keresés

2016. október 19., szerda

Az e-könyv kezdetei

Mi az e-könyv?
Az elektronikus könyvek meghatározása elég nehéz, mivel nem született még közös döntés arról, hogy mi számít pontosan e-könyvnek. Vannak, akik az összes digitális szöveget annak tekintik (az interneten található szövegeket is), és vannak, akik csak a korábban kiadott és bedigitalizált könyvekről gondolják, hogy azok az e-könyvek.
A Wikipédia e-book szócikke a következőképpen próbálja megmagyarázni az e-book fogalmát: Az e-book az elektronikus formában létrehozott és terjesztett szöveget és egyes esetekben képet tartalmazó fájl, amely digitális megfelelője a nyomtatott könyvnek. Használatához, olvasáshoz megfelelő elektronikai eszköz, e-könyv-olvasó szükséges. A továbbiakban csak a bedigitalizált vagy eleve digitálisan kiadott könyvekre gondolok e-könyv alatt.

Első lépések
1971-ben Michael Stern Hart megalapította a Project Gutenberg digitális könyvgyűjteményt. Hart volt az e-könyvek létrehozója! Az első dokumentum, amit digitalizált, a Függetlenségi Nyilatkozat volt (később digitalizálta a Bibliát és Shakespeare műveit is). Ekkoriban még a szöveget úgy gépelték be és nem használtak szkennert. A célja az volt, hogy otthonról mindenki elérhesse a világirodalmat, és a nyelvek közötti korlátokat is leakarta győzni. Az angol nyelvű könyveken kívül felkerült még sok más nyelvű is, például magyar elektronikus szövegek. A weboldalon jelenleg összesen 33 000 kötet találhat, amiből 18 darab magyar nyelvű. A Gutenberg Project csak olyan műveket digitalizál, amik már nem esnek szerzői jogvédelem alá, emiatt ingyen hozzáférhetőek.

Terjesztők
Az e-könyvek terjesztése lehet online könyvesboltokon keresztül, a szerző, és a kiadók közbenjárásával. Magánszemélyek által készített és terjesztett e-könyvek is elterjedtek, azonban ha ez nem saját szerzemény, akkor ez illegális tevékenység. Az e-könyvek egyre elterjedtebbé váltak az elmúlt években! Már Magyarország is próbálkozik az e-könyv piacra becsatlakozni, a nagyobb könyvkiadók/könyvterjesztők (Alexandra, Libri, Bookline, és az emiatt létrejövő eKönyv) már próbálják kielégíteni a vásárlók igényeit az e-könyv piacon is, bár még így is jócskán le vagyunk maradva Nyugat-Európához és Észak-Amerikához képest. A Magyar E-könyvkiadók blogon sorra veszem majd a magyarországi e-könyvkiadókat.

Tartalomszolgáltatás oka

A magyarországi e-könyvkiadók körül még elég nagy a káosz, köszönhetően annak, hogy még eléggé gyerekcipőben jár a téma. Az e-könyvkiadók nagy része, már korábban is könyvkiadással foglalkozott. Amikor megjelent az igény a magyar e-könyvek iránt, akkor nyitottak ebbe az irányba és elkezdek e-könyvkiadással is foglalkozni. Magyarországon ritka az olyan kiadó, ami csak e-könyvekkel foglalkozik, ennek gazdasági okai vannak, ugyanis nincs annyi pénz a magyar e-könyvkiadásban, hogy megérje kizárólag azzal foglalkozni. Ezt a káoszt és rendezetlenséget próbálom rendszerezni és a kiadókat részletesen megvizsgálni.  

A blog célközönsége
A magyar e-könyvkiadókról összegyűjtött információk hasznosak lehetnek bárki számára, aki e-könyvet szeretne venni. Hiszen minden olvasónak fontos, hogy  egy megbízható, jó minőséget gyártó kiadótól vásároljon. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése