keresés

2020. november 6., péntek

Hogyan értékelik és osztják meg az egyetemisták az „álhíreket”


How college students evaluate and share “fake news” stories: Hogyan értékelik és osztják meg az egyetemisták az „álhíreket”


 


 
 
A főiskolai hallgatókat arra kérték, hogy azonosítsák a hamis és valós híreket, és válaszoltak egy felmérésre az információs magatartásukról.
  • A hallgatók helyesen azonosították az álhírek 64,29% -át és a valós hírek 60,58% -át.
  • A jobban teljesítő hallgatók erősebb kritikus értékelési magatartást és az ellenőrzési stratégiák nagyobb mértékű használatát mutatták be.
  • A hallgatók nem tudták pontosan felmérni képességeik szintjét az álhírek értékelésében.
  • A hírek megosztására való hajlandóság nem függött össze a megbízhatóság értékelésével és az azonosítás pontosságával. 

Összefoglalás:

Az „álhírek” online elterjedése az utóbbi években sürgető problémává vált az Egyesült Államokban és az egész világon. A közösségi média platformjai lehetővé teszik az ilyen téves információk gyors elterjedését, és megnehezítik az online információk hitelességének értékelését is. Mivel az egyetemisták gyakran használják a közösségi médiát, valószínű, hogy hamis híreknek vannak kitéve. Felmérést végeztek 63 egyetemi hallgatóval, amelynek során azonosították és értékelték a hamis és valós hírek példáit, és beszámoltak kapcsolódó információs magatartásukról. Az eredmények összefüggéseket mutattak a hamis hírek pontos azonosítása és a kritikus értékelési magatartások és stratégiák között. A hallgatók azonban nem tudták pontosan értékelni saját készségeiket, és hajlandóságuk hamis hírek megosztására a közösségi médiában nem kapcsolódott a megbízhatóság pontos azonosításához vagy értékeléséhez. Ez a tanulmány nemcsak annak megértéséhez járul hozzá, hogy a hallgatók pontosan miként értékelik a hamis híreket, hanem azoknak a konkrét információkereső magatartásoknak és kritikus értékelési stratégiáknak a megértésében is, amelyek a pontos azonosításhoz és értékeléshez, valamint a hírek megosztására való hajlandósághoz kapcsolódnak. történetek a közösségi médiában.

https://doi.org/10.1016/j.lisr.2019.100967Get rights and content

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése