keresés

2023. június 18., vasárnap

Fisher Space Pen története

 


A Fisher Space Pen, amelyet először az Apollo 7 űrmisszióján használtak 1968-ban, azóta az összes  űrutazáson alkalmazták. Az AG7 toll tervezése és szerkezete az elmúlt 50 évben változatlan maradt, így a ma vásárolható toll ugyanazt az egyedülálló teljesítményt nyújtja, mint az 1969-ben a Holdra vittek.

A toll kész masszív sárgarézből készül, amelyet rendkívül kemény krómozással borítanak. A toll súlya érzékelhetően nehéz, ami biztonságérzetet ad az írás közben. A klikk-mechanizmus rendkívül masszív, a betétet egy speciális megoldással minden helyzetben biztosítja az egyenletes írást.

A Fisher Space Pen egyedi technológiával rendelkezik, amely lehetővé teszi az írását a súlytalanságban, víz alatt, nedves és zsíros papíron, bármilyen szögből és nagyon széles hőmérsékleti tartományban. A toll gömbcsapágya wolfram-karbidból készül, amely precízen illeszkedik, hogy elkerülje a szivárgást. Az inkább nyúlós és rugalmas tixotropikus tinta a hermetikusan lezárt és nyomás alatt tartott tartályban háromszor hosszabb ideig ír, mint egy hagyományos golyóstoll. Az tinta az összenyomott nitrogén nyomása által kerül kiengedésre, amely közel 45 psi (310 kPa) nyomással működik. A toll gravitáció nélkül, bármilyen szögben képes írni. A toll becsült élettartama 100 év.

Fontos megjegyezni, hogy az úgynevezett "űrpen" kifejlesztésének költségeiről keringő városi legenda téves. Habár az NASA kezdetben fejlesztést indított egy ilyen toll létrehozására, amikor a költségek robbanásszerűen megnövekedtek, a projektet elvetették, és az űrhajósok visszatértek a ceruzák használatához, hasonlóan a szovjetekhez. A Fisher Space Pen azonban nem kormányzati finanszírozással, hanem magánbefektetésekkel készült el. A thixotropikus tinta kifejlesztése Paul C. Fishernek mintegy 1 millió dollárjába került (megközelítőleg 9,29 millió dollár 2022-ben). Végül a NASA és a szovjetek is beszerezték ezeket a tollakat.

A Fisher Space Pen az űrkutatás területén is jelentős szerepet játszik. Az Apollo programban és más amerikai űrmissziókban használták, ikonikus eszköz lett az űrkutatás történetében.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése