keresés

2023. március 31., péntek

Vigeland Museet (Vigeland Múzeum Oslo, Norvégia)

A Vigeland Museet (Vigeland Múzeum) Oslóban, Norvégiában található amely Gustav Vigeland norvég szobrász életművét és munkáit, szobrait mutatja be, illetve azoknak háttér-történetét. 

Közvetlen gyűjtemény URL: https://vigeland.museum.no/en/collection/s%C3%B8k-i-samlingen 

Gustav Vigeland egy norvég szobrász volt aki a 19 század utolsó és a 20. század első felében élt és alkotott. Különleges helyet foglal el nemcsak a norvég, de a nemzetközi szobrászok körében is. Nemcsoda ,hogy a norvég állam nagy figyelmet fordít munkájának bemutatására és megismertetésére.

Ahogy fellépünk a Vigeland Múzeum honlapjára, leírást kapunk amely képet ad a gyűjtemények nagyságáról. Ami minket érdekel, a digitalizálási projekt is szóba kerül. Itt azt az információt kapjuk, hogy a digitalizálás még zajlik és amely gyűjtemények feldolgozásra kerültek elérhetőek a honlapon. tehát aktív gyűjteményről beszélhetünk.


Rendszerezés

Ebben a gyűjteményben nemcsak Gustave Vigeland személyes életéről és alkotásairól kaphatunk digitalizált anyagokat hanem más híres norvég személyekről is. A "Personner" személyek fülre kattintva megkapjuk ezen személyek listáját. A teljesség igénye nélkül felsorolok párat: Roald Amundsen, Henrik Ibsen, Niels Henrik Abel, és Jørgen Moe. Érdekesség, hogy vannak külföldi, nem norvég személyek is mint például Ludwig van Beethoven, és Frédéric Chopin. A személyeknél a gyűjtemények száma nem egységes van olyan személy amelyhez több (pl. Beethoven, Ibsen) és van amelyhez kevesebb digitalizált gyűjtemény van rendelve. (pl. Chopin, Johan Anker). 

Funkciók

Számos hasznos funkciót véltem felfedezni az egyes tételek megtekintésénél. Lehetőség nyílik teljes képernyős megjelenítésre, kedvencek közé elmentésre. Utóbbi csak azoknak lehetséges akik regisztrált felhasználók. A megosztás funkció különböző közösségi médiákban adott. Személyes kedvencem, hogy egy PDF formátumot is generálhatunk az adott személyről, amely fájlban szerepel egy rövid leírás és egy kép, az adott műtárgyról is kaphatunk alapvető információkat melyet le is tölthetünk. Ez hasznos segítség lehet szakdolgozat íráskor vagy egyéb kutatás készítéskor ha illusztrálni szeretnénk.



Keresési lehetőségek

A keresések több szempont szerint szűkíthetőek.  A művész nevére, a mű tárgy anyagára, (papír vagy szobor) , a gyűjtemény típusára (műemlék vagy kiállító szalonban található-e) és dátumra. 


Metaadatok

A metaadatokat megtaláljuk minden tételnél illetve a fent említett PDF-ekben is. A következőkből állnak:
  • a művész neve
  • a műalkotás neve
  • a műtárgy anyaga
  • osztályozás a műtárgy fajtája szerint (pl. szobor, festmény stb.)
  • a műtárgy azonosítója
Valamint egy rövid leírás és történeti háttér ismertetése.

Egyéb megjegyzések, észrevételek

Bár a gyűjtemény rendkívül modern áttekinthető vannak funkciók amelyek kiegészítésre várnak. Az a letöltött PDF-ekben és a honlapon az objektumról készült leírás csak norvég nyelven elérhető. Némely tételnél pedig hiányzik maga a kép, amely tétel pedig digitalizáltként van regisztrálva. Mindezek nyilván orvosolva lesznek a későbbiekben.  Ugyanakkor azt gondolom, hogy az előbb említett hiányosságok ellenére ez egy nagyon jól használható, érdekes digitális gyűjtemény mely segítséget nyújt Gustave Vigeland és a norvég kultúra megismeréséhez.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése