keresés

2015. október 21., szerda

Információszerzés a német juhászkutyáról - az Interneten és azon kívül

Hagyományos források  

Könyvek 
Az első, német juhászkutyákról szóló könyv a fajta "atyjaként" emlegetett Max von Stephanitz A német juhászkutya szóban és képben című, 1923-ban megjelent műve volt, amelyet később többször is kiadtak. Ezt követően számtalan, a német juhászkutyát bemutató könyvet adtak ki világszerte, és az ilyen könyvek száma egyre csak nő. Három példát említenék csupán a rengeteg mű közül: az első Eva-Maria Krämer és Werner Lenz A német juhászkutya című, magyar nyelven is megjelent munkája, a második Michael Tapscott German Shepherd Handbook című, többször kiadott műve, a harmadik pedig Szigeti László és Vágó Tibor Őfelsége, a német juhászkutya című könyve. A könyvek közé sorolhatóak a különböző kutyafajtákról szóló, kisebb terjedelmű "kisokosok", amelyekből az utóbbi években többféle is megjelent, és amelyek inkább ismeretterjesztő jellegűek. Természetesen a kutyákról általában szóló, kutyafajtákat bemutató művekből is rengeteg információ nyerhető ki a német juhászkutyákkal kapcsolatban.


Folyóiratok, magazinok
A kifejezetten a német juhászkutyákkal foglalkozó periodikumok általában egy-egy szervezethez köthetőek, és inkább külföldön jellemzőek. Ilyenek például Verein für Deutsche Schäferhunde SV-Zeitung című kiadványa (amelyhez ma már elektronikus kiegészítés is tartozik, SV-Zeitung PLUS címen), vagy a German Shepherd League of Great Britain GSDL Magazine című magazinja, amelyet minden tag megkap, évente kétszer - egyébként kiállításokon és az Interneten kapható, valamint az 1963 óta megjelenő GSDCA Quarterly National Review, melyet a German Shepherd Dog Council of Australia Inc. jelentet meg. Ezek mellett a különböző kutyás folyóiratokban és magazinokban jelennek meg a fajtával kapcsolatos információk - az ápolásról, egészségről, adás-vételről, versenyekről, kiállításokról és egyéb kutyás (német juhászkutyás) programokról is főként az ilyen kiadványokban lehetett információt találni. Külföldön ilyenek a Dog World vagy a Dogs in Review című lapok, Magyarországon pedig a jól ismert A Kutya című magazin.

Egyesületek, klubok 
Fontos információforrások a különböző egyesületek, (kennel)klubok is, melyek fajtatstandardokat és -leírásokat biztosítanak, valamint -sok más mellett - az aktuális eseményekről is tájékoztatnak. Ezek közül a legkorábbi a Verein für Deutsche Schäferhunde (SV), amelyet 1899-ben alapított Max von Stephanitz és kollégája, Arthur Meyer - ez az egyesület alapozta meg a német juhászkutya standardját. Természetesen ezzel a fajtával is foglalkozik a Fédération Cynologique Internationale (FCI) nevű szervezet, amely minden elismert kutyafajtával kapcsolatban nyújt információkat (pl. hivatalos standardok) - az egyes fajtákról szóló információk mellett például statisztikákat is biztosít, valamint a kennelekről is tájékoztat. A kennel klubok egyik legbefolyásosabb példája a brit The Kennel Club (KC). Magyarországon ilyenek a Magyarországi Német Juhászkutya Klub (MJNK) és a Hunnia-Rex Német Juhászkutya Egyesület. Ezeknek ma már saját honlapjaik vannak, amelyeken rengeteg információt lehet találni - habár bizonyos információkhoz csak a tagok férhetnek hozzá.

Alapítványok 
A különböző alapítványok - melyek között vannak kifejezetten a német juhászkutyára "szakosodottak" is sok információval szolgálhatnak, akár az általuk támogatott, segített fajtát illetően is. Külföldi példa erre a German Shepherd Rescue & Adoptions. Magyarországon a Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány a legismertebb. Ma már ezeknek is vannak saját honlapjaik, amelyek megkönnyítik az információnyújtást.

Rendezvények 
A kutyás sportesemények (pl. agility, frizbi), bemutatók (pl. rendőrkutyák, mentőkutyák bemutatói), munkakutya versenyek, vizsgák, tenyészszemlék alkalmával is lehet tájékozódni. Ezek mellett népszerűek a különböző kutyakiállítások is - közülük talán az 1891 óta évente megrendezésre kerülő Crufts a legismertebb. Az ilyen eseményeknek, tevékenységeknek ma már saját honlapjuk is lehet - így például az Agility Sportbizottság (ASB) és a Crufts nyújt ilyen módon információt.

Televízió, film 
A nyomtatott források és a rendezvények mellett a televízió és a filmek is hozzájárultak-járulnak a német juhászkutya ismertetéséhez, népszerűsítéséhez. Az első sikeres kutya-filmszínészek német juhászkutyák voltak: Strongheart és Rin-Tin-Tin. Különböző sorozatok is hozzájárultak a fajta népszerűségéhez, így külföldön a több nyelvre lefordított Rex felügyelő, vagy az 1970-es években Magyarországon a Szamos Rudolf könyvei alapján forgatott Kántor. A filmek és sorozatok mellett kutyás dokumentumfilmek és ismeretterjesztő műsorok is megjelentek - ilyenek például a Kutya ABC (Discovery Channel) és a 101 Nagykutya (Dogs 101), vagy a rendőr-, segítő- és más munkakutyákat bemutató műsorok.

Szakemberek 
Mindezek mellett a szakértők megkérdezése is nagyon hasznos. Az állatorvosok megkérdezése nem csupán a kutya egészségével kapcsolatban nyújthat információkat, hanem például a tenyésztőket illetően is. A tenyésztők megkérdezése nem csak az adott kutyafajtával kapcsolatban hasznos, hanem a különböző rendezvényekkel kapcsolatban is. Természetesen már mind az állatorvosoknak, mind a tenyésztőknek, mind pedig más szakembereknek vannak honlapjaik, valamint utóbbiak írásai is elérhetőek lehetnek az Interneten.


Internetes források 

Szervezetek honlapjai, hirdetések
Az internetes forrásokkal kapcsolatban először is megjegyzendő, hogy a már említett, nem internetes források közül több már fent van a világhálón is - mint az fentebb olvasható, a kluboknak, szervezeteknek, egyesületeknek, alapítványoknak általában van saját honlapja. Emellett a kutyaiskoláknak vannak honlapjaik, amelyek sok mindenről - például rendezvényekről - tájékoztathatnak, ilyen a Dorogi Kutyaiskola oldala is. Ma már nem feltétlenül kell kutyás magazint vásárolni, ha valaki kutyát szeretne venni magának, és végignézné a kapcsolódó apróhirdetéseket - ezt ingyen is meg lehet tenni, csak rá kell keresni a böngészőben. Kutyás hirdetésekkel foglalkozik például a Pets4Homes vagy az Ebadta.hu.

Elektronikus folyóiratok, magazinok
Egyes kutyás folyóiratoknak, magazinoknak már elektronikus, illetve online változata is van, valamint megjelentek a kizárólag ilyen formában megjelenő magazinok is. Megjelent például a Digitális A Kutya magazin, a German Shepherd Dog Club of America The German Shepherd Dog Review című magazinja pedig csak elektronikusan jelenik meg, és a klub tagjai minden hónapban e-mailben megkapják. Online magazin például a mindenféle kutyás témával foglalkozó Modern Dog magazine.

Internetes "kutyalexikonok"
A német juhászkutya jellemzőinek ma már sokan nem könyvekben, hanem az interneten néznek utána - például a Wikipédián. Vannak persze olyan oldalak is, amelyek a különböző kutyafajtákat mutatják be, ilyenek a Dog Breed Information Center és a DogTime.com, valamint magyarországon a Kutya-tár - Az online kutya lexikon, Kutya Portál vagy a Kutya.hu. Ezek általában nem kizárólag az egyes fajták bemutatásával foglalkoznak, hanem például a kutya nevelésével, egészségével, tenyésztésével, és kutyás rendezvényekkel is, valamint olykor saját blogot is üzemeltetnek.

Blogok, fórumok
A különböző kutyás blogok között vannak kifejezetten a német juhászkutyával foglalkozó blogok is, de ez inkább külföldön jellemző. Ezek gyakran nem feltétlenül általánosságban foglalkoznak a fajtával, hanem csupán egy-egy részterülettel kapcsolatosak (pl. híres német juhászkutyák, németjuhászos filmek, a fajta képzése, mentése), a fajtával foglalkozó honlaphoz kapcsolódnak, egy adott kennel, illetve kutyatulajdonos német juhászkutyájáról/kutyáiról szólnak, vagy egy adott német juhászkutya életét mutatják be (ezek úgy is meg lehetnek írva, mintha maga a kutya blogolna). Ez csupán néhány példa volt a sok közül. A fajtával kapcsolatos blogok például a Riley's Place és a Total German Shepherd Blog. A blogok mellett léteznek különböző kutyás fórumok is, amelyek közül a legnagyobb angol nyelvű fórum a German Shepherd Dog Forums.

Facebook
A Facebook nagyon népszerű manapság, így természetesen kutyás, ezen belül németjuhászos közösségek is létrejöttek ezen a felületen, valamint sok a klubnak, szervezetnek, egyesületnek, alapítványnak is van már saját Facebook-oldala. A német juhászkutyás közösségek közül a következőket említeném: The German Shepherd Dog Community, I Love My German Shepherd Dog, German Shepherd Nation, és végül a magyar Német Juhász Kutya Club. A Facebook-ra megfigyeléseim szerint általában mindenféle aranyos és mókás képeket tesznek, különböző feliratokkal ellátva.
Az ilyen képek persze nem csak a Facebook-on "hódítanak", és mellettük nagyon népszerűek a különböző videók is, amelyek általában szintén aranyosak vagy mókásak. A legutóbbi legnépszerűbb német juhászkutyás videó a "német juhászkutya a plüss tigris ellen" volt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése