keresés

2019. május 4., szombat

UFDC - Baldwin Library of Historical Children's Literature

Alapadatok a gyűjteményről:
Megnevezés: Baldwin Library of Historical Children’s Literature
A nyitólap URL-je: http://ufdc.ufl.edu/juv
A gyűjtemény leírása
: A Floridai Egyetem Baldwin Történeti Gyermekirodalmi Könyvtár katalógusában szereplő több mint 5.800 ritka és egyedi könyv vagy periodika digitalizált formában érhető el ezen a honlapon.
Létrehozás dátuma:
Tulajdonos: 
University of Florida George A. Smathers Libraries
Digitalizálás: A digitalizálást a Nemzeti Humanitárius Alapítvány finanszírozta. Résztvevő partnerek: Baldwin Library of Historical Children's Literature, International Children's Digital Library, The Center for Children's Literature and Culture at the University of Florida.

Képernyőképek:

Nyitólap

Keresési felület

Tételek listázása

Tétel adatai



Információszolgáltatás
A gyűjtemény kezdőoldalán megtaláljuk a gyűjtemény rövid bemutatását, létrejöttének történetét, különlegességét. A Home menüpont alatt kiválaszthatjuk, hogy a Baldwin Könyvtárról vagy a fenntartó intézményről (University of Florida Digital Collections (UFDC) szeretnénk bemutatkozást olvasni. A weboldal alsó szürke sávjában található információ a szerzői jogi feltételekről, a digitalizálás technikai hátteréről. A weboldalt a saját fejlesztésű Open Source SobekCM Repository Software-rel készítették.
A Subcollections menüpontra állva hat különgyűjtemény közül választhatunk.
Választhatunk egyszerű, összetett valamint térképes keresés közül. A keresési felületen segítséget kapunk a csonkolt kereséshez és a logikai operátorok használatához. A megjelenített keresésnél szűkíthetünk nyelv, kiadó, téma, földrajzi terület, műfaj és kiadás dátuma szerint.

Navigáció/struktúra/webdesign
 A gyűjtemény oldala egységes dizájnnal rendelkezik.
A bal felső sarokban megtaláljuk a fenntartó intézmény ikonját, amely a Könyvtár weboldalára vezet. A University of Florida Digital Collections lévő link az egyetem további digitális gyűjteményeinek főoldalára vezet, mindegyik gyűjtemény egységes megjelenésű.
A kezdőoldal és a gyűjteménnyel kapcsolatos információs menüben jól működnek a linkek, könnyen lehet tájékozódni és oda-vissza lépegetni. A kereső is jól használható. A tételek között nem lehet lapozni, a tételek részletezése csak egyesével lehetséges. A részletes leírásokból mindig vissza kell lépni a találati listához.

Kínált formátumok 
A gyűjtemény csak képi anyagot tartalmaz, nagy felbontású, nagyítható, képekből áll, amelyekben szövegesen kereshetünk.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
A tételek adattartalma egységes. Alapból a hagyományos leírás jelenik meg, de a jobb felső sarokban választhatunk MARC-formátumot, metaadatot és az adott dokumentum eddigi használati statisztikáját is.
Egy tétel jellemző leírásából az alábbi információkat kapjuk:
- a dokumentum bibliográfiai adatai;
- helymegjelölés, a megőrző intézmény adatai, gyűjteményrész megnevezése;
- tárgyszavak;
- a kép készítésének helye, ideje, szerző neve (ha ismert);
- katalogizálással kapcsolatos kódok.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
Regisztrálást követően el lehet küldeni a könyvet e-mailben, hozzá lehet adni a profilhoz, valamint megosztani több közösségi média oldalon. RSS feed feliratkozásra is lehetőség van.

Közösségimédia-kompatibilitás
A gyűjtemény tételei rendelkeznek egyedi URL-lel, így megoszthatók. A rekordoknál a Share ikonra kattintva több beágyazott közösségi média link található, elősegítve a gyorsabb megosztást, de például a Facebook link nem működött.
A fenntartónak van Facebook oldala, a gyűjteménynek külön nincs. A Facebook oldal neve: University of Florida George A. Smathers Libraries, URL címe: https://www.facebook.com/uflib.
A lájkolók száma 1154, az oldalt követők száma 1332 (2019.04.24-i állapot szerint). Az oldalon heti 4-5 poszt jelenik meg, főként könyvtári tartalmak, programok, rendezvények, hírek. A gyűjteménnyel kapcsolatos megosztást nem találtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése