keresés

2023. november 18., szombat

magyarezredek.hu 2. – Az I. világháború hazai forrásai

 

Az I. világháborúval kapcsolatban nagyszámú nyomtatott és digitalizált szakirodalom áll rendelkezésre számos európai nyelven, hiszen ez a nemzetközi konfliktus átírta Európa történelmét a 20. század elején. Emellett a korabeli sajtóanyag áttekintésével is képet kaphatunk a háborús eseményekről, és a hátországban maradottak mindennapjairól is. Hazai vonatkozásban érdemes például Az Est, a Pesti Napló, a Budapesti Hírlap vagy a Pesti Hírlap számait lapozgatni.

A különböző monográfiák és tanulmányok mellett több online adatbázis is segítségére van a korszak iránt érdeklődőknek. Ebben a bejegyzésben néhány fontosabb hazai adatbázisra szeretném felhívni a figyelmet, a teljesség igénye nélkül. Felsorolásomban országos és regionális adatbázisokat is említek majd. (A képen egy magyar baka látható az olasz fronton, forrás ld. itt.)




A Magyar Nemzeti Levéltár I. világháborúval kapcsolatos forrásai, adatbázisai

Az adatbázisok összesítve itt érhetőek el. 

A Magyar Katona Áldozatvállalása (elérhető itt)

Ez egy nyilvánosan és ingyenesen elérhető adatbázis az I. világháborúban elesett, megsebesült vagy hadifogságba került magyar katonák adataival. A névsor mintegy 1,5 millió nevet tartalmaz, melyet a korabeli füzetformátumú veszteséglisták, halotti anyakönyvek és temetőkateszteri iratanyagok alapján állítottak össze. A program adatgazdája a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a honlap pedig 6 évig tartó digitalizálási és feldolgozói munka eredményeképpen jött létre. 





 

A keresés gombra kattintva a keresőmezőbe írhatjuk a keresett személy nevét, vagy egyéb keresőszót, a találati lista pedig többféle módon szűkíthető. Ahogyan a fenti képen is látható, beállítható a keresett személy honossága, rendfokozata, alakulata, és a veszteség típusa is. A találati listában megjelenő nevek kattinthatóak, és mindegyikhez tartozik egy adatlap a következő információkkal: jelzet, folyószám, név, rendfokozat, alakulat, honosság, veszteség típusa, születési év, dátumok (pl. elhalálozás ideje), születési hely, egyéb helyek, megjegyzés. Az adatlapok alján lehetőség van a hibás adatok bejelentésére, valamint saját kép feltöltésére. Az egyszerű keresés mellett összetett keresésre is van lehetőség. 

Az első világháború veszteségi adatbázisa (elérhető itt)

Ez a nyilvános és ingyenes országos levéltári adatbázis az I. világháború magyar katonai és polgári áldozatainak adatait tartalmazza, valamint az internáltakról ad tájékoztatást. A rekordokat a Magyar Nemzeti Levéltárban és Budapest Főváros Levéltárában fellelhető polgári halotti anyakönyvek alapján állították össze. A keresőfelület nagyon hasonló a Magyar Katona Áldozatvállalása oldaléhoz, bár a rekordok több adatot közölnek a keresett személyekről (elhalt neve, rendfokozat, alakulat, anyja neve, apja neve, elhalálozás ideje és helye). A megnyíló adatlap is részletesebb, mely a következőket tartalmazza: jelzet, folyószám, elhalt neve, rendfokozat, alakulat, honosság, foglalkozás, életkor, halottá nyilvánító hatóság, halottá nyilvánító rendelet, anyja neve, apja neve, személyek (pl. házastárs neve), elhalálozás ideje és helye, egyéb helyek, egyéb dátumok és bejegyzések (pl. hősi halált halt). A rekordok száma több mint 200 000, és esetenként külföldi személyek adatait is tartalmazhatják. Természetesen saját kép feltöltésére, és a meglévő adatok pontosítására itt is van lehetőség.

Katonaállítási lajstromok gyűjteménye (elérhető itt)


A kép forrását ld. itt.
A digitalizált dokumentumokat tartalmazó adatbázis katonai körzetenként közli a katonaállítási lajstromokat. Ezek olyan személyi nyilvántartások, melyek az állandó hadsereg felállításához voltak szükségesek. Az összeírások 1756 és 1918 között készültek latin, magyar vagy német nyelven, kézírással. Az iratokból a személyes adatok mellet a külső megjelenésre, vagy az iskolai végzettségre vonatkozó információkhoz is hozzájuthatunk. Áttekintésük tehát nemcsak a katonaősök után kutatók részére lehet hasznos, de korrajzot is ad, tehát társadalomtörténeti szempontból is jelentős.
Maga az adatbázis fa-struktúra segítségével böngészhető, ahol először a megyét, majd a várost/körzetet kell kiválasztani. A böngészésen kívül lehetőség van egyszerű és összetett keresésre is. A megjelenő találati lista rekordjai a következő információkat tartalmazzák: katonai körzet, kötet, dobozszám, sorozás éve, születés éve, törzsszám, iratőrző levéltár, levéltár mai elnevezése, egyéb információ és megjegyzés.


Veszprémi első világháborús hadigondozási adatbázis (elérhető itt)

Az I. világháború Pest megyei forrásai (MNL PML) (elérhető itt)



NAVA tematikus adattár

A Nemzeti Audiovizuális Archívum I. világháborúval foglalkozó adattára 40 műsorból áll, melyeket elsősorban edukatív célokra ajánlanak. (Elérhető itt.) Ezek 80%-a szabadon elérhető, a maradék 20% pedig NAVA pontokon tekinthető meg. A gyűjteményt több szempont szerint csoportosították, és tezaurusz is segíti a dokumentumok kereshetőségét. Az egyes audiovizuális anyagok tematikus csoportokból választhatóak ki, melyek a következők.

Magyarországi előzmények, 
A háború kitörése, főbb eseményei, 
A háború vége, őszirózsás forradalom, Tanácsköztársaság,
A trianoni békeszerződés,
Magyar veterán katonák visszaemlékezései,
Uralkodói és politikusi portrék,
Epizódok a háborúból. 





Az egyes felvételek megnyitása után különféle adatokat láthatunk: a műsor címe, gyártási éve, nyelve, leírása, közreműködők, földrajzi nevek, és tezaurus.


Bácskai katonák adattára Molnár Tibor: In nomine Domini! című könyvében  

Az online adatbázisok felsorolása után egy nyomtatott forrással szeretném zárni rövid ismertetőmet. Molnár Tibor: In nomine Domini! – A Kalocsai Érseki Szentszék által egyházilag holttá nyilvánított első világháborús bácskai katonák adattára című munkája 2021-ben jelent meg. A hírről a Magyar Nemzeti Levéltár közleménye és a Magyar Nemzet cikke is beszámolt. A szerző a katolikus egyházi holttá nyilvánítási eljárások dokumentumait vizsgálta, amelyet a háborúban elhunyt katonák özvegyei kezdeményeztek, mert szerettek volna újra megházasodni. Molnár Tibor, zentai levéltáros összesen 1334 iratanyagot tekintett át, melyek őrzője a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár. Összegzése pedig nemcsak személyes adatokat közöl, de alakulattörténeti szempontból is fontos információkat tár fel. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése