keresés

2019. május 16., csütörtök

The Watercolour World

Alapadatok a gyűjteményről

Megnevezés: The Watercolour World
A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: https://www.watercolourworld.org/ 
A gyűjtemény definitív, rövid leírása:
Az Egyesült Királyságban működő The Watercolour World (TWW) egy jótékonysági szervezet, mely minden köz- és magángyűjteményből igyekszik összegyűjteni az akvarell technikával készült festményeket, hogy egy ingyenes, szabadon hozzáférhető adatbázist hozzon létre az 1900 előtt készült festményekből. Az érdeklődők böngészhetnek festmények után a térképen, kereshetnek témák alapján, illetve összehasonlításokat végezhetnek egy helyen.
A létrehozás dátuma: 2002
A tulajdonos, fenntartó: Fred Hohler, Andra Fitzherbert
Egyéb cég/intézmény/személy: Fujitsu (Technology partner, digitisation), Royal Botanic Gardens, Kew (Collection partner, digitisation), Coastal and Geotechnical Services, Professor Robin McInnes (Academic partner)

Képernyőképek

- gyűjtemény nyitólap:





- keresési felület:




- tételek listázása:



- tétel+adatok: 




Információszolgáltatás

A gyűjteményről részletes leírást olvashatunk a rólunk ("About") link alatt: az ötletről, a létrehozás történetéről, a tulajdonosokról, munkatársakról és egyéb partnerekről, a szerzői jogi feltételekről, illetve arról is részletesen írnak, hogy hogyan dolgoznak, hogyan digitalizálnak ilyen festmények esetén. 

A tételeket kategóriákba osztják és kereshetünk téma (pl. tájképek, épületek, utazás stb.) vagy helyszín alapján is. Alapjába véve egyszerű a keresés, mely történhet konkrét kulcsszóval (pl. "lake"), majd szűkítési lehetőségeket adhatunk meg: kontinensre, országra, mely gyűjteményben keressen (pl. British Museum), alkotóra, időintervallumra, egyéb kategóriára (pl. "emberek és társadalom") illetve további, felajánlott kulcsszavakkal (pl. trees) is szűkíthetjük a találati listát. Mindegyik szűkítési lehetőség mögött feltüntetik, hogy az adott kritériummal hány találat fog születni.


Ha nem csak keresni szeretnénk bizonyos dolgot, hanem érdekel minket a téma, akkor feliratkozhatunk a hírlevelükre a legfrissebb információkért a gyűjteménnyel kapcsolatban, illetve érdekes bejegyzéseket olvashatunk a "Features" és a "News" linkek alatt.


Navigáció/struktúra/webdesign 

Az oldal megjelenése nagyon barátságos - képekkel van tele, rövid, de tömör leírásokkal, nagy linkekkel, - könnyű eligazodni. A gyűjtemény kereséséhez nem irányít át más oldalakra, valóban egy helyen böngészhetünk. A keresési felület ahogy írtam egyszerű, felhasználóbarát, azonban a találatoknál csak a festmények jelennek meg, a kurzort rá kell vezetni, ha egyéb információt is szeretnénk látni, illetve azt sem írja ki egyből, hogy hány találatunk van az adott kulcsszóra. Viszont felajánl egy keresési súgót ("Search tips"), amiben hasznos tanácsokat találhatunk. 
Egy adott tételhez részletes információkat nyújt, viszont nem lehet lapozgatni a találatok közt, ha megnyitottunk egy találatot, vissza kell lépni, ha a következőt szeretnénk megnézi. A tételről szóló információkat hasonló munkák felajánlásával zárja, ami szintén hasznos lehet, ha egy adott témára vagyunk kíváncsiak. Minden találathoz hozzá is szólhatunk, akár Facebook, Twitter vagy Google fiókunk használatával.


Kínált formátumok 

A digitalizált képek semmilyen formátumban nem menthetők le, fel kell venni a kapcsolatot velük. 

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Ahogy korábban említettem lehetőség van hírlevélre feliratkozni, egy-egy tételhez hozzászólni, továbbá az oldalt megtaláljuk Facebookon, Twitteren, Instagramon és YouTube-on is, ahol szintén naprakészek lehetünk velük kapcsolatban. A honlapon azonban nincs lehetőség regisztrálni, saját profilt létrehozni, kereséseket elmenteni stb.  

Közösségimédia-kompatibilitás

A gyűjteményt könnyen megoszthatjuk a tételeinek megnyitásakor kapott egyedi URL-lel, más, közvetlen megosztási parancslehetőség (pl. Facebookra) nincs.
Bár, mint említettem a legtöbb közösségi oldalon jelen vannak, nem túl aktívak. Facebook oldalukon pl. az utolsó bejegyzés május 1-jén született (az elemzéskor május 16-a van). Átlagban havonta 4-5 bejegyzést tesznek közzé a gyűjteményükből kiválaszott egy-egy tételről, melyhez rövid ajánlást írnak és a tételhez kapcsolódó URL-t csatolják. A követők száma sem túl sok: 986 ember követi, 906 kedveli a létrehozása óta (2016 július).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése