keresés

2018. december 13., csütörtök

A könyvtáraink átalakítása az analógról a digitálisra: 2020-as jövőkép

A cikk olyan digitális alapú könyvtári gyűjtemény - és információ megosztó rendszer létrehozásának lehetőségét vázolja fel, mely segítene könyvtárak ezreinek a saját analóg gyűjteményeiknek - az olvasókkal való - megosztásában, ingyenes, hosszú távú és nyilvános hozzáférhetővé tételében. Ugyanis a modern tudomány nagy része napjainkban is csak nyomtatott könyv formátumban érhető el a könyvtárakban. Az Internet Archive a könyvtárakkal együttműködve elsősorban a könyvtári és tantermi igényeket szem előtt tartva művek, szerzői jogok megvásárlásával digitalizálná és online hozzáférhetővé tenné a műveket.

Problémák:


Az Internet Archívum alacsony költségű szkennere
Gyakran a könyvtárak nem működnek együtt a kiadókkal, könyvterjesztőkkel jogi és pénzügyi problémák miatt. A műszaki feltételek költségeit viszont több projekt is bebizonyította, hogy elő lehetne teremteni. 
Mike Leash elképzelése szerint a 19. századi vagy korábbi anyagok digitális formában elérhetőek lesznek, a 21. századi kiadványok már eleve digitális formában születnek. Gondot csak a 20. századi művek digitalizálása jelent. Az “intézményi felelősség” fogalma még nem alakult ki a digitális világban, és szükség lenne a könyvtári vezetők belátására, mely szerint a távoli hozzáférésű adatbázisok használata egyre gyakoribbá válik. 




Megoldások: 


A könyvtáraknak együtt kell működniük a kiadókkal, valamint minél több e-könyvet kellene a kiadóktól beszerezniük. Egyik felet sem vezetheti önös érdek, mert az akadályozza a cél megvalósítását. Ezen kívül a hagyományos könyvek mellett a polcon meg kellene, hogy jelenjenek azok digitális változatai is. Így biztosítva lenne az olvasó választási szabadsága is a kölcsönzésnél.
  
Az Internet Archívum nyitott könyvtára
Az Internet Archive “nyitott könyvtár” programjában 6 évig kísérletezett 1923 után született művek digitalizálásával és e-könyvek vásárlásával az Open Library felületen. 
Az online könyvtári katalógusban biztosítják az olvasóknak, hogy linkek segítségével a digitálisan is elérhető könyvekben böngészhessenek, vagy otthonról kölcsönözhessék őket. A digitális tartalmakat, a könyvekéhez hasonlóan kölcsönözhetnék az olvasók, azaz csak a könyvtárban található példányszámig, így tiszteletben maradnának a szerzői jogok is. A kölcsönzési idő lejártával automatikusan megszűnne a hozzáférés és elérhető lenne a könyv a rá várakozó következő olvasónak is.

Az együttműködés 3 alappillérét határozza meg a cikk: a koordinátagyűjtemény-fejlesztést a duplikáció kiküszöbölésére, a helyi felhő hozzáférést és az elosztott megőrzés biztosítását. Szükség lenne a leghasznosabb könyvek kiválasztásához tanácsadók véleményét is meghallgatni.Olyan intézményekre, gyártókra is igény lenne melyek hiányzó fizikai könyveket is tudnak digitalizálni. Van egy olyan elképzelés is amely szerint minden szakkönyvtár területe szerint egy saját “maggyűjteményre” szakosodna. Sokan a vakok és diszlexiások teljes körű hozzáférését is szorgalmaznák. Fontos lenne a digitalizált könyvek több helyen és könyvtárban történő megőrzése is. A digitalizálásnál a duplikációk kiszűrésére, megelőzésére az Internet Archive olyan rendszert dolgozott ki, mely kiszűri a párhuzamos dokumentum feltöltést. 


Véleményem: 


Az OSZK "Ki őrzi meg az internetet?" szakmai konferenciája a webarchiválásról
A cikk teljeskörűen felvázolja a fennálló problémákat és az azokra kínált megoldási lehetőségeket. Kérdéses számomra viszont, hogy a 2020-as megvalósítási határidő mennyire tartható be. Bár hazai törekvések is vannak a digitalizálásra, mint az Országos Széchényi Könyvtár Nemzeti Adattár Projektje (NAP), vagy a 2017-től induló, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által támogatott “Webarchiválás” projektje, úgy gondolom, hogy a rendszer teljes kiépüléséhez, valamint az e-könyv kölcsönzés kérdésének megoldásához még több időre van szükség - főleg nemzeti viszonylatban.


forrás: 

Brewster Kahle: Transforming Our Libraries from Analog to digital (2017. march 13.)
https://er.educause.edu/articles/2017/3/transforming-our-libraries-from-analog-to-digital-a-2020-vision

kapcsolódó információk:

Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (2017-2025)
https://mandadb.hu/cikk/996133/Kozgyujtemenyi_Digitalizalasi_Strategia_20172025

Beszámoló az OSZK szakmai 2018.november 15-én tartott konferenciájáról:
http://www.kultura.hu/keresett-weboldal-itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése