keresés

2023. március 31., péntek

Országgyűlési Múzeum Fotóarchívum

Megnevezés:

Országgyűlési Múzeum Fotóarchívum

A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je:

https://www.parlament.hu/web/fotoarchivum/fooldal

A gyűjtemény rövid leírása:

Az Országgyűlési Múzeum Fotóarchívuma a múzeum digitális képgyűjteményét mutatja be. Az archívumban lévő mintegy 28.000 kép tematikájában szerteágazó, megtalálhatóak itt az Országgyűlés napi munkájáról és hivatalos eseményeiről 2004-ig analóg formában készült képek digitalizált változata, a múzeum által gyűjtött tárgyakról készült képek, az Országház építészeti stílusát, műszaki felszereltségét bemutató fotók is.

Tulajdonos:

Országgyűlési Múzeum

https://www.parlament.hu/web/orszaggyulesi-muzeum

A gyűjtemény nyitólapja a tulajdonos honlapjáról is elérhető.

Képernyőképek:

A gyűjtemény nyitólapja

Az elérhető képgalériák



Információszolgáltatás:

nyitólapon található egy rövid leírás a gyűjteményről, alatta pedig tematikus ajánlók, minden tematikához hosszabb leírás annak tartalmáról.

A nyitóoldalról elérhető információk:

A RÓLUNK aloldal tartalmaz egy hosszabb, részletes leírást a gyűjteményről, tartalmáról, céljáról illetve a jövőbeni bővítés irányairól.

A KUTATÁS, FELHASZNÁLÁS aloldalon tájékozódhatunk a keresőmezőkben használható logikai operátorokról, speciális karakterekről, illetve további keresést megkönnyítő tippeket olvashatunk.

Szintén ezen az aloldalon találunk információt a képrendelésről, illetve a megrendelt képek felhasználásának feltételeiről. Letölthető mellékletek: Árjegyzék, Digitális reprodukció megrendelőlap, Kutatási Szabályzat.

KAPCSOLAT fül alatt pedig a gyűjtemény elérhetőségei találhatóak.

A weboldal láblécében szintén megtalálhatóak  a letölthető mellékletek, ezen kívül egy adatkezelési tájékoztató, a www.parlament.hu webhely minden weboldalára vonatkozó akadálymentesítési nyilatkozat, az Országgyűlési Múzeum weboldala illetve egy feliratkozási lehetőség az Országgyűlés Hivatala kulturális hírlevelére.

Navigáció/struktúra/webdesing:

A weboldal a www.parlament.hu domainnevű website egyik weboldala. A weboldal a website nyitólapjáról is elérhető a www.parlament.hu >> Országház >> Fotóarchívum útvonalon. Az Országgyűlési Múzeum honlapjáról szintén elérhető a Fotóarchívum nyitó oldala (www.parlament.hu/web/orszaggyulesi-muzeum >> Fotóarchívum), illetve a Fotóarchívum weboldaláról is elérhető a múzeum weboldala a lábrészből.

A keresést a GALÉRIÁK aloldalon kezdhetjük meg, itt egy egyszerű kereső áll a rendelkezésünkre, illetve választhatunk a teljes gyűjteményben való keresés illetve a különféle tematikus gyűjteményekben való keresés között. A teljes gyűjteményben való kereséshez nagyon sok szűrő áll a rendelkezésünkre: az országház szintjei, a kép helyszíne, képtípus, korszak, alkalmazott művészeti technika, művészeti korszak, országgyűlési események stb.


A különféle tematikus gyűjteményeknél pedig a tematika szempontjából releváns szűkítési lehetőségeket adja meg az oldal, például a DÍSZALBUMOK gyűjteményben: albumok, képtípus, művészeti műfajok, a RENDSZERVÁLTÁS AZ ORSZÁGHÁZBAN gyűjteményben: képtípus, korszak, országházi helyszín stb.

DÍSZALBUMOK tematikus gyűjtemény


RENDSZERVÁLTOZÁS AZ ORSZÁGHÁZBAN tematikus gyűjtemény

Ezekkel a szűkítési lehetőségekkel, illetve a keresőmezőkben megadható logikai operátorokkal és speciális karakterekkel hatékony tartalmi kereséseket hajthatunk végre.

Az egyes tételekre rákattintva megjelenik maga a kép, letöltési lehetőség (vízjeles formában), a kép metaadatai, a képhez rendelt címkék, a copyright információk és egyéb háttér-információk. A címkékre kattintva megjelennek az adott témában releváns képek, metaadatoknál azonban kattintással nem kereshetünk. Ha meg akarom találni egy kiválasztott metaadat-mező azonos tulajdonságértékeihez tartozó összes tételt, akkor az adott értéket be kell írni/másolni a keresőmezőbe. Például: kikereshetem az összes olyan képet a gyűjteményből, ami eredeti negatívról készült másolat, ekkor be kell írnom a keresőmezőbe, hogy eredeti negatív, ugyanígy kikereshetem az összes olyan képet, ami adott dátumon készült, vagy szerzője ugyanaz, de ezeket a mezőértékeket be kell írni a keresőbe.

Kínált formátumok:

A weboldalon található, és vízjelesen letölthető képek JPG formátumban vannak, de a digitális másolatkérésnél kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő képformátumot.

A gyűjteményben nagyon kevés szöveges dokumentumról készült kép van, ezek nincsenek OCR technológiával feldolgozva, vagyis a szövegekben nem lehet szavakra keresni. 

Metaadatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés:

Minden tételhez tartozik egy leírás, ami röviden  megadja a kép tartalmát.

Az egyes tételekhez bőséges metaadatokat találunk, melyek tételenként nagyrészt egységesek: gyűjteményi besorolás, dokumentumtípus, képtípus, korszak, helyszín, megye/állam, város/település, szerző (az eredeti fotó készítője), készítés dátuma, digitális állomány (másolat analóg fényképről/eredeti negatívról vagy born digital). Egyes tartalomtípusoknál vannak kiegészítő adatmezők például a műtárgyakról készült képeknél fel van tüntetve a tárgy készítője, vagy azoknál a képeknél, amik személyeket ábrázolnak a képen lévő személyek neve.

A metaadatokon kívül további háttér-információk is találhatóak a rekordban, ezek egyrészt a leírást egészítik ki, további információkat tartalmaznak a kép tartalmával kapcsolatosan, másrészt további metaadatokat tartalmaznak: digitális állomány típusa, eredeti technika, alak, színesség, méret, állapot stb.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás:

A weboldalról fel lehet iratkozni az Országgyűlés Hivatala kulturális hírlevelére. Egyéb interaktivitásra nincs lehetőség: nem készíthető egyéni profil, a tételek nem címkézhetőek közösségileg, a leírások nem bővíthetőek, és sehol semmilyen kommentelési, hozzászólási, megjegyzési lehetőség nincs.

A Fotóarchívum csak magyar nyelven érhető el, nincs lehetőség a weboldalon sem angol, sem más egyéb nyelvre átváltani.

Közösségimédia-kompatibilitás:

Az Országgyűlési Múzeumnak van Facebook-oldala, a Fotóarchívumnak külön egyelőre nincs. 

https://www.facebook.com/orszaggyulesimuzeum/

A múzeum Facebook-bejegyzései között megtalálhatjuk az archívum megnyitásáról szóló hírt:

https://www.facebook.com/profile/100063802637674/search?q=fot%C3%B3arch%C3%ADvum 

Ebben linkelve van egy, az archívumot bemutató videó, amely megtalálható az Országgyűlés Hivatala Youtube-csatornáján:

https://www.youtube.com/watch?v=Fhoh2i1am-s



 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése