keresés

2023. október 5., csütörtök

Tudományos folyóiratok webes láthatósága-hogyan növelhetjük az elérésünket

A digitális korban a tudományos folyóiratok számára több okból is létfontosságú, hogy láthatóak legyenek a világhálón. De mi a helyzet a magyar tudományos folyóiratokkal? Láthatóak-e a digitális térben? Könnyen hozzáférhetőek-e bárki számára? Prioritás-e a szerkesztőségeknek, illetve a fenntartóknak, vagy esetleg a létükért küzdenek a kisebb lapok? Kitől kaphatnak segítséget?

Miért létfontosságú a webes jelenlét?

Hozzáférés: A webes láthatóság a tudományos kutatásokat és publikációkat a globális közönség számára is elérhetővé teszi. A kutatók, diákok/hallgatók és szakemberek a világ minden tájáról könnyen hozzáférhetnek és letölthetnek cikkeket és tanulmányokat, lebontva a földrajzi és intézményi korlátokat. Számos tudományos folyóirat alkalmazza a nyílt hozzáférés (Open Access) modelljét, ahol a tartalom szabadon hozzáférhető a nyilvánosság számára. Ez növelheti a kutatás hatókörét és hatását, mivel szélesebb közönség - köztük a politikai döntéshozók, az oktatók és a nagyközönség - számára is hozzáférhetővé teszi azt.

Terjesztés: A webes láthatóság lehetővé teszi az új tudományos felfedezések gyors terjesztését. A folyóiratok online is közzétehetik cikkeiket, így a hagyományos nyomtatott kiadáshoz képest csökken az az idő, amely alatt a kutatások szélesebb közönséghez jutnak el.

Idézettség és hatás: Egy folyóirat online jelenléte jelentősen befolyásolhatja idézettségét és rangját. Az online könnyen elérhető cikkeket nagyobb valószínűséggel idézik más kutatók, ami magasabb impakt faktort és elismerést eredményezhet.

Kereshetőség: Az online platformok megkönnyítik a hatalmas mennyiségű tudományos irodalom keresését, böngészését és szűrését. A kutatók keresőmotorok és adatbázisok segítségével találhatják meg a releváns cikkeket, ami különösen fontos, mivel a tudományos publikációk mennyisége folyamatosan növekszik.

Altmetrics: A világháló eszközöket kínál az alternatív mérőszámok, például a cikkek letöltése, a közösségi médiában történő említések és az online viták nyomon követésére. Ezek a mérőszámok a hagyományos idézési számokon túl további betekintést nyújthatnak a kutatás társadalmi/gazdasági hatásába és utalhat a fontosságára.

Archiválás és megőrzés: Digitális archívumok biztosítják a tudományos tartalmak hosszú távú megőrzését. A folyóiratok digitális adattárakban archiválhatják kiadványaikat, csökkentve a fizikai dokumentumok elvesztésének vagy sérülésének kockázatát.

Dinamizmus: Számos digitális folyóirat tartalmaz multimédiát, dinamikus ábrákat és egyéb szemléltető eszközöket, amelyek a megértést segítik. Ez az eszköz jelentős előnyt jelenthet a nyomtatott kiadványokkal szemben.

Költséghatékonyság: A digitális kiadás költséghatékonyabb lehet, mint a hagyományos nyomtatott kiadás, lehetővé téve a folyóiratok számára, hogy erőforrásaikat más fontos szempontokra, például a szakértői értékelésre és a minőségellenőrzésre fordítsák.

Kit érint, illetve kit érdekel ez a jelenség?

Kutatók és akadémikusok: A kutatók számára előnyös a hatalmas mennyiségű tudományos irodalomhoz való könnyű hozzáférés, amely lehetővé teszi számukra, hogy naprakészek maradjanak a területükön folyó legújabb kutatásokkal kapcsolatban.

Diákok: A hallgatók minden szinten, az alapképzésben részt vevőktől a posztgraduális képzésben részt vevő hallgatókig, tanulmányaik és kutatásaik során az interneten elérhető tudományos folyóiratokra támaszkodnak. A tudományos cikkekhez és folyóiratokhoz való online hozzáférés alapvető erőforrás a tanulásukhoz és kutatási projektjeikhez, bár a fiatalabbak valószínűleg inkább a tudományos ismeretterjesztő munkákra hagyatkoznak.

Oktatók: Ők nagyrészt az interneten elérhető, természetesen neves és megbízható folyóiratokból gyűjtenek anyagokat a kurzusaikhoz, olvasmánylistákat állítanak össze, és tájékozódjanak a saját területükön elért eredményekről. A cikkek ingyenes elérhetősége csökkentheti mind az oktatók, mind a diákok anyagi terheit.

Könyvtárosok: A könyvtárosok azok, akik szakirodalmat keresnek illetve ajánlanak. Akik feladata eligazodni a változó jogszabályi környezet, az új fenntartók, illetve az összeolvadó kiadók közt. Akik adott esetben a szerkesztőség segítségére is lehetnek.

Miért lenne hasznos ezzel a témával foglalkozni?

Érdekes lenne megtudni, mi az oka annak, hogy még mindig vannak olyan magyar tudományos folyóiratok, melyek nem rendelkeznek modern, vonzó webes felülettel, illetve hogy nincsenek jelen a nemzetközi indexelő adatbázisokban. Mennyiben tudható be ez például az pénzügyi erőforrás hiányának, vagy esetleg időhiánynak, netán egy öregedő szerkesztőséggel van dolgunk?
Kitől várhatnak segítséget ezek a szerkesztőségek? Melyek azok a szervezetek, egységek amelyek technikai, szakmai segítséget tudnak nyújtani? Milyen eszközökkel lehetne összekapcsolni ezen szereplőket összekapcsolni?

Tevékenységem célja

Célom felkutatni és bemutatni azokat az egységeket, szervezeteket, melyek a hazai tudományos folyóiratok szerkesztőségeinek segítségül lehetnek abban, hogy a lapok nemzetközi láthatósága növekedjék.
Ez azért volna hasznos és egyben hiánypótló, mert egy adatbázisban szerepelnének a különböző tanácsadó, segítő/kiszolgáló egységek. Akár bizonyos egységek és ezek szolgáltatásainak formalizálódását is nyomon lehetne követni.
Ideális esetben ez egy önálló weboldallá nőné ki magát, ami webfejlesztői és webdesigner feladatokat vonna maga után.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése