keresés

2020. május 18., hétfő

Weboldaltervezés

Selmeci Műemlékkönyvtár

A Selmeci Műemlékkönyvtár külföldön kiadott művei magyar vonatkozású illusztrációinak (Hungarica) térképi megjelenítéssel összekötött csúsztatható és auto-zoommal ellátott webportálon való publikálása, mely reszponzív megjelenést is biztosít.

A téma megjelenítésének indoklása

1974-ben nyitották meg a nagyközönség számára a Selmeci Műemlékkönyvtárat, amely Miskolci Egyetem ősének, a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémiának (Főiskolának) a csaknem hiánytalanul megmaradt könyvtári állományát tartalmazza az 1735 és 1918 közötti időszakból. A mintegy 45 ezres állomány háromnegyed része a Miskolci Egyetem Könyvtárában, egynegyed része pedig a másik utódintézmény, a Soproni Egyetem Könyvtárában található. A gyűjteményben megtalálható a műszaki és természettudományok 16–19. századi szakirodalmi termésének java. Különösen gazdag a 18–19. századi műszaki-természettudományos folyóiratállomány.

A Selmeci Műemlékkönyvtár mint Európa legelső és egyetlen 18. századi alapítású, épségben és szinte hiánytalanul fönnmaradt műszaki-természettudományos szakkönyvtára, muzeális védettséget élvez. Ez a fokozott védelem és gondoskodás nyilvánult meg az egyetemi könyvtár új épületének tervezésénél és építésénél is (1969): korszerű állományvédelmi elveknek megfelelő, különálló múzeumtermet alakítottak ki a gyűjtemény részére. Ebben a 132 négyzetméter alapterületű, külső behatásoktól elszigetelt, légkondicionált teremben tekinthető meg a gyűjtemény közel hét és fél ezer egysége, olyan szisztematikus fölállításban, ahogyan az a selmeci akadémián volt 1862-ben. A 18. század végén világhírűvé vált selmeci bányász- és kohászképzést ez a hasonlóan kiváló szakirodalmi alapokat nyújtó könyvtári gyűjtemény segítette.



Az állomány különlegességei:

  • A gyűjtemény tudománytörténeti értékei mellett ma is népszerűek gazdag könyvillusztrációi. 
  • A 16-17. századi állomány tekintetében a possessio bejegyzések is jelentős kultúrtörténeti értéket képviseltek.
  • Tudománytörténeti és intézménytörténeti szempontból még nem felfedezett kutatási terület a könyvekben található professzori annotálások elemzése. 
  • Könyvészeti szempontból a gyűjtemény fontos kötetei a hungarica tartalmúak. 

A gyűjtemény digitalizálás szempontjából már több mintával rendelkezik pl.:
Digitalizált könyvek a Selmeci Műemlékkönyvtárból (2004)

Ennek egyik példánya:
Agricola Georgius: Vom Bergwerk. 1557

Informatikai technológiája a kor színvonalának megfelelő:

2011-ben újabb tudományos elemzési lehetőség nyílt a Szemantikus kereső weboldalon.





Ez utóbbi ma is különleges tudományos kutatást tesz lehetővé a gyűjteményben. 2020-ban azonban ezek a megjelenítési módok már nem felhasználóbarátak a nagyközönség számára.
Két fő szempont került előtérbe: az egyik az egyedi dokumentumok interaktív megtekinthetősége és a másik a reszpontzív felület, mely az okoseszközökön is elérhetővé teszi a weboldalt. A két szempont mellé egy felőalapú szolgáltatásnak (ESRI ArcGIS Storymaps) köszönhetően a térképi adatokkal való összekötés is lehetővé vált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése