keresés

2023. június 18., vasárnap

Huntington Archive - The John C. and Susan L. Huntington Photographic Archive of Buddhist and Asian Art

 1. Alapadatok a gyűjteményről: 

Megnevezés: The John C. and Susan L. Huntington Photographic Archive of Buddhist and Asian Art

Link: https://huntingtonarchive.org/



Leírás: A John C. és Susan L. Huntington Buddhista és Ázsiai Művészeti Fotóarchívum közel 300 000 eredeti dia- és fényképfelvételt tartalmaz – ázsiai művészet és építészet fotódokumentációját. A gyűjteményben szereplő országok közé tartozik India, Afganisztán, Pakisztán, Banglades, Srí Lanka, Nepál, Thaiföld, Indonézia, Mianmar (Burma), Kína és Japán. 

A dokumentáció tartalmaz olyan helyszínen lévő műalkotásokat és építészeti alkotásokat, amelyek mintegy i. e. 2500-től napjainkig épültek, valamint olyan darabokat, amelyek megtalálhatók a legtöbb jelentős ázsiai, európai és amerikai múzeumban. 

Ez a széleskörű, ugyanakkor részletes gyűjtemény főként buddhista anyagokat tartalmaz, de hinduista, dzsanaista és iszlám műveket is magában foglal. A Huntington Archívum világ legnagyob  nepáli művészeti és építészeti fotóarchívuma.

A Huntington Archívum negyven év alatt készült terepfelvételek gyűjteményéből állt, melyen John és Susan Huntington, az Ohio State University ázsiai művészettörténet professzorai készítettek. 

1986-ban a Huntingtonok úgy döntöttek, hogy hivatalosan bővítik a fotógyűjteményüket, és a személyes kutatásaikra központi szerepet játszó országok mellett más jelentős ázsiai országokat is dokumentálnak. Amikor a személyes forrásanyagok archívumból egy átfogó ázsiai dokumentációs projektté alakultak, a Huntingtontok és a Művészettörténeti Tanszék egy intézményi archívumot hozott létre, amelyet tudományos kutatásra és oktatásra lehet használni.

A Huntington Archívum fogadja az ázsiai művészeti fotógyűjtemények adományozását. Az archívum együttműködik a tudósokkal, hogy megőrizzék személyes gyűjteményeiket és nyilvánosan hozzáférhetővé tegyék őket kutatáshoz és oktatáshoz.

Nyelvek:  angol







3. Információszolgáltatás 
Bemutató olvasható a gyűjtemény létrejöttél, melynek alapját egy kutatóházaspár vetette meg. A  tételek ázsiával kapcsolatos fotódokumentációk. Külön online kiállításokat hoztak létre Kína, Japán, Dél-Ázsia, Himalája témában. 

A kereshető adatbázis részben négy nagy témacsoport van: ikonográfia, anyag (pld. fém, fa, csont, kő, stb.), vallási kategória, jelenleg hol lelhető fel

Az állomány bővítése önkéntes alapon, más kutatók képeinek felhasználásával, adományozásával történik.
 
4. Navigáció/struktúra/webdesign: 
Az oldal egyszerű felépítésű, könnyen használható.
főbb menüpontok: digitális adatbázis gyűjtemény, rólunk, online kiállítások, oktatási források, linkek, kapcsolat

5. Kínált formátumok: jpg

6. Meta-adatolás:
Monument/Object: pld. ritual object, b'kgug (purse)
Current Location: pld. Tibet House, New Delhi, Uttar Pradesh, India
Religious Affiliation: pld. Buddhist
Material: pld. coral; silver; gold; leather
Scan Number: pld. 467
Photo Date: pld. 1969
Copyright: pld. Huntington, John C. and Susan L.
Image Source: pld. Huntington Archive

7. Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás:
Emailben lehet felvenni a kapcsolatot az állomány gondozójával.
 
8. Közösségimédia-kompatibilitás: nincs


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése