keresés

2019. május 7., kedd

Biodiversity Heritage Library

Alapadatok a gyűjteményről:

Megnevezés: Biodiversity Heritage Library (BHL)
A gyűjtemény rövid leírása: A Biodiversity Heritage Library a világ legnagyobb open access digitális könyvtára, amely a Föld biológiai sokféleségéről, a biodiverzitásról tartalmaz irodalmat.
Létrehozás éve: 2006.
A Biodiversity Heritage Library egy non-profit globális együttműködés. A gyűjtemény a tagintézmények közös tulajdonában van. Az alapítók között 10 amerikai és angol múzeum, könyvtár és botanikus kert szerepel.




Információszolgáltatás

A gyűjtemény jelenleg 147 502 címet tartalmaz 242 823 kötetben, összesen 56 596 725 oldal terjedelemben a 15-21. századig a biológiai sokféleség témaköréből. A digitális könyvtár állományában találhatunk könyveket (monográfiákat, gyűjteményes köteteket) és periodikákat egyaránt.
A BHL digitális könyvtár az alábbi szolgáltatásokat nyújtja a felhasználók részére:
 - A tartalmak ingyenes letöltése választható formátumokban: szövegként (ocr), képként (JPEG2000) vagy pdf fájlként
 - Tudományos név eszközök: különböző taxonómiák használata a nevek egyszerűbb        visszakereshetősége érdekében
 - Bibliográfiai szolgáltatások: bibliográfiai adatok letöltése és importálása MODS, BibTex vagy RIS formátumba, közvetlen importálás saját Mendeley fiókba
 - Stabil URL-ek biztosítása a tartalmakhoz, amelyek DOI azonosítóval is el vannak látva
 - Fejlesztő és adat eszközök: különböző API-k
 - Közösségi média szolgáltatások


A BHL működése, története, szerzői jogok

A Biodiversity Heritage Library (BHL) egy nemzetközi konzorciumként működik. Természettudományi, botanikai gyűjtőkörű szakkönyvtárak és nemzeti könyvtárak dolgoznak együtt benne. Az intézmények célja az állományukban megtalálható természettudományos irodalom digitalizálása és ennek az ingyenes közzététele open access formában. A BHL a jogosultakkal együttműködve engedélyt kap arra, hogy a szerzői jogi védelem alatt álló anyagokat a Creative Commons licencek alatt nyíltan hozzáférhetővé tegye. 

A BHL 2006 óta működik. Az alapítótagok:
           American Museum of Natural History 
           The Field Museum
           Harvard University: Botany Libraries és a Museum of Comparative Zoology 
           MBLWHOI Library
           Missouri Botanical Garden
           Natural History Museum, London
           The New York Botanical Garden
           Royal Botanic Gardens, Kew
           Smithsonian Libraries
Még ugyanebben az évben elkészült a Biodiversity Heritage Library egyesített katalógusa is. 2007-ben 300 címmel indult el a BHL weboldala. Az idő előrehaladtával több országspecifikus aloldal is készült a digitális könyvtárhoz. Elsőként 2009-ben a BHL Egypt, 2010-ben a BHL China és Australia, majd 2014-ben a BHL Singapore és Mexico. Ezek közül több már beolvadt a BHL fő weboldalába (például a BHL Australia), némelyek pedig egyesültek (például a BHL China és Egypt), és ma már a gyűjtemények között találhatjuk meg őket és a hozzájuk kapcsolódó tartalmakat.
Évről-évre egyre több intézmény csatlakozik a BHL tagjai közé világszerte. Az elmúlt évben, 2018-ban például négy múzeum és könyvtár. 
A BHL weboldalát és a hozzá kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat, mint például a blogot folyamatosan fejlesztik. A gyűjtemény is rohamosan bővül, évente kb. 10-30 000 kötettel.
A Biodiversity Heritage Library történetéről részletesen olvashatunk a weboldalán a History of BHL fül alatt.


Navigáció/struktúra/webdesign:

A Biodiversity Heritage Library weboldala világosan felépített, felhasználóbarát felület. Egyetlen hátránya, hogy nem reszponzív, tehát a leghatékonyabban teljes képernyős változatban lehet használni.
A kezdőoldal rendkívül színes, gazdagon illusztrált. Innen közvetlenül elérhetőek a közösségi média szolgáltatások (a BHL blogja, Twitter, Facebook, Flickr, Instagram, Pinterest), illetve a három legfrissebb blogbejegyzés egy legördülő listában. Ezen kívül egy naponta frissülő képválogatást is közzétesznek itt a Flickr-ről streamelve. Látványos helyen szerepel még a kezdőoldalon az adakozás lehetősége is.
A kezdőlap felső részében, rejtettebb helyen található három link, amelyekre kattintva információkat tudhatunk meg a BHL működéséről, történetéről, szolgáltatásairól, munkatársairól, projektjeiről, illetve, hogy hogyan tudunk kapcsolatba lépni a digitális könyvtárral.

A gyűjtemény nyitólapja

A kezdőoldal közepén, kiemelt helyen található a keresési felület, ahol az egyszerű keresés mellett az összetett opciót is választhatjuk.

Összetett keresés

Az összetett keresésnél az első fülön kereshetünk cím, szerző, kiadási év, tárgyszó, nyelv, gyűjtemény és a szövegben szereplő szavak szerint. Külön fület készítettek a szerző és tárgyszó szerinti keresésnek, illetve a tudományos neveknek (Scientific Names), ahol egy meghatározott taxonómia szerint lehet keresni. A tartalom különböző gyűjteményekbe van rendezve, 1-1 tematika vagy könyvtár, régió anyaga szerint (például A History of cats: 1858-1922 vagy Charles Darwin's Library).
A tételek listázásánál tovább szűkíthető a tartalom dokumentumtípus, szerző, kiadási év, tárgyszó és nyelv szerint.
Tételek listázása

A kiválasztott digitalizált dokumentum megtekintésénél számos funkció áll rendelkezésünkre. Megjelenik a tétel saját, másolható URL címe, a nyomtatás és letöltés funkció, illetve nagyíthatunk, kereshetünk és bizonyos oldalakra is ugorhatunk a dokumentumon belül.

A digitalizált dokumentum megjelenítése

Az egyes tételeknél nem csak a dokumentum digitális változatát tekinthetjük meg és tölthetjük le, de elolvashatjuk a hozzá kapcsolódó metaadatokat is, illetve, hogy mikor szkennelték, melyik intézmény az eredeti dokumentum tulajdonosa, és ki szponzorálta a digitalizálást.

Tétel adatok

A keresésen kívül böngészhetünk is a tartalomban cím, szerző, év, gyűjtemény és közreadó szerint. A böngészés funkció szintén közvetlenül elérhető a kezdőoldalról.


Web 2.0, közösségi média

A Biodiversity Heritage Library üzemeltetői nagy hangsúlyt fektetnek a közösségi média jelenlétre. Több blogot üzemeltetnek, egy fő blogot és néhány országspecifikusat is a helyi sajátosságokra. Ezen kívül saját Twitter, Facebook, Flickr, Instagram és Pinterest oldalt üzemeltetnek. Sőt, hírlevélre is fel lehet iratkozni a kezdőlapon, aminek segítségével a felhasználók értesülhetnek a legfrissebb hírekről és tartalmakról.

Blog: A BHL blogja egy rendkívül színes, látványos felület. 2007-ben indult. A bejegyzések három fő témakör szerint csoportosulnak: Facilitating Global Science, Her Natural History és Worlds of Wonder. Ezeken kívül a blogot érintő technikai változtatásokról és egyéb hírekről közölnek információkat. A bejegyzéseket címkézik, így egyszerű a visszakeresés, illetve kommentet is lehet hozzájuk írni. A blogra e-mailen és RSS feed-eken keresztül lehet feliratkozni, hogy azonnal értesüljünk a legfrissebb bejegyzésekről. A Blog weboldala már reszponzív, ezért rendkívül felhasználóbarát.

Facebook: A Biodiversity Heritage Library Facebook oldala rendkívül népszerű, jelenleg 55 989 ember kedveli és 57 625 ember követi. Az oldalra naponta kerül ki egy vagy több bejegyzés. Itt is a színes, látványos képek dominálnak. 
A BHL Facebook oldalának URL-je: https://www.facebook.com/BioDivLibrary/


Készítette: Jurinka Ibolya
Könyvtártudomány MA, II. évfolyam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése