keresés

2016. október 5., szerda

Mik azok a webcomicok?

A webcomicok ,,definíciója" nagyon hasonló a rendes, ,,analóg" képregényekéhez: végül is rajzolt történetek, vizualizált novellák. Lehetnek sorozat-szerű, összefüggő történettel bíró sztorik, vagy csak pillanatnyi események leírásai.
Természetesen ennek is kialakult egy kifejezetten ázsiai, illetve nyugati (elsősorban amerikai) vonala, ez esetben kizárólag az utóbbival foglalkozunk majd.
A legtöbb szerző online kezdte meg pályafutását (nagyrészt a Tumblr-en), esetleg saját weboldalt alakítottak. Javarészt teljesen ingyenesen hozzáférhető képregényekkel találkozhatunk, de ezeknél is kialakult egyfajta plusz, mondhatni luxus-szolgáltatás. Az alkotókat lehet Patreon-on, Deviantart-on, vagy sok más oldalon támogatni, az elmúlt pár évben pedig egyre többen adnak ki gyűjteményes köteteket, extra, csak abban látható képekkel.
Bár kis hazánkban még nem lelt akkora népszerűségre, szép lassan bővül a piac itt is. A blog célja, hogy segítsen eligazodni a ,,nagy öregek" és az újabbak között is, melyiknek van magyar fordítása, esetleg könyve, milyen stílusban és milyen témákkal foglalkozik az alkotó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése