keresés

2019. április 26., péntek

Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár, E-könyvtár


Alapadatok a gyűjteményről:
Megnevezés: Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár, E-könyvtár
Létrehozás dátuma: 2015

Tulajdonos, fenntartó: Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár

A gyűjtemény rövid leírása: A válogatott digitalizált gyűjtemény egyik célja az állományvédelem. Ezen kívül olvasóknak, kutatóknak regisztráció ellenében biztosít hozzáférést olyan dokumentumokhoz, amelyek csak ebben a gyűjteményben találhatóak vagy rendkívül kevés példány van belőlük.
Az intézmény fő honlapja: https://konyvtar.asztrik.hu/

Digitalizálás: A Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár dolgozói, valamint Mityók János tataházi plébános és Kreschka Károly digitalizálják a kiválasztott  állományrészt.


Screenshots/képernyőkép
Gyűjtemény nyitólapKeresési felület


Tételek listázása


Tétel adatai


Információ az oldalról
Az E-könyvtár felület az intézmény nyitóhonlapján, a Könyvtár fül alatt érhető el, ahol az első felkínált almenü az E-könyvtár. A szolgáltatás ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött. A regisztrált használónak könyvtári tagoknak sem kell lenniük, viszont a személyes adataikat meg kell adniuk (név, lakcím, elérhetőség). 
A digitális könyvtár oldala jól átlátható, egyszerűen kezelhető felület. Könnyen meg lehet találni a keresett tartalmat, a keresőmezők alatt pedig már megtekinthetőek a legfrissebb feltöltések.


A gyűjteményről:
Az adatbázisban 72 kézirat (kódex) és 2072 könyv található, a jelenlegi feldolgozottság pedig táblázatos formában is elérhető. A gyűjtemény muzeális könyveket, kéziratokat (például középkori kódexeket, kéziratokat, ősnyomtatványokat, Régi Magyar Könyveket, antikvákat, ritka könyveket) tartalmaz. Ezen kívül fellelhetőek alapművek, valamint a leggyakrabban használt régi, ritka folyóiratok (helytörténet, teológia). Nagy figyelmet kapott a helytörténet, a helytörténeti könyvek, melyek nemcsak Kalocsa, hanem az egykori kalocsa-bácsi és a jelenlegi Főegyházmegye területére vonatkozó dokumentumokat tartalmazzák. Megtalálhatóak még a kalocsai kötődésű szerzők művei is. Az E-könyvtár a feldolgozás ütemében folyamatosan bővül, fejlődik.
Az E-könyvtárnak külön nincs, de az intézménynek van Facebook oldala, melyen a legfrissebb híreket olvashatjuk, vagy információt és képeket találunk az időszaki kiállításokról, a könyvtár életéről. 

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás:
Mint ahogy az fentebb olvasható, a gyűjtemény megtekintése regisztrációköteles. A profillétrehozással a digitalizált gyűjtemény egészéhez hozzáférünk (regisztráció nélkül egyáltalán nem). A regisztráció adatait a könyvtár egy táblázat formájában emailben visszaküldi, s jóváhagyja.
Interakcióra közvetlenül nincs lehetőség, fórum, kommentálási lehetőség, címkézés, infóhozzáadás, testreszabhatóság opció nincs. Külön hírlevél feliratkozás sem lehetséges de a Facebook oldalon hírül adják az újdonságokat. Hibák észrevétele, vagy bármilyen, a témához kapcsolódó kérdések felmerülése esetén viszont a fő honlapon megadott email címre lehet írni, s a könyvtárosok rövid időn belül visszajeleznek.
Az oldal a Drupal nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer segítségével valósult meg. Ez azért fontos, mert támogatja a modulok illesztését, ezáltal további funkciókkal bővülhet az alaprendszer. További pozitívuma, hogy jól testre szabható, modulos felépítésű.

Navigáció/struktúra/webdesign: 
A fehér színű felület egyszerű, letisztult, áttekinthető. Mivel főként kutatóknak készült, ezért a gyorsaság, a pontosság és a tartalom a fontos. A feldolgozottsági táblázatban szerző szerint abc rendben is kereshetünk. Az E-könyvtárban nincsenek külön menüpontok, súgók, egyszerűen a találatokra összpontosítva a keresőmezőbe írt feltételek alapján szűrhetjük a találatokat. A mezők segítségével gyorsan és hatékonyan találhatjuk meg a keresett dokumentumot. A felhasználók bibliográfiai adatok alapján kereshetnek, a szerző, cím és  jelzet megadásával, de aki bizonytalan, nem tudja pontosan, mit is keres, az böngészhet ezen mezők alatt szép számmal sorakozó feltöltések között is.


Kínált formátumok:

Az anyagok PDF és JPG formátumban  érhetők el, viszont a nyomtatás, további feldolgozás a könyvtár engedélyéhez kötött. A képek a már említett JPG, a szöveges dokumentumok pedig PDF formátumban letölthetőek.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés:
A rekordok típusonként legtöbbször egységesek, tartalmazzák többek között a dokumentum címét, szerzőjét, nyelvét, típusát, a megjelenési és a fizikai adatokat. Bizonyos dokumentumoknál az őrzőhelyet és a digitalizálás helyét, idejét is megjelenítik. 
Képek esetén nagyon jó minőségű, nagy felbontású, jól felnagyítható tartalommal találkozhatunk. A képnézegető lehetőséggel pedig még el is forgathatjuk a dokumentumot.

Közösségimédia-kompatibilitás:
A digitális gyűjtemény tételeinek megnyitásakor akkor kaphatunk egyedi URL-t, ha azt választjuk, hogy a linket új lapon szeretnénk megnyitni.
A linkeket meg is lehet osztani, Facebook oldalba is be lehet szúrni. (A gyűjteménynek külön nincs, de a magábafoglaló intézménynek van Facebook oldala).
A közösségi oldalon az aktuális kiállításokról, az E-könyvtárba feltöltött legfrissebb tartalomról is tájékoztatnak. Ezen kívül az intézmény életében történt aktuális eseményekről szintén kapunk információt, valamint a könyvtár saját kiadványaira, legújabb összeállításaira is felhívják a figyelmet.
Mindezek mellett a fő honlapról elérhető a Médiatár almenü, mely átirányítja a látogatót a Youtube-ra, ahol leginkább eseményekről kapunk ízelítő videókat.


Jelenleg viszonylag sajnos kevesen követik, 117 ember kedveli, 121 ember követi, átlagosan havonta kétszer posztolnak.

Készítette:
Tompai Dóra
Könyvtártudomány szakos hallgató (MA. II. évfolyam)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése