keresés

2023. október 19., csütörtök

MI fán terem? A mesterséges intelligenciáról mindenkinek. 1.

Napjaink rohamosan fejlődő technológiája a mesterséges intelligencia. Forró téma mind a médiában, mind a közbeszédben, mind pedig a tudományos társadalom körében. Ha kimondom, hogy mesterséges intelligencia, mindenki azt fogja mondani, tudja, miről van szó, de valóban így van-e? Tudományos kutatások sora igazolta, hogy bár az emberek nagy százalékban ismerik a technológiát, azt már sokkal kevésbé tudják, hogy pontosan mi is ez, és még kevesebben, hogy a mindennapokban milyen eszközök, alkalmazások használják.

Jelen projekt célja egy olyan blog indítása, ami tudományos ismeretterjesztő céllal, bárki számára érthetően közöl információkat a mesterséges intelligenciáról általában. A bejegyzések egy-egy témát járnának körül: mi is valójában az, amit mesterséges intelligenciának nevezünk, hol kerülünk vele kapcsolatba a mindennapjaink során, milyen kihívások elé állítja korunk társadalmát a terjedése, legyen szó akár etikai, akár adatvédelmi, akár gazdasági nézőpontról. Szórakoztatóbb bejegyzéseket is elképzelek, például, mesterséges intelligencia az irodalom vagy a film világában, elpusztít-e minket a mesterséges intelligencia, stb.

Az egyes bejegyzések tartalmai minden esetben tudományos tényeken, és kijelentéseken alapulnának, de célom nem a technológiával kapcsolatos szakirodalom, és tudományos diskurzus szemlézése, hanem a tényalapú, de közérthető tájékoztatás, a technológia közelítése a mindennapi emberekhez. A bejegyzéseket minden esetben képanyaggal is illusztrálnám, illetve hivatkozásokat hoznék létre egyéb olyan webes tartalmakhoz, ahol az érdeklődő jobban el tud mélyedni egy-egy témában, vagy további információt találhat.

A projekt célközönsége:

Egyéni érdeklődők, vagyis bárki, akit érdekel a téma. Ezen kívül a blogot alkalmazhatónak vélem akár közkönyvtári, akár közoktatási területen, az összegyűjtött anyagok oktatási segédletként felhasználhatóak lehetnek a témával kapcsolatos könyvtári vagy iskolai foglalkozások során.

A projekt létjogosultsága:

A téma egyre szélesebb körben érinti jelen  társadalmunkat, elkerülhetetlen, hogy foglalkozzunk vele. Kiemelten fontosnak tartom, hogy a fiatalabb generáció megfelelő információval és készségekkel rendelkezzen a technológiával kapcsolatban, de az idősebb generációt is érinti a téma, ha akarják, ha nem. Külföldön már találhatóak jó gyakorlatok a hasonló célú és tematikájú tartalomszolgáltatás terén, de Magyarországon nem igazán találkoztam még hasonlóval, így hiánypótlónak gondolom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése