keresés

2019. május 9., csütörtök

Gödöllő wiki gyűjtemény

Alapadatok a gyűjteményről

Megnevezés: Gödöllő wiki
A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: https://www.gvkik.hu/wiki/index.php5/Kezd%C5%91lap
A gyűjtemény rövid leírása: A Gödöllő wiki egy folyamatosan épülő online enciklopédia, mely jelenleg 158 szócikket tartalmaz. Szócikkek között Gödöllőn található műemlékekről, szobrokról, templomokról, valamint Gödöllőhöz kötődő híres személyekről találhatunk információkat.
Létrehozás dátuma: 2011. ősz
Tulajdonos, fenntartó magábafoglaló honlap/cég/intézmény stb. megnevezése: Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ
A magábafoglaló honlap gyűjteményhez vezető (pl. Gyűjtemények) aloldalának megnevezése és URL-je: Nincs külön aloldal URL-je.

Screenshots/képernyőkép:

A gyűjtemény nyitólapja:




A keresési felület:
A tételek listázása:


Keresett tétel: Gödöllői Királyi Kastély



Információszolgáltatás:

A főoldalon néhány mondatban kerül bemutatásra a gyűjtemény célja, tartalma. Az oldal működtetője a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ. A főoldalon nem található link, mely a könyvtár honlapjára mutatna. A honlap alján található Adatvédelmi irányelvek valamint a Jogi nyilatkozat lapja nem tartalmaz szöveget. A képekre kattintva van ahol van forrás és képtulajdonos megjelölés és van ahol nincs.  A digitalizálásról nincs információ. A képek különböző felbontásúak, nem egységesek, minőségük megfelelő. A szócikkek nincsenek analitikusan feldolgozva.
A honlap  szerkezete Médiawiki alapú (Bővebben: Médiawiki.),  ezt az információt az oldalak alján, a jobb sarokban lévő logóból lehet megtudni. Munkatársakról, fejlesztési tervekről nincs adat. 

Navigáció/struktúra/webdesign:

A honlap megjelenését a Médiawiki sablonja határozza meg, ebből kifolyólag nagyon egyszerű, átlátható, letisztult.  A főoldal 1/3 - 2/3 arányban két hasábra osztott felület. Az elsőben található a navigáció, a keresés és eszközök. Fő dizánj eleme a könyvtár pelikános logó -ja. E rész minden szócikk mellett elérhető.
A második rész  kezdőoldalon (főoldal) felső részén 6 fénykép található, melyek Gödöllő híres épületeit ábrázolják. E rész alatt mindig az aktuális hónapban született híres emberekről szóló szócikkeket mutatnak be 3x9-es elrendezésben. A szövegek saját Wiki nyelv segítségével formázhatóak. A képekre kattintva a képek fájltörténetét és ha van, akkor a forrás megjelölést, valamint az adott kép nagyobb felbontású képét érhetjük el.
E tartalom alatt találhatjuk a tartalomjegyzéket és a hozzátartozó linkeket, kategóriákba sorolva.
A szócikkek felülírására nincs lehetőség. A vitalapot a szerkesztők felügyelik. 
A domain név tulajdonosa a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ, a linkből ítélve a honlap a könyvtár szerverén fut.
Keresője a kis- és nagy  kezdőbetű között nem tesz különbséget, a gépelés során felajánlja a lehetséges szócikkeket. A teljesen nagybetűs vagy ékezet nélküli beírás esetén nem kapunk találatot. Szűrésre nincs lehetőség. 

Kínált formátumok

Lapforrásban megtalálhatóak a szövegek. Képek esetében jellemző az image/jpg formátum. Méreteit tekintve nem egységes. Egyéb formátumú anyag nem található a gyűjteményben.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

Metaadatokat a képre kattintva találunk, melyek feltehetően a kép létrehozásához használt digitális fényképezőgép vagy lapolvasó beállításairól adnak tájékoztatást. Nincs egységes leírás, tárgyszó vagy katalóguscédula-megjelenés.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Az oldal közösségi funkciókkal nem rendelkezik, kommentelésre nincs lehetőség. Hírlevél vagy értesítés (pl. az újonnan felkerült tartalomról) kérésére nincs lehetőség. A szócikkek közösségi médiában való tovább osztása esetén az URL címet bemásolva a bélyegkép megjelenik.



Közösségimédia-kompatibilitás

Az oldalnak nincs külön közösségi média jelenléte. Az újdonságok megosztásához a Gödöllői Városi Könyvtár hivatalos Facebook oldalát használják.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése