keresés

2023. március 31., péntek

The Museum at FIT Digitális Gyűjteménye

A New Yorki székhelyű The Museum at FIT egyike a világ kevés divatmúzeumának, ami 1969-ben azért jött létre, hogy támogassa State University of New York részeként működő Fashion Institute of Technology oktatási programjait. A múzeum által létrehozott digitális gyűjteménybe a kiállítások egyes darabjainak jó minőségű fotói kerülnek fel.

A digitális gyűjtemény főoldala: The Museum at FIT 

A múzeum weboldaláról a gyűjteményre mutató link: Collections

Információk a weboldalon

Az gyűjtemény készítője és fenntartója a Museum at FIT divatmúzeum, ami fizikailag New Yorkban található meg, s amelynek kiállítási darabjainak fotói alkotják az online gyűjteményt. Ezenkívül a weboldalon megtalálható a menü alsó sarkában az információ arról, hogy a gyűjteményt az eMuseum Gallery Systems működteti, amely cég kifejezetten gyűjteménymenedzsmentet segítő szoftverekkel foglalkozik.

A Museum at FIT weboldaláról már a főoldalon találhatunk linket a gyűjteményhez és a link mellett található leírásból kiderül, hogy a digitális gyűjtemény felülete nem rég lett újra tervezve, új keresési és böngészési lehetőségek és 2300 új kép került fel. A fentin kívül azonban a gyűjtemény weboldalán gyakorlatilag egyáltalán nem található általános információ annak céljairól és történetéről, sőt bármiféle leírás kizárólag a gyűjteményben való navigációról található.


A főoldalon egy három soros ismertetés van arról, hogy hogyan kezdhetünk a gyűjtemény használatához, majd ezután rögtön a gyűjtemények következnek. A menüben található About oldal részletes leírással szolgál az online kollekcióban való böngészési és keresési lehetőségekhez, a találatok megjelenítésének módjaihoz és ahhoz, hogy milyen oka lehet annak, ha egy kép nem jelenik meg.

Navigáció

A divat világában a természetes rendszerező elv lehet a különféle időszakok, vagy ruhadarabok szerinti, a tervezők szerinti és a nagy divatházak szerinti felosztás. A gyűjteményben ez mind megtalálható és az ezen elvek szerint rendszerezett kollekciókat már a főoldalon megtalálhatjuk, ahol először az 18-19. századtól kezdve, az 1900-as évektől évtizedenkénti bontásban tekinthetők meg a gyűjtemények. Az időszakok után a főoldalról egyrészt ruhadarabok szerinti gyűjtések vannak, másrészt kurátorok kedvenceire és egyéb kiemelt gyűjteményekre kattinthatunk.

A menüben válaszhatunk a különféle keresési és böngészési lehetőségek közül. Böngészhetjük a feltöltött darabokat a divatvilág ismert személyeinek nevei alapján. Ezen az oldalon lehetőség van a találatokat az egyes darabok képei vagy listanézet szerint megjeleníteni, azonban a listanézet sem könnyen kereshető listaként jelenik meg, így véleményem szerint ez a böngészési lehetőség nem igazán praktikus. A találatokat szűkíthetjük nemzetiség és dátum alapján.

A második menüpontban a divatmúzeum múltbeli, jelenlegi és jövőbeli kiállításairól találhatunk információkat, illetve megtekinthetjük a kiállításhoz tartozó digitalizált darabokat, s bár minden kiállításról található néhány rövid bekezdés illetve fotók a fizikai térről, azonban a múzeum és a gyűjtemény között nincsen átjárhatóság, a gyűjtemény oldaláról nem találunk linket a kiállítások múzeumi oldalára, vagy akár az archívumba.

A harmadik menüpont segít az oldalon való navigációban és a negyedik menüpontban érjük el a részletes keresést, ahol kereshetünk tárgyakra, designerekre, brandekre és konkrét darabokra, de kereshetünk ország, dátum szerint vagy akár a leírás szövegében is. Itt szintén kereshetünk tervezők nevére vagy kiállításokra is.

A baloldali menü a gyűjtemény minden oldaláról egyformán elérhető, a különféle darabokat pedig majdnem minden menüpontból megtalálhatjuk, azonban a gyűjtemény és a múzeum oldala között nincs igazán átjárhatóság.

Megjelenítés

A gyűjtemény kizárólag képekből áll, melyek jpg formátumban kerülnek fel az oldalra. A találatok megjelenítése, akár keresünk, akár a gyűjtemények és kiállítások között böngészünk, mindenhol egyforma.

A találat minden estben tartalmaz legalább egy képet (sokszor többet, több szögből) az adott ruhadarabról, illetve időnként elérhetők képek a ruhadarabról a múzeumi kiállítson belül.

A szöveges leírás mindig tartalmazza a tárgytípus megnevezését, a ruha márkáját és tervezőjét, a dátumot, amikor készült, a ruha anyagát, a származási helyét, azt hogy honnan került a múzeum birtokába illetve az azonosító számát. Ezenkívül a találatok tartalmazzák a ruhadarab rövid jellemzését és leírását, illetve, hogy milyen gyűjteményekben és kiállításokon szerepelt a darab.


Közösségi média

A menü legutolsó pontja egy bejelentkezési felület, azonban itt az szerepel, hogy ez csak múzeumok számára elérhető. Nincs lehetőség sem személyre szabásra, sem kommentelésre, sem megosztásra és az oldalon nem érhető el feliratkozási lehetőség. A múzeum ugyan jelen van és aktív a közösségi média felületeken, de a gyűjteménynek saját fiókjai nincsenek.

Ezek alapján elmondhatjuk, hogy ez a gyűjtemény kizárólag a múzeum online kiterjesztése, ahol megcsodálhatjuk a kiállított darabokat, akkor is, ha nincs lehetőségünk személyesen meglátogatni a múzeumot, azonban ennél több nem kíván lenni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése