toronyként magasodó dobozhalmazokat felhalmozó intézmény áll.

Az elutasítás fakadhat kapacitáshiányból, hiszen a behozott könyvek a válogatás, raktározás, elszállítás, újrahasznosítás folyamatait igénylik, miközben a könyvtáraknak sok esetben a saját állományukból kivont dokumentumok elszállítása is gondot okoz.

A bejegyzés célja, hogy összegyűjtse azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel a könyvek újrahasznosítása megvalósulhat. Felmérje, hogy miért is fogadnak be könyvtárak feleslegessé vált könyveket? Mi a céljuk velük és ezt milyen módon érik el? Miről kell tájékoztatni a felajánlókat? Mi történik a felajánlott könyvekben talált „családi értékekkel”? Sok hasonló kérdés merülhet fel, amelyek a gyakorlatban eltérő megoldásokat hívnak életre.

A megosztott információk, ötletek mind a könyvtárak, mind a használók (és potenciális felajánlók) számára igazodási pontként szolgálhatnak, miközben a napjainkban kulcskérdéssé vált környezeti fenntarthatóság és újrahasznosítás szemléletét erősítik.

A második bejegyzésben néhány példával szemléltetjük, hogy a gyakorlatban milyen módon, milyen akciókkal, programokkal egybekapcsolva valósítják meg a könyvtárak a könyvek újrahasznosítását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése