keresés

2015. január 6., kedd

Zeneíró programok 3.

Napjainkra szerencsére már többféle zenekészítő/kottázó szoftver létezik (pl. Avid Sibelius, Makemusic Finale, MuseScore) és ezeknek mind megvannak a maguk honlapjai és blogjai is. Ezeken sok információ található a készítőkről, a szoftverekről, azoknak a használatáról, valamint különböző tanácsokkal, tippekkel és trükkökkel is találkozhatunk rajtuk.

Az információkhoz szinte kivétel nélkül, ingyenesen és minden probléma nélkül hozzá lehet férni. Sokszor különböző fájlokat is le lehet tölteni és ezekért sem kell semmiféle ellenszolgáltatást adni.


Mivel a blog elsősorban a Sibelius programmal fog foglalkozni (mivel a szerző ahhoz ért leginkább), ezért annak alkotójának az Avid-nak a honlapja, pontosabban, annak is a blogja, a legjobb forrás, ahol interjúkkal, elemzésekkel, tippekkel és hasonlóakkal találkozhatunk. Emellett közvetlenül a készítőtől tudjuk meg a lefrissebb információkat, újdonságokat, ami nagy segítség, hisz nem kell ezekre az interneten vadászni. Ezen felül egy öt részes videósorozatban gyorsan bevezetnek minket a legújabb, 7.5-ös verzióba. A Youtube-on is rengeteg videóval találkozhatunk, melyekben hasznos tippeket adnak nekünk a már profibb felhasználók (pl. az Avid hivatalos csatornáját a cikk megjelenéséig több, mint 58 milliószor tekintették meg).

A blogokon sokszor hivatásos zeneszerzőket is megszólaltatnak, hogy nekük mi a véleményük az adott termékről, javaslatokról kérdezik őket, hogy mivel lehetne még inkább javítani a szoftvert, illetve miért pont az ő terméküket használják.

A témában megjelenő információk leginkább videók formájában találhatóak meg, ahol az azt készítők kommentálják azt amit mutatnak, eközben hasznos tanácsokat, tippeket, trükköket adnak a szoftverek kezelését illetően. De blogok is szép számmal találhatóak a témában (pl. a Sibeliuséról már volt szó, de ott van még a MuseScore-é, vagy Finale-é). Mind a blogok, mind a videók lehetnek “hivatalosak”, azaz magát a szoftvert készítő cég sajátja, vagy, akárcsak az én blogom, hétköznapi embereké.

Mivel a blogok önmagukban is közösségi oldalak, míg a videók azokon jelennek meg, gyakorlatilag nincs olyan weboldal, ahol ne lehetne kommentelni, értékelni vagy véleményeket cserélni magán a honlapon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése