keresés

2023. november 25., szombat

Az ELTE könyvtárainak kutatástámogató tevékenysége

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyarország egyik legismertebb, nagy múlttal rendelkező egyeteme, ahol a természettudományok, a bölcsészettudományok és a társadalomtudományok iránt érdeklődők mind megtalálhatják a nekik megfelelő szakokat és magas színvonalú oktatásban vehetnek részt. Az oktatás mellett a tudományos kutatások is kulcsszerepet játszanak az egyetem életében és az intézmény igyekszik biztosítani a megfelelő segítséget, eszközöket és forrásokat ahhoz, hogy tudományos munkatársai a lehető legjobb munkát végezzék. Mindebben az egyetem könyvtárai is központi szerepet vállalnak, kiváló forrásokat és szolgáltatásokat kínálva a hallgatóknak és kutatóknak. Első bejegyzésemben részletesen vizsgálom, hogy mik is ezek a bizonyos szolgáltatások.

Digitális gyűjtemények, tudományos adatbázisok és online katalógusok:

Az ELTE könyvtárai előfizetéssel rendelkeznek a legkülönfélébb nemzetközi tudományos adatbázisokra (pl. Scopus, Web of Science) és sokféle digitális gyűjteményt kínálnak, amelyek hozzáférést biztosítanak elektronikus könyvekhez, folyóiratokhoz és más tudományos forrásokhoz, így segítve a kutatókat az aktuális tudományos irodalom felfedezésében és a releváns információk megszerzésében.

A könyvtárak által létrehozott közös online katalógusok pedig lehetővé teszik a hatékony kutatást az intézmény teljes állományában, mind a fizikailag hozzáférhető könyvekben, mind az elektronikusan elérhető tartalmakban.

Open Access:

Az ELTE könyvtárai fontosnak tartják az Open Access mozgalmat, igyekeznek segíteni a tudományos tartalom szabad hozzáférhetőségét, így az OA megjelenés számos kategóriáját kínálják a publikálni kívánó kutatóknak. Ezekről a könyvtár tájékoztatást is is kínál.

EDIT és MTMT:

Az ELTE Digitális Intézményi Tudástára (EDIT) az a felület, ahova az egyetemen létrehozott dokumentumok felkerülnek, így egyaránt szolgál tárhelyként, állandó elérést biztosít és egyben az intézmény dokumentumainak archívumaként is funkcionál.

Az EDIT mellett az egyetem, a könyvtárak segítségével biztosítja, hogy minden megjelent publikációjuk felkerüljön a Magyar Tudományos Művek Tárába, ami elengedhetetlen része az elismert tudományos munkának.

Digital Object Identifier:

A DOI a csak online megjelenő dokumentumok azonosítására szolgáló, egyedi azonosító, amely a Nemzetközi DOI Alapítvány bejegyzett védjegye, s használata mára Magyarországon is egyre elterjedtebb. Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár a CrossRef-ügynökségen keresztül biztosítja, hogy az egyetemen készült kiadványokat is DOI-azonosítóval lássák el.

Kutatási útmutatók és műhelyek:

A könyvtárak rendszeresen szerveznek kutatási útmutatókat, tanfolyamokat és műhelyeket, amelyek célja a dolgozók munkájának fejlesztése és a kutatók segítése a hatékony információkeresésben, adatkezelésben és azok elemzésében és tudományos szövegek írásában.

Társszerzőség és hálózatépítés:

Az könyvtárak nemcsak információs forrásokat nyújtanak, hanem támogatják a kutatókat a társszerzők és együttműködő partnerek megtalálásában. Rendszeres rendezvényeik és kapcsolatépítő eseményeik erősítik a tudományos közösséget.


Látható, hogy az egyetem könyvtárai sokoldalú támogatást nyújtanak a tudományos munka számára. Az intézmény számára különösen fontos, hogy segítse az új tudományos ismeretek megszerzését és a tudományos eredmények megszületését. Legyen szó digitális forrásokról, tanácsadásról vagy közösségépítésről, az egyetem és könyvtárai elengedhetetlenül részesei a kutatások fejlődésének és előmozdításának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése