keresés

2020. május 19., kedd

Történelmi előzmények - összehasonlítás

A kiállítás olyan kommunikációs forma, amely a bemutatott tárgyakkal és az őket kísérő szöveges, de akár auditív információval együtt operálva informálja és szórakoztatja a látogatókat. Kiállításokkal találkozhatunk számos különböző intézményben, mint például iskolákban, színházakban, vállalatoknál, de ha kiállításra gondolunk, akkor legtöbbször egy múzeum falain belül megrendezett tárlat jut az eszünkbe. A kiállított anyagok gyakran először találkoznak a nyilvánossággal ilyen módon.


A kezdetekhez visszakanyarodva, a nyilvánosság számára is megtekinthető tárlatok története a múzeumok létrejöttével kezdődik. Először a királyi és főúri gyűjtemények váltak nyilvánossá. Az első időszaki kiállításokként a párizsi művészeti akadémia, majd később a művészegyesület által évente megrendezett Szalon kiállításokat tekinthetjük. Ezek a XVIII. század derekától kezdődtek, ezt követően a XIX. század első felében Németország nagyobb városaiban működő műtárgykereskedelmet is bonyolító művészeti egyesületek szerveztek hasonló tárlatokat. Ebben az időszakban már a közművelődés és a tudomány szolgálata is megjelenik a vagyon és a kuriózumok reprezentációja mellett. A muzeológusok a tárgyegyütteseket kezdetben tudományágak szerint rendezték. A kiállítások története, tehát elsősorban a művek bemutatásának története, az elrendezésüktől az egymáshoz való viszonyukon át a kiállítás társadalmi összefüggéseiig.ú

Kiállítási katalógusok - kiállításvezetők

A kiállítások történetéhez szervesen hozzátartozik annak vizsgálata is, hogy a dokumentációk által hogyan éltek tovább a társadalmi és szakmai emlékezetben. Ilyen dokumentációk például a kiállítási katalógusok is, melyek legtöbbször egy-egy múzeum állományában meghatározott feltételek szerint elkülönített nagyobb gyűjteményi egységek műtárgyait dolgozzák fel. Az ilyen jellegű katalógusokban általában tematikus csoportokba rendezve vagy időrendi sorrendet követve tárják fel a kiadványban szerepeltetett tárgyakkal, dokumentumokkal kapcsolatos információkat. A tárgyak kiválasztásának szempontjai lehetnek a tudományos jelentőség, a szerzők egyéni választása vagy a legjelentősebb műtárgycsoportot képviselő darabok kihangsúlyozása. Ezek a kötetek átfogó és részletes tárgyleírásokat tartalmaznak, gazdagon illusztráltak és terjedelmüket tekintve több száz oldalas munkák is lehetnek.

A kiállításvezetők abban különböznek, hogy egy konkrét kiállítás anyagát dolgozzák fel. Általában rövid, körülbelül 8-10 oldalas kiadványok, melyek a kiállítás kurátora által tartott tárlatvezetéseket imitálják. A tüzetes műtárgyi bemutatások helyett inkább a kiállításrendezési koncepcióra, a művész/esemény hátterére és a művek megszületésének körülményeire, illetve a kiállítás által bemutatni kívánt téma aspektusaira.

Összehasonlítás

Blogomban szeretném a Munkácsy Mihály Múzeum kiállításvezetőinek digitális változatát megjelentetni olyan csoportosításban, mely reflektálna a múzeumban működő szakágak - történeti, régészet, néprajz, képzőművészet, természettudomány - területeire. Ezek a kiadványok egyedi módon mesélnek az intézmény elmúlt húsz évének szakmai munkájáról. Így rajtuk keresztül végigkövethetjük a múzeum kiállítási stratégiájának változásait, mely szakági területen volt a legaktívabb a tárlatok szervezése.
Noha több - akár hazai, akár külföldi - múzeum vezet blogot, mint például Ludwig Múzeum vagy The British Museum. Azonban tartalmukban ezek inkább az aktuális híreket, jelenleg futó kiállításokat, rendezvényeket reklámozzák.
Tartalmilag a Cape Ann Museum honlapjáról elérhető kiállítások oldal hasonlítható leginkább az általam létrehozni kívánt blogra, noha nem teljes mértékben.


A Cape Ann Museum kiállítási aloldala

Az oldal a jelenlegi és már elmúlt kiállításokat listázza, és az egyes bejegyzésekre kattintva elolvashatjuk a tárlathoz kapcsolódó alapinformációkat, és további a témához tartozó linkeket is találhatunk. Eltérés azonban, hogy amíg itt nem minden bejegyzésnél jelenítik meg a kiállításhoz tartozó letölthető vezetőt - néhol a link csak a múzeum webshopjához irányít vásárlásért -, hiszen nem ez a fő célja az oldalnak, hanem kiegészítő információkat, videókat, linkeket kínál fel a kiállításról való minél szélesebb körű tájékoztatás érdekében.
Saját oldalam is hasonló kiegészítő információkat kínál fel a már elmúlt kiállításokkal kapcsolatban, továbbá minden esetben elérhetővé teszi a letölthető kiállításvezetőt, melyből a legtöbb információhoz lehet hozzájutni a tárlatról.


A Cape Ann Museum egyik kiállítási bejegyzésének oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése