keresés

2015. október 14., szerda

Néprajz a világhálón túl

Magyarországon már bőven az Internet kereskedelmi felhasználása előtt (1995) lehetett különböző néprajzzal foglalkozó dokumentumokat találni.

Az Ethnographia 1890 óta jelenik meg. Ugyancsak a Magyar Néprajzi Társaság lapja a Néprajzi Hírek, mely 1971 óta kapható. Néprajzi Közlemények a Magyar Néprajzi Múzeum lapja volt 1956 - 1994 között. Néprajzi Látóhatár címmel 1992 óta jelenik meg egy folyóirat.



Ortutay Gyula főszerkesztésében jelent meg az ötkötetes Magyar néprajzi lexikon 1977 - 1982 között.
1988-ban indult a Magyar Néprajz sorozat, mely nyolckötetes és kilenc könyvből áll, 2011-ben lett teljes.

Az audiovizuális dokumentumok is folyamatosan a kor igényeihez alkalmazkodva elérhető volt az érdeklődőknek.

Igazából a XVIII. századtól kezdve - Bél Mátyás evangélikus lelkész 1735-42 Notitia Hungariae novae Historico geographica - folyamatosan elérhetőek néprajzi anyagok.

A Tápiómentéről szóló eddigi legösszefogóbb kiadvány a kétkötetes Tápió mente néprajza, mely 1985-ben jelent meg. Azóta ilyen mű sem offline sem online nem készült. Önállóan településekről, szervezetekről már sokkal jobb a helyzet. Jelenleg egy blog működik, melyen a néprajz mellett egyéb témák is megtalálhatóak.

A magyar néptáncmozgalom a 70-es években indult el. hivatalosan 1972. május 6-a azaz időpont, melyet meg szoktak jelölni. 2011-ben került fel az UNESCO listájára. Az egyik okának a rendszerrel való ellenállás is tekinthető.

Interneten már a legfőbb, legfontosabb könyvek digitálisan elérhetőek.

Rendszerváltás utáni magyar néprajz politikai támogatása.

Röpülj páva! néven volt látható 1969-81 között a Magyar Televízió népzenei és néptáncos "tetehségkutató" műsora. Ezt a formulát követve indította el a Hagyományok házának szakmai felügyeletével a Fölszálott a páva 2012-ben. Az első két évadban felnőttek részvételével zajlott a műsor, 2015-ben pedig csak a gyermekekről.

A Hagyományok Háza a Kárpát-medence néphagyományának ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézmény. Honlapján részletes információt kapunk a legnagyobb rendezvényekről, konferenciákról, előadásokról.

Az internet segítségével könnyen tanulhatunk nyelveket, szakmákat, miért nem lenne ez másképpen a magyar folklórral? A folkpart oldal szerkesztői, leginkább Martin György munkásságát forrásul véve, online adatbázis segítségével mutatják be egy helyen a hasznos információkat a néptáncoktatás és a folklór-ismeretek átadásához.

A kulturpart.hu folk menüje alatt a legfontosabb magyarországi személyekről, csoportokról szóló hírek olvashatóak.

A legfiatalabb internetes folkórral foglalkozó oldal a folkpedia.
A magyar néprajz sokszínűsége már az internet elterjedése előtt is olvasható volt különféle könyvek, folyóiratok segítségével. A rendszerváltás és az internet, a web 2.0 után már tényleg sok anyag könnyen megtalálható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése